Şekerbank

Samsun’da Su Ürünleri Denetimleri Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Su Ürünleri Denetimleri Devam Ediyor

Samsun ili gerek deniz ve gerekse iç su potansiyeli bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden olup kıta sahanlığının uygunluğu nedeniyle orta su trolü balıkçılığının yaygın olarak yapıldığı önemli bir yerdir. Baraj gölleri, Lagün Gölleri ve akarsularının fazla olması yönünden, iç su balıkçılığı bakımından da önemli bir yere sahiptir.

Ülkemiz karasularında avlanan balığın yaklaşık % 70 i Karadeniz'den çıkarılmakta ve avcılığın % 60'ını Hamsi oluşturmaktadır. Dolayısıyla tüm balıkçılarımızın ortak Balık Havzası olan Karadeniz'in Balık Popülasyonunu bilinçsiz ve küçük boyda avcılık yaparak tüketilemeyeceği bu konuda gerekli duyarlılığın gösterilmesi gerekmektedir. Bu minvalde denetimler hız kesmeden sürerken Samsun Valiliği Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM konuyla ilgili yaptığı açıklamasında:

"İlimiz genelinde yoğun olarak Hamsi ve Çaça balığı avcılığı yapılmakta, avlanan Hamsinin bir kısmı ile Çaça Balığının tamamı Balık Unu ve Balık Yağı fabrikalarında işlenmektedir. İlimizde bu amaçla kurulmuş olan 3 adet Balık Unu ve Balık Yağı fabrikası mevcuttur. Mevsimine göre avcılığı yapılan ve ticari değeri olan balıklar insan tüketimine sunularak Ülke Ekonomisine ve İnsan Beslenmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

İlimiz Balıkçıları Genel olarak Orta Su Trolü, Gırgır, Uzatma Ağları ve Algarna Yöntemi ile Su Ürünleri Avcılığı yapmakta olup İlimiz genelinde 6 Adet Balık İşleme ve Değerlendirme Tesisi mevcuttur. Bu tesislerde genel olarak hamsi, Alabalık ve Deniz Salyongozu işlenmekte ve İşlenen bu ürünler başta AB Ülkeleri olmak üzere Japonya, Kore, Çin gibi Ortadoğu ülkelerine İhraç edilmektedir. İhraç edilen bu ürünler karşılığında İlimiz ekonomisine yıllık 20 Milyon dolar tutarında bir döviz girdisi sağlanmaktadır.

İlimizde 490 adedi denizlerde ve 122 adet de İç sularda olmak üzere 612 Adet çeşitli boy ve uzunluklarında balıkçı gemisi mevcuttur. Deniz teknelerinin 158'i 12 metrenin üzerinde olup, bu tekneler genel olarak Gırgır ve Trol Avcılığı yapmaktadırlar. Güçlü bir Balıkçılık filosuna sahip olan İlimiz; Su Ürünleri Sektörü ile İl ve Ülke Ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Bu teknelerde yaklaşık 6.179 ruhsatlı gerçek kişi çalışmakta ve ayrıca İlimizde 4.887 adet de Amatör Balıkçı Belgesi'ne sahip balıkçımız bulunmaktadır.

Ülkemizin en iyi Balık Hallerinden birisi İlimizde bulunmakta olup İlimiz sınırlarında ve diğer illerde avcılığı yapılan balıkların büyük bir kısmı bu balık halinden satışı yapılarak diğer illere gitmektedir. İlimiz sınırları dâhilinde bulunan, deniz, iç sular, karaya çıkış noktaları, balık hali, nakil güzergâhları, işleme ve değerlendirme tesisleri, soğuk hava depoları ile toptan ve perakende satış yerlerinde; kurallara uygun çalışan balıkçılarımızın haklarının korunması ve yasadışı su ürünleri avcılığında caydırıcılığın sağlanması amacıyla getirilen yeni düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması için denetimler yapılmaktadır.

Devletimizin su ürünleri politikalarının ana hedefinin, halkımıza bol ve ucuz balık sağlamak olduğu kadar; deniz, göl, baraj ve nehirlerdeki su ürünleri ve balık kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir avcılık yöntemlerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki; doğal kaynaklar sonsuz değildir. Bu kaynaklar, gelecek nesillere aktaracağımız birer emanettir. Bu nedenledir ki koruma ve kullanma dengesini mutlaka gözetmek zorundayız.

Balıkçılarımızın özellikle küçük balıkları avlamaktan ve satmaktan kaçınmaları gerekmekte olup kurallara uymayan balıkçıların takibi ve getirilen düzenlemelere uygun avlanmanın temini için İl Müdürlüğümüzün ilgili birimleri tüm imkânlar seferber edilerek denetimlere devam etmektedir. Bunun için her türlü teknik ve altyapı önlemler de alınmış durumdadır.

İl Müdürlüğünün dışında Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de denizlerde kendi denetimlerini gerçekleştirmektedir. Yeni su ürünleri kanun değişikliği ile bundan böyle el konulan küçük boydaki balıklar perakende ve toptan olarak piyasaya arz edilmemektedir,  Küçük boyda el konulan su ürünleri yem fabrikalarına satılmakta veya hayır kurumlarına bağışlanmaktadır. Getirilen yeni düzenlemeler sonucu idari yaptırımlar ağırlaştırılmıştır. Örneğin geçmişte 1.635 lira ile 5 bin TL arasında değişen cezalar, yeni değişiklikle birlikte 5 bin ile 50 bin TL arasına çıkartılmıştır.

2020 yılı 1 Ocak ve 31 Aralık tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz Denetim elemanlarınca İlimiz sınırları dâhilinde; Balık Hali, Balıkçı Barınakları, yol güzergâhları ve perakende satış yerlerinde olmak üzere toplam 2.251 adet Su Ürünleri Denetimi yapılarak bu denetimler sonucu 132 kişi veya kuruluşa ihlalleri nedeniyle 472.800 TL İdari para cezası uygulanmıştır.

Aynı şekilde Sahil Güvenlik Komutanlığı da 2020 yılı içerisinde denizlerde Avcılık faaliyetinde bulunan 481 adet balıkçı teknesinde denetim gerçekleştirmiş olup bu denetimler sonucu da 163 balıkçı tekne sahibine 661.110 TL İdari para cezası uygulamıştır. Sonuç itibariyle İl Müdürlüğümüz ve Sahil Güvenlik Unsurlarınca İlimizde toplam 2.732 adet Su Ürünleri Denetimi yapılmış olup bu denetimler sonucu ihlali tespit edilen 295 kişi veya kuruluşa 1.133.910 TL idari para cezası uygulanmıştır." dedi.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli; Türkiye Son 18 Yılda Prangalarını KırdıÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli; Türkiye Son 18 Yılda P...

Tarımsal Kuraklık BaşladıSonraki Haber

Tarımsal Kuraklık Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar