Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden süt üreticisine yüzde 50 hibe

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 hibeli süt soğutma tankı desteğiyle Çavuşlu’da 14 tank kullanıma alındı; günlük 6,5 ton süt soğutuluyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden süt üreticisine yüzde 50 hibe
Haberler'de Abone Ol

KOCAELİ — Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 hibeli süt soğutma tankı desteği, Derince Çavuşlu Mahallesi’nde süt üreticilerinin toplama maliyetlerini düşürürken sütün üretildiği yerde soğuk zincire alınmasını sağladı. Çavuşlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde kullanılan 14 tankta günlük 6,5 ton süt soğutuluyor.

Proje kapsamında üretim kapasitesi yüksek işletmelere yerleştirilen tankların 10’u 300, 4’ü ise 500 litre kapasiteye sahip. Sağılan sütün üretim noktasında kısa sürede soğutulmasıyla sıcak ortamda beklemesinin ve buna bağlı kalite kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Süt üretildiği yerde soğutuluyor

Hayvanların sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez sağılmasıyla elde edilen süt, işletmelere yerleştirilen tanklarda soğutuluyor. Kooperatif bünyesinde günlük 6,5 ton süt bu tanklarda muhafaza ediliyor.

Sütün üretildiği yerde soğuk zincire alınması, toplama araçlarının işletmelere günde iki kez gitme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Böylece toplama ve nakliye maliyetlerinin azaltılması ve üreticinin zamanını daha verimli kullanması sağlanıyor.

“Toplama maliyetini düşürüp kaliteyi artırdık”

Çavuşlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İdris Kara, süt kalitesinin korunmasında hızlı soğutmanın önemine dikkat çekti.

Kara, “Süt ne kadar dışarıda kalırsa kalitesi o kadar düşer. Bu nedenle bir an önce soğutucuya ulaşması gerekiyor” dedi.

Yerinde soğutma sayesinde günde iki kez süt toplamak zorunda kalmadıklarını belirten Kara, sıcak ortamda bekleyen sütte bakteri oluşumunun arttığını, soğuk ortamda muhafazanın ise kaliteli süt elde edilmesine katkı sağladığını söyledi.

Kara, projenin üretici açısından da ekonomik katkı sunduğunu belirterek, “14 adet soğutma tankını yüzde 50 hibeli olarak aldık. Toplama maliyetini düşürüp kaliteyi artırdık” diye konuştu.

Üreticilerin günlük planlamasını kolaylaştırdı

Soğutma tankları, üreticilerin sütü belirli bir saatte teslim etme zorunluluğunu da azalttı. Sağılan sütün tanklarda güvenli şekilde bekletilebilmesi, üreticilerin günlük işlerini daha rahat planlamasına imkân sağladı.

İdris Kara, uygulamanın üreticilerin sosyal hayatına da katkı sunduğunu ifade ederek, “Bu soğutma yöntemi sayesinde süt güvenli şekilde muhafaza edilebildiği için ertesi gün de toplanabiliyor” dedi.

Kara, doğa olayı, düğün veya cenaze gibi durumlarda üreticilerin hayvanlarıyla ilgilenmek zorunda olduğunu belirterek, soğutma sisteminin bu süreçte yaşanan kaygılardan birini azalttığını söyledi.

“Bizim için çok büyük bir avantaja dönüştü”

Süt üreticisi Gülfide Özcan da soğutma tanklarının kendileri için zaman tasarrufu sağladığını belirtti.

Özcan, “Soğutma tankı çok iyi oldu. Eşim şehir dışında çalışıyor, çoğu zaman benim de işlerim olabiliyor. Bu nedenle bizim için zamandan tasarruf sağlayan bir proje oldu” dedi.

Sütün bu şekilde zayi edilmediğini belirten Özcan, uygulamanın kendileri için önemli bir avantaja dönüştüğünü ifade etti.

Gazi Kutlu

Gazi Kutlu

Fotoğraflar

8 görsel

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.