Şekerbank

Yerli Tohum Kayra, buğday rekoltesini artırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yerli Tohum Kayra, buğday rekoltesini artırdı
Tofidass

​İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2022 üretim sezonunda hazırlanan veTarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli Efe, Meltem ve Kayra isimli yerli ve milli buğday tohumları 13 ilçede 267 üreticiye teslim edilmişti.

Toplamda 100 ton olarak üreticilerimize teslim ettiğimiz tohumlarının, Bucalı üretici Adil Demir 40 da alanda ekimini gerçekleştirdi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ile yerli ve milli kayra buğdayın hasatında yine üreticimizin yanındaydı.

%75 Bakanlığımız desteğiyle toprakla buluşan tohumların hasatını üreticimiz Adil Demir ile birlikte gerçekleştiren İl Müdürü Mustafa Özen; atıl tarım arazilerinin tarıma kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar kapsamında, 2022 yılı sonunda 100 tona yakın yerli, milli çeşitlerden oluşan buğday tohumu dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde ıslah edilen ve yetiştirilen Efe, Kayra ve Meltem buğday çeşitlerinin tarım arazilerine dikildiğini aktaran Özen, "O projenin sonucunu görmek için şu an üreticimizin tarlasında hasat gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl ilimizde yaklaşık 240 bin dönüme yakın bir alanda 93 bin ton civarında bir buğday üretimi gerçekleşmişti. Bu sene hem üretim alanımızda hem de üretim miktarımızda bir artış var. Dönüm başına almış olduğumuz ürün de geçen yıl 300-350 kilogram civarındayken bu sene 700-750 kilogram civarında. Yer yer bir tona yakın bir rekolte gözlemliyoruz" diye konuştu.

Özen, üretim alanı ve miktarının artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti:
"Sadece çeşitle ilgili bir durum değil. Aynı zamanda havaların da yağmurlu gitmesi, bunu etkileyen faktörlerden. Fakat genel itibarıyla baktığımız zaman Efe, Meltem ve Kayra çeşitlerinden güzel bir sonuç elde ediyoruz. Bu sonuçlar bize bundan sonraki üretim sezonunda bu projeyi devam ettirmek noktasında bir motivasyon oldu."

Üreticimiz Adil Demir de dönümde ortalama 900 kilogram ürün alacaklarını ve bundan duyduğu memnuniyeti belirterek "Sadece buğdayı değil bunun yanında samanı da önemli. Ben hayvancılık da yapıyorum. bu buğdayın samanı da çok kaliteli ve çok verimli. tüm üreticilerimize yerli ve milli bu çeşitlere yönelmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Caretta Caretta, bir yılda 3000 km yol katettiÖnceki Haber

Caretta Caretta, bir yılda 3000 km yol k...

Putin'den Afrika'ya tahıl garantisiSonraki Haber

Putin'den Afrika'ya tahıl garantisi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar