Şekerbank

Türkiye'de gıda okuryazarlığı gelişiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'de gıda okuryazarlığı gelişiyor
Türkiye'de gıda okuryazarlığını geliştirmek için, paydaşlar bütüncül bir yaklaşım ve sektörler arası işbirliğinin önemini vurguladılar.

“Risk İletişimi ve Gıda Okuryazarlığına Destek” isimli Teknik İşbirliği Projesi’nin mevcut durumunu ve gelişim için potansiyel fırsatları tartışmak üzere 6 ve 8 Ekim tarihlerinde Türkiye'de gıda ve beslenme okuryazarlığına odaklanan çok paydaşlı işbirliği toplantıları düzenlendi.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, projeyle ilgili olarak, FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda okuryazarlığı konusunda ortak bir vizyon ve eylem planının geliştirilmesine destek verdiğini ve tüketicilerin gıda ve beslenme hakkında doğru bilgilere erişmesini sağlayacak platformlar oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Özge İmamoğlu ve Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanı Zeynep Özkan, gıda okuryazarlığını geliştirmenin ve bu konuda toplumu bilinçlendirmenin faydalarının altını çizdi.

Bu açılış konuşmalarından sonra, FAO Gıda Güvenliği ve Beslenme Uzmanı Aniko Nemeth, projeyi tanıttı ve gıda okuryazarlığı konusunda çok paydaşlı işbirliğini geliştirmek de dahil olmak üzere ve bazı temel hedefleri açıkladı. Nemeth ayrıca gıda sistemlerinin dönüştürülmesinde tüketicilerin merkezi rolünün altını çizerek, gıda okuryazarlığını geliştirmenin temel amacının, tüketicilerin bilinçli gıda seçimleri yapmalarını ve beslenme ve sürdürülebilirlik konusunda daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden Şeniz Ilgaz sunumunda gıda ve beslenme okuryazarlığının temel kavramlarını tanıtarek FAO ve WHO gibi uluslararası kuruluşların bu alandaki temel bakış açılarını paylaştı. Ilgaz ayrıca Avrupa Birliği de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gıda okuryazarlığı konusunda en iyi uygulamaları sundu ve Türkiye'nin gıda okuryazarlığını geliştirmesi için bazı olası yolları anlattı. Ülkede gıda okuryazarlığı ile ilgili bir dizi heyecan verici girişimin bulunduğunu açıklayan Ilgaz, bunların etkinliklerinin ancak farklı paydaşlar arasında daha iyi koordinasyon yoluyla artırılabileceğini kaydetti.

İstanbul Aydın Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Z. Begum Kalyoncu Atasoy proje kapsamında Türkiye'de gıda ve beslenme okuryazarlığı üzerine yapılan ulusal incelemenin bulgularını anlattı. Akademik çalışmaların analizi ve bir medya incelemesi, gıda etiketlerini daha iyi anlamak için tüketicilerin eğitilmesi gerektiğini ve gıda hakkındaki yanlış bilgilerin bu alandaki uzmanlar tarafından ele alınması gerektiğini ortaya koydu. Atasoy, bu ön bulgulara dayanarak göçmenler de dahil olmak üzere hassas grupları kapsayan daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Proje ekibi, paydaşlar ve proje kapsamında ilgili bakanlıklar, bilim kurulları, akademi ve STK temsilcileri tarafından yapılan sunumların ardından, Türkiye'de gıda okuryazarlığının geliştirilmesine yardımcı olacak öncelikler, araçlar ve hedef gruplar belirlendi. Paydaşlar ayrıca bütüncül bir yaklaşımın ve sektörler arası işbirliğinin öneminin altını çizdi. Etkinliğin sonunda katılımcılar, Türkiye'de gıda okuryazarlığını geliştirmek için bir yol haritası çerçevesi ve bir eylem planı oluşturdular.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kivi Bahçelerinin Tesisinde Kurulacak Malzemelerin Dağıtımı YapıldıÖnceki Haber

Kivi Bahçelerinin Tesisinde Kurulacak Ma...

Pakdemirli: Yanan Alanları Tekrar Ağaçlandırarak, Yeşil Vatan'ın Bir Parçası Haline GetireceğizSonraki Haber

Pakdemirli: Yanan Alanları Tekrar Ağaçla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar