Şekerbank

Ramazanda dengeli beslenmek için bakanlıktan 'kalori' uygulaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ramazanda dengeli beslenmek için bakanlıktan 'kalori' uygulaması

Tarım ve Orman Bakanlığının, ülkemizin ilk gıda kompozisyon veri tabanı olarak kullanıma sunduğu, tek bir tuşla cepten de ulaşılabilen “TürKomp" uygulaması, ramazan süresince yeterli ve dengeli beslenmek isteyenlerin adresi olacak.   

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için tüketilen gıdaların hem bileşen hem de kalori açısından içeriğinin bilinmesi gerekiyor.

Ramazan ayında, sağlıklı bir oruç için tüketilmesi gereken gıdalar ve miktarlarının bilinmesi büyük önem taşıyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM),  TÜBİTAK MAM ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde ülkemizin ilk gıda kompozisyon veri tabanı olarak geliştirilen “TürKomp", ramazan ayında oruç tutan vatandaşlara da rehberlik edecek.

Temel gıda bileşenleri ve enerji değerleri bakımından alınması gereken günlük oranlar “TürKomp" verileriyle kolaylıkla hesaplanabiliyor. Mobil uygulamayla işlenmiş-işlenmemiş tarım ürünlerinin kalorisinden vitaminine, proteininden su oranına kadar tüm içeriklere tek bir tuşla ulaşılabiliyor.

Ülkemiz coğrafyasında üretilen ve tüketilen, işlenmiş-işlenmemiş tarımsal ürünlere ait enerji değerleri ve besin öğelerini içeren TürKomp'a; www.turkomp.gov.tr adresi ya da mobil uygulamalar üzerinden erişim sağlanabiliyor.

Türkomp" mobil uygulaması; App Store, Google Play ve AppGalery mobil mağazalarından indirilebiliyor.

TürKomp'ta, 14 gıda grubundan, 645 gıda ve 100 gıda bileşenine ait 63 bin civarında enerji ve besin öğeleri ile ilgili veri bulunuyor.

Türkçe ve İngilizce olarak hizmet veren TürKomp'ta yer alan tüm veriler analiz sonuçlarına dayalı, ulusal ve uluslararası standartlarda güvenilir nitelik taşıyor. Gıdaya, bileşene ve beslenme şekline göre arama yapılabiliyor. Gıdaları karşılaştırma özelliği ve beslenme çantası uygulaması da bulunuyor.

Uygulamada yer alan özellikler şöyle:

Gıdaya Göre Arama: Aranılan gıda maddeleri, alfabetik listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak bulunduktan sonra enerji değerleri ve besin öğeleri verilerine ulaşılabiliyor.

Bileşenlere Göre Arama: Aranılan gıda bileşeni alfabetik listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak bulunur. Açılan sayfada aranılan bileşenini içeren gıda maddeleri, içerdiği bileşen miktarına göre çoktan aza doğru sıralı olarak görüntüleniyor.

Beslenmeye Göre Arama: Bu uygulamada analiz sonuçlarına göre, düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli şeklinde sınıflandırılmış olan gıdalar arasından arama yapılabiliyor.

Beslenme Çantası: Bu uygulama, seçilen birden fazla gıdanın toplam enerji değerleri ve besin öğelerine ulaşılmasına imkan sağlıyor.

Gıdaları Karşılaştırma: Gıdaları karşılaştırma uygulaması, seçilen iki gıda maddesinin, besin öğeleri ve enerji değerleri açısından kıyaslanabilmesine olanak veriyor.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mersin’de üreticilere kaysı hasat teknikleri eğitimiÖnceki Haber

Mersin’de üreticilere kaysı hasat teknik...

Deprem bölgelerinde ceviz başta olmak üzere tarımsal altyapı büyük zarar gördüSonraki Haber

Deprem bölgelerinde ceviz başta olmak üz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar