Şekerbank

Samsun’da İsrail Sazanı İle Mücadele Projesi Kapsamında Ağ Dağıtımı Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da İsrail Sazanı İle Mücadele Projesi Kapsamında Ağ Dağıtımı Gerçekleştirildi

İç Sularımızda büyük tehlike oluşturan ve İsrail Sazanı olarak bilinen balık türü ile mücadele amacıyla ilk defa “Samsun İsrail Sazanı İle Mücadele Projesi” hazırlanmış ve DOKAP İdaresi tarafından desteklenerek 08 Haziran 2021 tarihinde imzalanan protokol ile hayata geçirildi.

Projenin amacı; söz konusu istilacı türün göllerdeki varlığının azaltılması ve baskın durumdan çıkarılması, bölge balıkçılarımıza ek gelir sağlanması İsrail sazanı ile mücadele amaçlı ilgili Su Ürünleri Kooperatiflerinin güçlendirilmesi, yem endüstrisi için alternatif bir kaynak olarak kullanılmasının teşvik edilmesidir. Ayrıca bu projede önemli bir hedefimiz; diğer iller tarafından örnek alınarak ülke geneline yayılması ve bu türe karşı ülke çapında mücadele edilmesini sağlamak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Samsun İli, gerek deniz ve gerekse baraj gölleri, Lagün gölleri ve akarsuların fazla olması sebebiyle iç su balıkçılık potansiyeli bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden biridir. Balıkçılık genel olarak orta su trolü, gırgır, uzatma ağları ve algarna yöntemi (deniz salyangozu) ile su ürünleri avcılığı yapılmaktadır.

İlimizde 114’ü iç sularda olmak üzere 620 balıkçı gemisi mevcut olup, su ürünleri bakımından 43 bin ton avcılık ve 11 bin ton yetiştiricilik ile toplamda 54 bin ton su ürünleri ile Türkiye de önemli bir paya sahip olmakla birlikte; Avcılıkta 1’inci ve Yetiştiricilikte 5’inci sırada yer almaktadır. İlimiz balıkçılık faaliyetleri için, 2021 Yılı Su Ürünleri Yetiştiriciliği desteklemesi kapsamında; 6 milyon128 bin 627 Lira ve Kıyı Balıkçılığı Desteği olarak da 496 bin 200 Lira ve yine 2022 yılında ise 476 bin 450 Lira destekleme ödemesi gerçekleşmiştir.

Bu kadar önemli balıkçılık potansiyeli olan İlimiz sularında tehlike oluşturan ve İsrail Sazanı olarak bilinen balık türü ile mücadele amacıyla hazırlanan Samsun İsrail Sazanı İle Mücadele Projesi DOKAP İdaresi tarafından desteklenerek imzalanan ortak protokol ile hayata geçirilmiştir. Projenin uygulama sahası olan Vezirköprü İlçesi sınırları içerisinde Altınkaya Baraj Gölü 2 inci avlak bölgesinde faaliyet gösteren Vezirköprü Çeltek Kıratbükü, Saray ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatifine üye 5 (beş) balıkçıya yılda 3 kez 2 adet (36 ve 40 mm göz açıklığına sahip iki ağ) fanyalı uzatma ağı, Bafra ve 19 Mayıs İlçeleri sınırlarında bulunan Balık Gölleri Lagün Kompleksinde faaliyet gösteren kooperatiflere (Yörükler, Doğanca ve Sarıköy Su Ürünleri Kooperatifleri) üye 20 (yirmi) balıkçıya her yıl 20’şer adet boğazlı pinter ağları temini öngörülmüştür.

Projede görevli balıkçıların can güvenlikleri için 25 adet sintine suyu boşaltma pompası ve 50 adet can yeleği projelendirilmiş ve dağıtımı sağlanmıştır. Ayrıca avlanan İsrail Sazanlarının bozulmadan muhafaza edilmesi amacıyla biri Yörükler Su ürünleri Kooperatifine, diğeri ise Vezirköprü Çeltek Su ürünleri Kooperatifine olmak üzere toplamda 2 adet soğuk hava depoları temin edilmiştir. Ağların temini sürecinde döviz artışı kaynaklı fiyat yükselişi nedeni ile öngörülen bin 200 adet pinter ağının tamamı alınamamış olup, bütçenin yettiği miktar olarak bin adet pinter ağı temini yapılmıştır.

Projenin toplam bütçesi 918 bin 500 Lira olup; soğuk hava depoları için 398.840 TL, fanyalı ağ malzemeleri, can yeleği ve sintine pompasına toplam 48 bin 675 Lira, 800 adet çift taraflı pinter ağı ve 80 adet fanyalı ağ için 397.440 TL yüklenici firmaya ödeme yapılmıştır. Geriye kalan 200 adet çift taraflı pinter ağının (68 bin 40 Lira) ödeme işlemleri devam etmektedir.

Projenin uygulama süresi 3 yıl olarak belirlenmiş ve bu 3 yıl içinde avlanabilecek istilacı türün miktarı; 25 adet tekne için yıllık yaklaşık olarak 290 ton olup, 3 yılın sonunda ise 860 ton istilacı tür avlanmış olacaktır.“ dedi.

Ondokuzmayıs İlçesinde gerçekleşen törene; Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref DEMİR, Ondokuzmayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram KONUŞ, Ondokuzmayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip BAYKAL, Su Ürünleri Kooperatif Başkanları, Şube Müdürleri, ilgili personel ve üreticiler katıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfalı Çiftçiler Pamuk Tarlasında Feryat EttiÖnceki Haber

Şanlıurfalı Çiftçiler Pamuk Tarlasında F...

Kayseri Şeker’in Kredi Notu YükseldiSonraki Haber

Kayseri Şeker’in Kredi Notu Yükseldi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar