Şekerbank

Yerli ve Milli Buğday Tohumları Üreticimize Alternatif Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yerli ve Milli Buğday Tohumları Üreticimize Alternatif Oluyor
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitülüler tarafından geliştirilen yerli ve milli tohumlar topraklarımızda yeşermeye devam ediyor.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü müdürlüğünden Bolu iline demonstrasyon amaçlı gönderilen buğday tohumlarının Merkez ilçe Çamyayla, Yenigeçitveren ve Tatlar Köyü’nde ekilişleri gerçekleştirildi.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nün sertifikalı Nacibey, Müfitbey ve Reis Buğday Çeşitlerinin demonstrasyon amaçlı ekilişleri yapılan alanlarda bitki gelişimleri izlendi.

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet MURAT; yaptığı açıklamada; "2023 yılı rakamlarına göre yaklaşık 13 Bin Hektar alanda ilimizde Buğday ekilişi gerçekleştirilmektedir. Enstitülerimiz “Yerli ve Milli Çeşitlerin Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” mottosundan hareketle bölge ve iklim şartlarına uygun yerli ve milli çeşitleri geliştirme çalışmaları ile üretime önemli katkı sunmaktadır.

Bugün burada ilimiz için de uygun olan serin iklim tahıllarında; Ülkemizde ıslahçı kurumlardan biri olan Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nün sertifikalı Nacibey, Müfitbey ve Reis çeşitleri; geçit bölgelerine önerilen çeşitler olup,  dane olarak yüksek verim potansiyeline sahip, kardeşlenme kapasiteleri iyi ve buğdayda verim düşüklüğüne neden olan sarı pas hastalığına karşı dayanıklı yerli ve milli çeşitlerdir.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nce geliştirilen bu çeşitler
kaliteli birer ekmeklik buğday çeşididir.  Hastalık ve zararlılara karşı güçlü özellikle bölgenin önemli hastalıklarından sarı pas, sürme ve toprak kaynaklı buğday mozaik virüsüne dayanıklı ve son derece kuvvetli bir çeşittir. Diğer çeşitlere göre bu konularda daha önde olduğunu söyleyebiliriz.

Demonstrasyon çalışması kapsamında ekilişi gerçekleşen çeşitleri yerinde inceleyen enstitü görevlisi ve ziraat mühendislerimiz  ekimi yapılan arazilerde buğdayların kardeşlenme ve gelişimlerinden oldukça memnun ve mutlu olmuştur. Ürünün hasat aşamasında da verim hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

Üreten Bolu’muzun üreten çiftçilerine önemli bir alternatif sunan yerli ve milli çeşitlerimiz üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aile Çiftçiliğinin Geleceğine Bakış Çalıştayı YapıldıÖnceki Haber

Aile Çiftçiliğinin Geleceğine Bakış Çalı...

Nilüfer’de balkon tarımı bu fidelerle yaygınlaşıyorSonraki Haber

Nilüfer’de balkon tarımı bu fidelerle ya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar