Şekerbank

Mersin Büyükşehir’den Buzağı Barınağı Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mersin Büyükşehir’den Buzağı Barınağı Desteği
Tofidass

Mersin’de hayvancılığı desteklemek ve buzağı ölümlerini en aza indirmek amacı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Buzağıları Hastalıklardan Korumak İçin Yalıtımlı Barınakların Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında Buzağı Barınağı’ dağıtımı yapıldı.

Tarım ve hayvancılığın ileri olduğu ülkelerde buzağı ölüm oranları yüzde 2 civarında iken Türkiye’de ortalama yüzde 15 civarında olması ve her yıl doğan 4,5 milyon buzağının 650-700 bininin heba olması yetkilileri harekete geçirmiş, Bakanlık tarafından, 2018 yılı ‘Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Buzağı Kayıplarının Önlenmesi Yılı’ olarak ilan edilmişti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi de hayata geçirdiği proje kapsamında çiftçilere buzağı barınağı dağıtımı yaparak, Mersin genelinde buzağı kayıplarının önüne geçmeyi planlıyor.

Proje ile buzağı ölüm oranlarının düşürülmesi hedefleniyor

Hacıhamzalı mahallesinde gerçekleşen dağıtım törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus Belediye başkanı Şevket Can, MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli ile Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, Tarsus Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ergezer ve Mersin Damızlık Koyun – Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Nuri Demirbaş da katıldı.

Dağıtım töreninde hayvan üreticilerine seslenen Başkan Kocamaz, kırsal mahallelerin kalkınması ve rekabetin üreticilerin lehine gelişmesi için yatırım ve hizmetleri tüm hızıyla sürdürdüklerini belirterek, “Türkiye’de ilk defa Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kuran belediyeyiz. O günden bu yana dağıyla, taşıyla, ovasıyla, yaylasıyla, Mersin’de yaşayan tüm üreticilerimize hizmet verme gayreti içerisindeyiz” dedi.

“Buzağı ölümlerini yüzde % 2’ye indirmek gerekmektedir”

Buzağı kayıplarının Türkiye’ye maliyetinin 2 milyar TL civarında olduğunu ve büyükbaş hayvancılığın geleceğinin buzağı kayıplarının önlenmesine bağlı olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, “Bu kaybın göz ardı edilmesi mümkün değildir. Bu sebeple buzağı ölümlerini öncelikle yüzde 5’e, daha sonra % 2’ye indirmek gerekmektedir. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak verdiğimiz Buzağı barınağı desteği ile buzağı kayıplarının önüne geçilerek işletmelerde ekonomik kayıplar azaltılacaktır. Ülkemizdeki sürülerin gençleştirilme ve ıslah edilme hedeflerinin gerçekleştirilmesinde buzağıların tekniğine uygun yetiştirilmesi önemlidir. Buzağı yetiştiriciliğinde en önemli materyal buzağı barınağıdır. Projemizin uygulanmasıyla ilimiz genelinde damızlık süt ve besi materyali arttırılacak, süt ve et endüstrisine katkı sağlanacaktır. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen gayreti gösterip hizmetlerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Üreticilerimizin sorunlarını çözmek için sizlerin yanında olmak Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak boynumuzun borcudur. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman Üreticilerimizin yanında olduk ve bundan sonraki yeni yatırımlarımızla da farkımızı göstererek daima yanınızda olacağız” şeklinde konuştu.

İlk dağıtımı Tarsus’ta gerçekleştirilen buzağı barınaklarından Akdeniz ilçesinde 67 üreticiye, Çamlıyayla ilçesinde 9, Erdemli’de 79 Gülnar’da 58, Mut’ta 288, Mezitli’de 17, Silifke ilçesinde 119, Tarsus’ta 326 ve Toroslar’da 37 üretici olmak üzere toplamda 1000 üreticiye yüzde 75 hibeli Buzağı Barınağı desteklemesi yapılacak.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siirt Fıstığı Bahçede Yandı, Fiyatların Yükselmesi Endişesi VarÖnceki Haber

Siirt Fıstığı Bahçede Yandı, Fiyatların...

2. Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali Hazırlıkları Devam EdiyorSonraki Haber

2. Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festiva...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar