Şekerbank

Türk gıda ihracatçıları ABD’deki nüfuzunu artırıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk gıda ihracatçıları ABD’deki nüfuzunu artırıyor
Dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ABD’ye 2021 yılında ilk kez 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 4 yıl içerisinde 2 milyar dolar ihracat hedefleyen Türk gıda sektörü, ABD’nin en büyük gıda fuarı New York Summer Fancy Food Show Fuarı’na 30 firma ile katıldı.

Dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ABD’ye 2021 yılında ilk kez 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 4 yıl içerisinde 2 milyar dolar ihracat hedefleyen Türk gıda sektörü, ABD’nin en büyük gıda fuarı New York Summer Fancy Food Show Fuarı’na 30 firma ile katıldı.

12-14 Haziran 2022 tarihlerinde New York’ta gerçekleşen Summer Fancy Food fuarı bu yıl 68’inci kez kapılarını açtı.

Aynı zamanda EİB bünyesindeki 6 Gıda İhracatçı Birliği tarafından ABD'de yürütülen TURQUALITY projesi kapsamında, Las Vegas Üniversitesi (UNLV) ve Nevada Restaurant Association (NvRA) partnerliğiyle hazırlanan "Turkish Tastes" referans kitabına ilişkin lansman toplantısı, UNLV Turizm Otelcilik Bölümü Dekanı Dr.Stowe Shoemaker, Uluslararası Mutfak ve Kültür dersi veren akademisyen Dr. Murray Mackenzie, NvRA  Eğitim Koordinatörü Michelle Vietmeier’in katılımları, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Gürel'in moderasyonuyla düzenlendi.  

New York Ticaret Ataşeleri Filiz Köseyener ve Bilgehan Ramazan Caner ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de firmaların stantlarını ziyaret etti.

Türk gıda sektörü ABD pazarında büyüyor: Beklenenden fazla görüşme gerçekleştirildi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, New York Summer Fancy Food Show Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu 25 yıldır başarılı bir şekilde organize ettiklerini söyledi.

“ABD’nin gıda ithalatı 2021 yılında artış göstererek 175 milyar dolara ulaşmış durumda. Gıda sektörümüz 2021 yılında ilk kez 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Önümüzdeki 4 yıllık dönemde bu rakamı 2 milyar dolara çıkaracağız. Fuarda Türkiye olarak 473 m2’lik alanda 30 firmamızla yer aldık. Toplamda 2 bin 400 civarı katılım vardı. 21 ülkenin stantları yer aldı. Fuar pandemiyle nedeniyle iki yıldır düzenlenememişti ve bu  iki yılın ardından yoğun geçti ve beklenenin üstünde görüşme gerçekleştirildi.”

Turkish Tastes Reference Cookbook tanıtıldı

 Eskinazi, 2019 yılından bu yana Ticaret Bakanlığı desteğiyle 6 Gıda İhracatçı Birliği ile ABD’de Türk gıda ürünlerinin tanıtıldığı TURQUALITY Projesini yürüttüklerini hatırlattı.  

“TURQUALITY Projemiz sayesinde Türk mutfağını eğitim anlamında ilk kez uluslararası arenaya taşıdık. Dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ABD başta olmak üzere Türk mutfağının yurt dışındaki etkisini artıracak, gastronomi turizmi açısından ülkemizi geliştirecek projemizi çok önemsiyoruz ve üzerinde 4 yıldır titizlikle çalışıyoruz. Projemiz kapsamında Las Vegas Üniversitesi partnerliği ile ortaya çıkarılan Turkish Tastes Reference Cookbook tanıtımı yapıldı.”

Türkiye standı pek çok farklı ülkeden ziyaretçinin ilgi odağı oldu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, New York Summer Fancy Food Show Fuarı’na 30 firma ile sektörel anlamda güçlü bir katılım gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

“Kuru meyveler, konserve gıdalar, turşular, atıştırmalılar, infüze gıdalar, soslar, zeytin ve zeytinyağı, makarna, peynir çeşitleri, dondurma ve tatlılar, unlu mamuller sektörlerinden geniş ürün gamıyla katılımları ve tanıtımlarıyla firmalarımız pek çok farklı ülkeden ziyaretçinin ilgi odağı oldu. Şef Özlem Oğuzcan ABD için hedeflenen ihraç ürünlerinin yer aldığı menüler oluşturdu. Üç günlük fuar boyunca günde üç kere Türkiye Markası Standı’nda menüler hazırlandı ve ziyaretçilere tadım yaptırıldı. Menüdeki bazı yemeklerde Turkish Tastes Reference Cookbook’dan da tarifler kullanıldı.”

ABD’deki liselerde de Türk mutfağı okutuluyor

Uçak, “Türk gıda ürünlerinin zenginliği, ülkemizin bereketli topraklarında yetişen ürün çeşitliliği, ayrıca Akdeniz diyetine uygunluk, UNLV ve NvRA ile güçlü ortaklığımız-uluslararası çalışmalarımız, öğrencilerin Türk mutfağı hakkındaki olumlu düşünceleri lansmanda konuşulan başlıklar arasındaydı. Türk mutfağının Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatında 5 yıl süreyle ders olarak okutulmasını sağlamıştık. Las Vegas Üniversitesi ile yapılan çalışmanın yanı sıra Nevada Restaurant Association aracılığıyla liselerde de Türk mutfağına yer verilmeye başlandı.” dedi.

Türkiye derin bir gıda kültürüne sahip: Turkish Tastes Reference Cookbook hem eğitici hem tarihi hem kültürümüzü anlatıyor

TURQUALITY Projesiyle 2019 yılından bu yana çok büyük bir efor harcadıklarını anlatan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Gürel sözlerine şöyle devam etti:

“İlk defa müşterinin perspektifinden Las Vegas Üniversitesi (UNLV) ve Nevada Restaurant Association (NvRA) iş birliğiyle programlar gerçekleştirdik. Lansmanını gerçekleştirdiğimiz Turkish Tastes Reference Cookbook hem eğitici hem tarihi hem kültürümüzü içeren etkili bir çalışma. Türkiye kebap ülkesinden çok öte, derin bir gıda kültürüne sahip. Sadece Türk yemekleri değil her türlü yemeğe son derece elverişli olan gıda ürünleri olan bir ülke olduğumuz bilincini oturtmaya çalışıyoruz.”

Liseden başlayan ve üniversitede devam eden derslerle sağlam temellerden oluşan bir bilinç yaratıyoruz

Gürel, “Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulunda Osmanlı kültürünün Türkiye yemekleri ve komşu Akdeniz ülkelerinin aslında kökü olduğunu içeren dersler müfredata girdi. Liseden başlayan ve üniversitede devam eden dersler sayesinde uzun vadeli ve sağlam temellerden oluşacak bir bilinç yaratmaya çalışıyoruz. Projemiz uzun soluklu, tam desteklenmesi ve genişletilmesi gereken bir çalışma.” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye’de İlk! Marmara Denizinde Organik Ve İyi Tarım Midye Yetiştiriciliğine Start VerildiÖnceki Haber

Türkiye’de İlk! Marmara Denizinde Organi...

Tarımsal Girdi Maliyetlerinde Yeni RekorSonraki Haber

Tarımsal Girdi Maliyetlerinde Yeni Rekor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar