Şekerbank

Ramazan ayında bile ağzımızın tadını bozdular

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ramazan ayında bile ağzımızın tadını bozdular
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, TÜRKŞEKER tarafından KDV dahil kilogramı 5.96 liradan satılan kristal şeker fiyatını yüzde 31 artışla 7.80 liraya çıkarmasına tepki gösterdi.
"ŞEKER FABRİKALARI KAMULAŞTIRILSIN"
TÜRKŞEKER'in raf garanti sistemi kapsamında perakende sektörüne sağladığı 5 kilogramlık toz şeker fiyatını da yüzde 22 artışla 45 liradan 55 liraya çıkardığını anımsatan Barut, "Ramazan ayı geldi. AKP zamları ise dur durak bilmiyor. Kendileri Saraylarda sefa sürenler halka tatsız tutsuz bir yaşam dayatıyor. Ramazanda bile ağzımızın tadını bozanlardan sandıkta hesap soracağız. Derhal özelleştirilen şeker fabrikaları kamulaştırılsın, kotalar kaldırılıp şeker üreticisine destek verilsin, maliyetler düşürülüp üretime yönelik seferberlik başlatılsın" dedi.
"TEK ADAM ÇÖZÜMSÜZLÜK DAYATIYOR"
AKP'nin üretim yerine ithalata odaklandığını, rant sevdasıyla tarıma ve çiftçilere büyük darbe vurduğunu ifade eden Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca kadar tarımsal üretimdeki tüm maliyetler katlanarak fahiş biçimde arttı. Buğdaydan narenciyeye, mısırdan ayçiçeğine üretim alanları AKP'nin yanlış ekonomi ve tarım politikalarının kurbanı oldu. Ürünü para etmediği için kazanamayan, üstüne borca batan çiftçinin ocağı söndü. Son yıllarda pandemi, şimdilerde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı bu süreçte tarımsal üretimin, güvenli gıdaya erişmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü ancak AKP yanlışta ısrar etmeye devam ediyor. Tek adam kafasına göre hareket ediyor, gerçekleri görmüyor, sorunları çözmek yerine daha da derinleştiriyor. Biz 'Üretime ve üretene destek verin' diyoruz, tek adam ise ithalat ve rant aşkıyla aklına estiği gibi hareket etmeyi sürdürüyor."
"ÜRETİME DESTEK VERİN"
Bir zamanlar Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeterliliği bulunduğunu anımsatarak şeker pancarında da aynı durumun geçerli olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"AKP'nin dayatmaları sonucu tarım bitirildi, pancar ülkesi olan ülkemizde şeker sorunu baş gösterdi. Bunlar ülkenin neyi var neyi yok hepsini satıp savdılar, yiye yiye bitiremediler koca ülkeyi. Cumhuriyet dönemiyle atılım olarak kurulan şeker fabrikalarını özelleştirdiler, şekere kota getirdiler, üretimi ve üreticiyi bitirdiler. 2018'de şeker fabrikalarını kurtarmak için seferber olduk, yanlışa dikkat çekip iktidarı defalarca uyardık ama söz dinlemediler. Kartellerin çağrısına kulak verdiler, halkın feryadını duymadılar. Sonuçta şeker gibi stratejik bir alanda ülkemizin gıda egemenliğini tehlikeye soktular, pancar üreticisi ve tarımımızı mağdur ettiler. Bakın AKP'nin yanlış tarım politikaları sonucu 2020 yılında 23 milyon ton olan üretim, 2021 yılında 18 milyon tona geriledi. Bu yıl ise verimde 2 milyon tonluk azalış bekleniyor. Şeker fiyatları ise durdurulamaz bir artış içinde, halk şekere ulaşamıyor. 2021 başında 210 lira olan 50 kiloluk bir çuval şekerin fiyatı 800 liraya dayandı, müdahale ettiklerini açıkladılar. Şimdi TÜRKŞEKER yüzde 31 zam yaptı şeker fiyatlarına. Ramazan ayında halkın ağzının tadını bozdular, sofralara şeker gelmeyecek. Halkı zamlarla ezenlerden, pancar ülkesi olan Türkiye'de şeker kıtlığına neden olanlardan, ağzımızın tadını bozanlardan sandıkta çiftçimiz ve halkımız hesap soracak. Halkın iktidarında elbette bu sorunlara kesin çözümler bulacağız. AKP'ye ve tek adama çağrımız var. Derhal özelleştirilen şeker fabrikaları kamulaştırılsın, kotalar kaldırılıp şeker üreticisine destek verilsin, maliyetler düşürülüp üretime yönelik seferberlik başlatılsın."

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Üretimde Yeterlilik Dereceleri AçıklandıÖnceki Haber

Tarımsal Üretimde Yeterlilik Dereceleri...

Çukurköylü Çiftçilere Trabzon Hurması Budama Eğitimi VerildiSonraki Haber

Çukurköylü Çiftçilere Trabzon Hurması Bu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar