SİVAS — Sivas Valiliği himayelerinde, İl Özel İdaresi tarafından yürütülen Yemyeşil Gelecek Projesi kapsamında, kent merkezi ve 16 ilçede faaliyet gösteren 350 üreticiye yem bitkisi tohumu dağıtıldı. Toplam 6 milyon 160 bin lira bütçeye sahip projeyle bu yıl 3 bin 500 dekar alanda ekim yapılması hedefleniyor.
Projenin finansmanının yüzde 75’i Sivas İl Özel İdaresi, yüzde 25’i ise üreticilerin katkılarıyla karşılanıyor. Destekle yem bitkileri üretiminin artırılması ve üreticilerin yem maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.
Tohum dağıtım programı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Programa Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Yeşilyurt, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla, İl Tarım ve Orman Müdürü Salih İnan, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve çiftçiler katıldı.
“Yem maliyetlerinin azaltılması büyük önem taşıyor”
Programda konuşan Vali Yılmaz Şimşek, Sivas’ın geniş tarım arazileri ve hayvancılık potansiyeliyle ülkenin önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
Hayvancılığın yaygın olduğu kentte kaliteli kaba yem üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, proje kapsamında hem yem bitkileri üretimini artırmayı hem de çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Şimşek, “Özellikle hayvancılığın en önemli gider kalemlerinden biri olan yem maliyetlerinin azaltılmasının, üreticilerimizin ekonomik açıdan güçlenmesi ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği bakımından büyük önem taşıdığının bilincindeyiz. Yemyeşil Gelecek Projesi ile üreticilerimize yem bitkisi tohumu desteği sağlayarak bu alandaki maliyetlerin azaltılmasına katkıda bulunuyoruz.” dedi.
Sivas’ın hayvan varlığına dikkat çekti
Sivas’ın hayvancılık kapasitesine ilişkin bilgi veren Şimşek, kentte yaklaşık 920 bin küçükbaş ve 350 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu belirtti. Şimşek, mera alanlarının da bu potansiyeli desteklediğini ifade etti.
Valilik olarak tarımsal üretimi artıran, üreticilerin ihtiyaçlarına cevap veren, üretim çeşitliliğini geliştiren ve kırsal kalkınmayı destekleyen projeleri sürdürmeye devam edeceklerini kaydeden Şimşek, çiftçilerin güçlenmesinin Sivas’ın gelişimine katkı sağlayacağını vurguladı.
Şimşek, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, finansman desteği sağlayan İl Özel İdaresine ve katkı sunanlara teşekkür ederek dağıtılan tohumların bereketli ürünlere dönüşmesini diledi.
Program, üreticilere yem bitkisi tohumlarının dağıtılmasıyla sona erdi.