Şekerbank

Sattığımız Patatesleri Suriye'den Geri Aldık İddiası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sattığımız Patatesleri Suriye'den Geri Aldık İddiası
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Suriye'den ithal edilen patateslerle ilgili olarak sattığımız patatesleri geri aldık iddiasında bulundu. 

Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada; "Türkiye son günlerde iç savaşın sürdüğü, 4 milyon mültecinin Türkiye’ye yerleştiği Suriye’den yapılacak patates ithalatını konuşuyor. Tarım Bakanı Fakıbaba’ya göre Suriye’den patates ithal etmek hem onlara yardım olacak hem de patates fiyatlarının düşmesine neden olacak. AKP’yi tanımasak bizde bunun çok masum bir girişim olduğunu, komşumuz Suriye’ye yardımın onlara destek olacağını düşünebiliriz. Ancak AKP’yi çok iyi tanıyoruz. AKP, her türlü krizi, fırsata ve ranta çevirmeyi düşünen politikalar geliştirdiği için yandaşlarına çıkar sağlamada çok usta bir partidir. Örneğin son 7 yılda yaklaşık 6 milyar $’lık kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına rağmen, et fiyatları hiç düşmemiş tam tersine sürekli artmıştır. İthalatın başladığı yıl olan 2010’da 1 kg kıyma 18 TL iken günümüzde kıyma fiyatları 50 TL’yi aşmıştır. Yani ithalat bir çözüm değildir. Pekiyi AKP bunları bilerek neden ithalat yapıyor? Cevap çok basit çünkü ithalattan rant ve çıkar sağlayan AKP yandaşları var.

Patates’te de buna benzer bir durum olabilir mi? Neden olmasın ? TÜİK verilerini incelediğimizde Türkiye, 2017’de Suriye’ye 9.1 milyon $ karşılığında tam 67 bin ton patates ihraç etmiş. 2018’in ilk 5 ayında ise tam 686 bin $ karşılığında 5,7 bin ton patates ihracatı yapmış. Türkiye’den Suriye’ye ve Irak’a taşımacılık yapan bazı nakliyecilerden elde edilen bilgilere göre Suriye’den ithal edilen patates 2017 ve 2018’in ilk aylarında Suriye’ye ihraç edilen ve Suriye’deki depolarda tutulmuş Türk patatesidir. Stokçulara ve yandaşlara rant sağlamak amacıyla Türkiye’de patates fiyatlarının yükselmesini bekleyerek şimdi 4 bin tonu Türkiye’ye ithal edilmiştir.

Tarım Bakanı Fakıbaba tarafından cevaplanması sorular şunlardır ? 
1. Türkiye yıllardır patates’te kendine yeterli iken ve hiç ithalat yapmamış iken, siz bir Tarım Bakanı olarak üretim yetersizliğini neden öngöremediniz ve ithalata başvurdunuz?
2. Eğer Suriye’den ithal edilen patates, iddia edildiği gibi, Türk patatesi ise, bunları Suriye’de depolayan ve Türkiye’ye satan firmalar kimlerdir?
3. Tüm bu iddialar doğru ise istifa etmeyi düşünüyor musunuz?" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sandıklı patatesi tezgahtaki fiyatların ateşini düşürecekÖnceki Haber

Sandıklı patatesi tezgahtaki fiyatların...

Irak’ta Türk tavuğuna ek vergi engeliSonraki Haber

Irak’ta Türk tavuğuna ek vergi engeli

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar