Şekerbank

Samsun’da İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları Çalıştayı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları Çalıştayı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nail Kırmacı; “İstilacı Türlerle Mücadele kapsamında Samsun’da 960 ton İsrail Sazan’ının denizlerimizden toplanıp ekonomiye katıldığı çalışmayı biz başlattık.”
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından pilot il olarak seçilen Samsun’da 11 Temmuz Salı günü İl Müdürlüğü toplantı salonunda “Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi Çalıştayı’ düzenlendi.

Samsun’a bağlı 17 İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, ilgili teknik personel, Deniz ve İçsu Balıkçılık Kooperatifleri, Birlikler, bazı Kamu Kurum- Kuruluş ve STK’ların temsilcileri katıldı.

 Programda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Nail KIRMACI: “Bugün burada, denizlerimiz, çevre ve sürdürülebilirlik konusunda bir farkındalık oluşturma amaçlı toplanmış bulunuyoruz. Kâinat muazzam bir sistemler bütünüdür. Herhangi bir davranışımız mutlaka bir etki oluşturur ve sistemde yeni bir duruma yol açar. Bu durumu belki dışarıdan gözlemleyemeyebiliriz ancak günümüz teknolojisi ile bu yeni durumu ölçümleyebiliriz. Eğer biz bu yeni mevcut durumumuzun farkındalığından yoksun olursak doğru davranışı ortaya koyamaz, sorumluluklarımızı göremez ve gerekeni yerine getiremezsek ortaya telafisi mümkün olmayan sonuçların yıkıcı etkisine maruz kalabiliriz. Bugün bunları ve daha fazlasını bizlere Üniversiteden hocalarımız aktaracağı için çok fazla derine girmek istemiyorum ama İstilacı Türlerle Mücadele kapsamında Samsun’da 960 ton İsrail Sazan’ının denizlerimizden toplanıp ekonomiye katıldığı çalışmayı biz başlattık. İnşallah devamı çok güçlü bir şekilde gelir diyor saygılar sunuyorum.”

Ardından OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek ÖZPIÇAK’ın ‘Samsun’un İç Sularında Tespit Edilen İstilacı Türler’ hakkında bilgilendirmeler yaptığı Çalıştayda; Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AYDIN da ‘Denizlerimiz ve İç Sularda Tespit Edilen İstilacı Türler’ hakkında bir bilgilendirme sunumu yapmıştır. Benzer şekilde İç Sularda Ekonomik Değere Sahip İstilacı Türler üzerinde av baskısını teşvik ederek bu türlerin kontrol altında tutulmasına yönelik ciddi çalışmalardan bahsedilmiştir. Bu kapsamda; İç Sularımızda büyük tehlike oluşturan ve halk arasında İsrail Sazanı olarak bilinen Carassius gibelio balık türü ile gümüş balığı Atherina boyeri ve sivrisinek balığı olarak bilinen Gambusia sp. gibi balık türleri ile mücadele hakkında da bilgi verilmiştir.

Yine Karadeniz’de son zamanlarda görülmeye başlayan ve halk arasında Balon Balığı olarak anılan istilacı tür ve yaygın olarak bilinen deniz salyangozunun verdiği zararlarla ilgili de bilgilendirme yapılmıştır. Çalıştayın son sunumu ise Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri Ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan AYAZ tarafından yapılarak; Denizlerde ve İç Sularda, kayıp av araçları ve onların parçaları, kaybolduktan sonra da suda bozulup parçalanıncaya kadar avcılık faaliyetlerini devam ettirdikleri ve istenilmeyen bu tehlikeli balıkçılık durumunun tehlikeli bir hal aldığı ve bu ağların bir şekilde toplanması gerektiği anlatılmıştır.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri Şeker’den Çiftçisine 228 Milyon Liralık Sulama AvansıÖnceki Haber

Kayseri Şeker’den Çiftçisine 228 Milyon...

Ayçiçeği üreticisi fiyat ve alım bekliyorSonraki Haber

Ayçiçeği üreticisi fiyat ve alım bekliyo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar