Şekerbank

Ladik’te lale soğanı yumruları hasadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ladik’te lale soğanı yumruları hasadı
Tofidass

Lale (Tulipa spp.) Liliaceae familyasına ait olan ve yaklaşık 280 doğal türü ve 4000 civarında çeşidi bulunan soğanlı bir süs bitkisidir. Lale bitkisi daha çok soğan üretimi, kesme çiçek, saksılı süs bitkisi, park-bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde tasarım bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ise son yıllarda park ve peyzaj alanlarında lalenin daha fazla kullanılır olması lale soğanı üretim miktarının artmasını teşvik etmiştir. Bu durum süs bitkileri içerisinde lalenin daha popüler bir süs bitkisi olarak öne çıkmasını sağlamıştır. Ülkemizde son yıllarda artan lale üretiminde belediyelerin de etkisi büyüktür.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında 2022 yılında uygulamaya konulan ‘Samsun İli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlanma Olanaklarının Araştırılması Alt Projesi’ kapsamında Lâdik İlçesinde lale soğanı üretimin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Serin ve soğuk iklimi seven lale nin yetiştirilebilmesi için uygun iklim ve rakıma sahip olan bölge İlimiz sahil kesiminin taşıdığı riskleri taşımamaktadır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde de İstanbul da kullanılan soğanların üretiminin bölgede yapıldığı bilgisine ulaşılmış lale üretimi için yapılan tercih tarih tarafından da doğrulanmıştır.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Nail Kırmacı konu ile ilgili yaptığı açıklamasında; “Lâdik İlçesi’nde Lâdik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi (LAODİKEA) üyesi 16 kadın üretici ile birlikte yürütülmesi planlanan proje kapsamında üretim devam ediyor. Proje kapsamında daha önce her çeşitten 15.000 adet olmak üzere 10 ayrı renk ve çeşitte toplamda 150.000 adet lale soğanı, Kooperatif üyesi 16 kadın üreticiye temin edilmişti. Üretim ve kontrolünün sağlanması, ayrıca görsel olarak da üreticiyi teşvik etmesi amacıyla Lâdik Belediye Başkanlığı tarafından üreticilere tahsis edilen alana toplu olarak dikim yapılmıştı.

10 ayrı renkte tedarik edilen 150.000 adet lale soğanının yaklaşık 10 dekar arazide dikimi gerçekleşmiş, 15 Nisan itibariyle tamamı çiçek açmış ve 3-5 gün çiçekte kalan lalelerde tepe kırması yapılarak yumru üretimi aşamasına geçilmişti. Temmuz ayının ilk haftasında yumru gelişimini tamamlayan Lale soğanları, topraktan sökülerek soğuk hava deposunda mevsimi gelene kadar beklemeye bırakılmıştır.

Yumru gelişimi oldukça güzel sonuç veren lale soğanlarından, gelecek senenin ürünü ayrıldıktan sonra kalan ürün peyzaj alanında çalışan firmalara satılacak, böylece Lâdik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi (LAODİKEA) üyesi 16 kadın üreticimize gelir sağlanmış olacaktır.

Samsun İli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlanma Olanaklarının Araştırılması Alt Projesi 2023 yılında da İlimiz doğal florasında yer alan göl soğanı üretimin yaygınlaştırılması çalışmalarıyla devam edecektir.

Projenin genel amacı; Samsun İli’nde ihracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının doğadan izinsiz ve düzensiz sökümünün önüne geçmek, kültüre alarak üretimini sağlamak, bölge üreticisinin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, katma değer sağlamak, salep üretimi ile başladığımız proje kapsamında lale üretimini de yaygınlaştırarak ithalatının önüne geçmek,  Samsun İlini ihracatı yapılan çiçek soğanlarının üretim merkezi haline getirmektir. Dağıtımı, dikimi ve sökümü yapılan lale soğanlarının geçmiş tarihte olduğu gibi sadece topraklarımızda değil kültürümüzde de yeniden kök salmasını temenni ediyor, İlimize ve üreticilerimize Proje’nin hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Benzin ve motorine çifte zam geliyorÖnceki Haber

Benzin ve motorine çifte zam geliyor

Türkiye’nin deniz ve tatlı su balıkları “kırmızı liste” ile korunacakSonraki Haber

Türkiye’nin deniz ve tatlı su balıkları...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar