Şekerbank

KKTC’deki tarımsal araştırmaları destek veriliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KKTC’deki tarımsal araştırmaları destek veriliyor
Tofidass

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü Güzelyurt İstasyonuna narenciyelerin genetik araştırmalarında kullanılmak amacıyla laboratuvar malzemeleri desteği sağlandı.

Bazı narenciye çeşitlerinden farklı iklim veya toprakta farklı verim alındığından bu çeşitlerin çözümlenmesi açısından genetik moleküler analizlerinin yapılmasıgerekiyor. TİKA tarafından temin edilen laboratuvar malzemeleri ve kimyasallar sayesinde, ada genelinde tespit edilen 70’in üzerinde anaçlık olabilecek turunç, limon ve portakalın genetik moleküler analizlerinin yapılması sağlanacak. Yapılan işlemler sonucunda hem anaçlık hem de çeşit geliştirme çalışmalarına zemin hazırlayacak verilere ulaşılabilecek. Elde edilecek veriler ışığında üreticilerin narenciyenin uygun şartlarda yetiştirilmesi için gereken tedbirleri alabilecek. Narenciye üretiminde verimlilik, kuraklığa ve hastalığa dayanıklılık bakımından anaç türlerin tespitinin kolaylaştırılması ile öne çıkan çeşitlerin üreticiye ulaştırılmasına olanak sağlanacak.

Yürütülen proje ile seçilen 89 turunçgilin genetik ilişkileri, SSR (Basit Dizi Tekrarları), cpDNA (kloroplast DNA) ve CAPS (Bölünmüş Amplifiye Polimorfik Dizi) gen bölgeleri ile araştırılacak. KKTC Güzelyurt Tarımsal Araştırma İstasyonu, Antalya BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Turunçgil koleksiyonunda bulunan 16 turunçgil ile akrabalık ilişkileri incelenerek selekte edilen çeşitlerin tescil ve sertifikasyon işlemlerine başlanacak.

Proje çıktılarından başta KKTC narenciye üreticileri, ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversitelerin ziraat fakülteleri olmak üzere, ülke için önemli olan genetik kaynakların ve endemiklerin koruma altına alınması kapsamında KKTC, Türkiye ve diğer narenciye üreticisi ülkeler faydalanabilecek.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kışlık sebze fideleri toprakla buluştuÖnceki Haber

Kışlık sebze fideleri toprakla buluştu

Kepsut’ta üreticilere 585 küçükbaş hayvan desteğiSonraki Haber

Kepsut’ta üreticilere 585 küçükbaş hayva...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar