Şekerbank

Önümüzdeki Yıl Patates Ekecek Çiftçi Kalmayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Önümüzdeki Yıl Patates Ekecek Çiftçi Kalmayacak
Tofidass

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, patates fiyatlarının maliyetin altına düşmesi nedeniyle, İzmir'in Ödemiş ilçesindeki üreticilerin sorunlarını bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Türkiye'de, patates üretiminde önemli merkezlerden biri olan Ödemiş’te bu ürünün fiyatları maliyetinin altına düştü. Toprak altı maliyeti 40-45 kuruş olan patatesin tarla fiyatı 20 kuruşa kadar indi. Ürünlerinin çürümemesi için maliyetinin altına satış yapmak zorunda kalan Ödemişli patates üreticileri, hükümetin duruma müdahale etmesini istiyor.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de Ödemişli patates üreticilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Atila Sertel, "Ödemişli patates üreticileri, büyük bir emek verdikleri ürünlerini son iki yıldır zararına satmak zorunda kalıyor. Geçen yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin toplu alımlarıyla zararlarını bir nebze gideren patates üreticileri bu yıl kara kara düşünüyor. Fiyatların yukarı çekilmemesi durumunda önümüzdeki yıl patates ekecek çiftçi kalmayacak" dedi.

Patatesin toprak altında 40-45 kuruşa maledildiğine vurgulayan Atila Sertel, toprak altı satış fiyatının ise 20 kuruşa kadar düştüğünü söyledi. Sertel, tezgahta 1.25 TL ile 1.50 TL arasında satılan patatesin üreticiden en az 60 kuruşa alınması gerektiğini vurguladı. Partisinin uzun süredir dile getirdiği ÖTV’siz mazotun çiftçilere de verilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirten Sertel şöyle dedi:

"Çiftçiye gerekli destekler ve teşvikler sağlanmazsa çiftçi diye bir şey kalmayacak. Birçok tarım ürününde olduğu gibi patateste de dışa bağımlı hale geleceğiz. Üretici patatesin tarlada çürümemesi için şu an zararına satış yapıyor. Sayın Bakan Faruk Çelik’e gerekli tedbirlerin bir an önce alınması için çağrıda bulunuyorum. Patates üreticisi ne yazık ki büyük tüccarların eline bakıyor. Bu konuda spekülatif hareketler oluyor. Patates stoklanıyor. Düşük fiyattan alınıp depolara konuluyor. Tüccarlar, komisyoncular ceplerini doldururken, çiftçinin borcunu ödeyemez noktaya gelmesi AKP iktidarının ayıbıdır. CHP olarak, tarımda, geçimde, üretimde kısacası hayatın her alanında adaletin hakim olduğu bir ülke istiyoruz."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayraktar: 'Çiftçimizde de üretimde de sıkıntı yaratır'Önceki Haber

Bayraktar: 'Çiftçimizde de üretimde de s...

İstiridye mantarı yetiştiren anne kız köy pazarında ürünlerini satıyorSonraki Haber

İstiridye mantarı yetiştiren anne kız kö...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar