Şekerbank

Pamukta kritik dönem, çiftçi destek bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pamukta kritik dönem, çiftçi destek bekliyor

Muğla’nın Milas ilçesinde 7 bin dekar alanda pamuk üretimi yapıldığını söyleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, pamuk fiyatlarındaki dalgalanmaya işaret ederek, “Tarım ve Orman Bakanlığımızdan pamuk fiyatları konusunu gündeme alarak çiftçilerimize destek olmasını talep ediyoruz. En azından tarımsal destek kararnamesinde pamuk primlerinin, mazot ve gübre desteklerinin mutlaka güncellenerek çiftçimizin kar payını artıracak şekilde yayınlanmasını bekliyor." diye konuştu.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ziraat Odası’nda görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz ile birlikte, ilçede pamuk üretimi yapılan mahallelerdeki pamuk hasat etkinliklerine katıldı. Çiftçilere Milas’ın coğrafi işaretli böreğinden, Alifer Helvacıoğlu’nun meşhur helvasından ikram eden Başkan Atıcı, tüm çiftçilere emeklerinin karşılıklarını aldıkları, bol bereketli bir hasat sezonu diledi.

Başkan Atıcı ve ziraat mühendisleri, ilçeye bağlı Ağaçlıhöyük’ten Faruk Menteşe’nin, Avşar’dan Mehmet Yaman’ın, Yaşyer’den Mehmet Özkan’ın ve Yaşyer’den Hakan Akar’ın tarlalarındaki pamuk hasadına katıldıktan sonra pamukla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“ÜRETİM SÜRECİNİN HER AŞAMASINDA ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

“Pamuk üretiminde üretim sürecine hazırlıkta ve üretim sürecinin başından bu yana çiftçilerimizin yanındayız. Gerek tarımsal danışmanlık hizmetimizle, gerekse pamuk yetiştiriciliğinde yaşanan sorunlara sunduğumuz çözümlerle verimli bir dönem geçirdik. Şimdi de beyaz altın olan pamukta hasat zamanındayız.” diye konuşan Başkan Atıcı, Milas Ziraat Odası ve MİZOTAR olarak her zaman çiftçilerin yanında olduklarının altını çizdi.

PAMUK ÜRETİM ALANI 2 KATINA ÇIKTI, MAKİNELİ HASAT EKSİĞİ KALMADI

Milas’ta geçtiğimiz yıl 3 bin, bu yıl ise 7 bin dekar alanda pamuk üretimi yapıldığını ifade eden Başkan Atıcı, pamuk üretimindeki 2 katı artışın umut verici olduğunu ve bu ivmeyi koruyup geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, Milas’ta pamuktaki makineli hasat eksikliğinin de bu yıl özel girşimciler sayesinde giderildiğini söyledi.

Başkan Atıcı, “Pamuk hasat makinesi konusundaki eksiklik bu yıl girişimci kardeşlerimiz sayesinde giderildi. İlçemizde önder çiftçimiz Ali Osman Menteşe'nin pamuk hasat makinesi alarak pamuk üreticilerimizin hizmetine sunmasından sonra, Koru Mahallemizden genç çiftçilerimiz Mehmet İnce ve Hüseyin Arkan’ın ortaklaşa aldıkları hasat makinesinden sonra, Yaşyer Mahallemizden Mehmet Özkan kardeşimiz de pamuk hasat makinesini aldı ve tarlalara indirerek üreticilerimize pamuk toplama hizmeti sunuyor. Kendilerine çiftçilerimiz adına teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

PAMUK, 37 ÇEŞİT SANAYİ SEKÖTÜRÜNÜN HAM MADDESİ

“Beyaz altın pamuk bir endüstri bitkisidir. Bir yumak pamuk 37 çeşit sanayi sektörüne ham madde sağlıyor, can veriyor. Ülkemizin ihtiyacı olan pamuğu hatta ihracat edebileceğimiz pamuğu Türk çiftçisi üretebilir. Yeter ki çiftçilerimize destek verilsin, çiftçilerimiz olumsuz koşullardan korunsun.” diyerek pamuk tarımının önemine dikkat çeken Başkan Atıcı, 2021 yılının pamuk üreticileri için gerçekten altın bir yıl olduğunu, çiftçilerin pamuktan para kazandığını anlattı.

ÇİFTÇİ BU YIL PAMUK FİYATINDAKİ DALGALANMA SEBEBİYLE ENDİŞELELİ

2021 yılındaki olumlu tablonun bu yıl olumsuz seyrettiğini ifade eden Başkan Atıcı, çiftçilerin acil destek beklediğine vurgu yaparak şunları kaydetti:

“Çiftçilerimiz beyaz altının fiyatı konusunda endişeli. Pamuk fiyatında bir dalgalanma var. Halbuki son dönemde girdilerde ciddi artışlar yaşandı ve çiftçilerimiz pamuğu 15-16 lira gibi bir maliyetle üretti. Çiftçilerimizin bu fiyatlara yakın bir fiyatla, maliyetine yakın satış yapması çok kötü olur. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan pamuk fiyatları konusunu gündeme alarak çiftçilerimize destek olmasını talep ediyoruz. En azından tarımsal destek kararnamesinde pamuk primlerinin, mazot ve gübre desteklerinin mutlaka güncellenerek çiftçimizin kar payını artıracak şekilde yayınlanmasını diliyoruz. Çiftçilerimiz adına buradan sesleniyorum. Yılbaşına kadar 2022 yılı desteklemelerinin yine 2022 yılında çiftçilerimize verilmesini istiyoruz. Gerçekten çiftçimiz artan girdi maliyetleri karşısında çok zor günler geçiriyor. Büyük emekle, 40-45 derece sıcakta üreten ellere destek vermek gerekiyor.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kullanılmış su tasarrufunda yıllık 5,7 milyar metreküplük hedefÖnceki Haber

Kullanılmış su tasarrufunda yıllık 5,7 m...

Bolu’da organik adayı ahududu bahçelerine ziyaretSonraki Haber

Bolu’da organik adayı ahududu bahçelerin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar