Şekerbank

DEVA Partili Karal: Buğday üreticisi diken üstünde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DEVA Partili Karal: Buğday üreticisi diken üstünde
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, hasat dönemi başlamasına rağmen buğday alım fiyatının açıklanmamasına tepki göstererek, “Binlerce çiftçi, buğday üreticisi diken üstünde fiyat açıklanmasını bekliyor. Buğday hasadı başlayalı yaklaşık 1 ay olmasına rağmen fiyatının açıklanmaması herkesi tedirgin ediyor. Büyük umutlarla bekleyen çiftçi belli ki yine hayal kırıklığına uğrayacak çünkü aynı durum çayda da fındıkta da yaşanmıştı. Perşembe’nin gelişi, çarşambadan belli olur ama inşallah tasarruf çiftçinin emeğinin karşılığından yapılmaz.” dedi.
Tofidass

DEVA Partili Hasan Karal, yaptığı yazılı açıklamada hava şartları dolayısıyla bazı bölgelerde nisan ayı sonundan itibaren hasat yapıldığını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hasat yapılan bölgelerde taahhütname karşılığında buğday ve arpa aldığını kaydeden Milletvekili Karal, üreticilerin merakla buğday alım fiyatının açıklanmasını beklediğini bildirdi.

“Hükümet neyi bekliyor, anlamak mümkün değil”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre son bir yılda buğday üretim maliyetlerinin yüzde 62 oranında artış gösterdiğini vurgulayan Karal, “Buğday ülkemiz için, tüm insanlık için stratejik bir ürün. Bu nedenle ülkemizde buğday üretiminin sürdürülebilirliği çok önemli. Bunun sağlanmasının yolu da buğday çiftçisinin desteklenmesinden, kalkındırılmasından geçiyor. Geçen yıl buğday alım fiyatı ton başına 1000 lira destekleme ile 9 bin 250 lira olarak açıklanmıştı. O günden bu yana maliyetler katlandı. TZOB’a göre yüzde 62 oranında artış var. Sadece bu oranı göz önünde bulundursak dahi buğday alım fiyatının 15 lira olması gerekiyor. Ancak buğday hasadının bu yıl hava koşulları dolayısıyla erken başlamasına rağmen henüz hiçbir açıklama yok. Hükümet neyi bekliyor, anlamak mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Milletvekili Hasan Karal, buğday alım fiyatı belirlenirken üretim miktarı, maliyetler, iç ve dış piyasadaki fiyatlar, dünyadaki üretim, mali kaynak gibi birçok kriterin göz önünde bulundurulduğunu bildirdi.

“Perşembe’nin gelişi çarşambadan belli olur”

Buğday alım fiyatında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da etkin rol oynadığına dikkat çeken Karal, tasarruf tedbirlerini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bu yıl açıklanan yaş çay alım fiyatı, tarihte ilk kez enflasyonun altında kaldı. Doğu Karadeniz bölgesinde bugüne kadar yaşanmamış bir tepki var. Fındık fiyatı açıklandığında da üreticiler tepki olarak ağaçları kesmişti. Şimdi sırada buğday var. Binlerce çiftçi, üretici diken üstünde fiyat açıklanmasını bekliyor. Buğday hasadı başlayalı yaklaşık 1 ay olmasına rağmen fiyatının açıklanmaması herkesi tedirgin ediyor. Büyük umutlarla bekleyen çiftçi belli ki yine hayal kırıklığına uğrayacak çünkü aynı durum çayda da fındıkta da yaşanmıştı. Perşembe’nin gelişi, çarşambadan belli olur ancak inşallah açıklanan tasarruf tedbirleri çiftçiye vurmaz ve çiftçinin alın terinden, emeğinin karşılığından tasarruf yapılmaz. Umuyoruz ki buğday alım fiyatı belirlenirken de artan maliyetler, yüksek enflasyon oranları, çiftçinin alım gücü dikkate alınır. Aksi takdirde yaş çayda yaşadığımız tepkiyi, fındık fiyatlarının açıklandığında yaşadığımız görüntüleri yaşamamız kaçınılmaz olur.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kanatlı eti sektörü gelecek 10 yılda dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen protein kaynağı olmaya devam edecek!Önceki Haber

Kanatlı eti sektörü gelecek 10 yılda dün...

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistem Topraksız Tarım AR-GE Üretim Serası'nı İncelediSonraki Haber

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Darı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar