Şekerbank

Kinoa Bitkisi Bingöl'de Toprakla Buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kinoa Bitkisi Bingöl'de Toprakla Buluştu
Tofidass

Bingöl'de ilk kez 35 dönümlük alanda ekilen Kinoa bitkisi ekonomik boyutuyla çiftçilerin yüzünü güldürecek. Kinoa tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan Güney Amerika'daki And Dağları'nda yetişen bir bitkidir. Dünyadaki olası bir tahıl sıkıntısında gübre ve su problemi olmayan, pirinçten iki kat daha fazla protein içeren ve her türlü toprağa uyum sağlayabilen kinoa alternatif ürün olarak yetiştirilmektedir. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa bitkisi, Bingöl'de ilk kez Merkez Gözeler köyünde toprakla buluşturuldu. Köyde ikamet eden Fırat Güven, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle 35 dönümlük alana kinoa bitkisini ekti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, Güven'in ektiği kinoa bitkisini yerinde inceledi. Bingöl'de üreticilerle sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Yıldırım, ilk defa ekimi yapılan bitkiden hektar başına ortalama 250-300 kilogram almayı düşündüklerini söyledi.

Kinoa bitkisinin pazar problemi olmadığını ve protein oranının yüksek olduğunu kaydeden Yıldırım, "Kinoa, pazar problemi olmayan ve protein oranı da çok yüksek bir bitkidir. Pazar problemi olmayan alternatif ürünleri ilimize yaygınlaştırmayı planlamaktayız. Bingöl'ün tarım alanı çok dar ve az olduğundan dolayı teknik ekibimizle çalışıp, üreticilerimizi yeni alternatif ürünlere sevk etmeyi düşünüyoruz. Bingöl'de çiftçimiz tarafından ekimi yapılan kinoa tarlasında gerekli incelemeleri yaptık. 35 dönüm alanda üreticimiz kinoayı bu sene ekerek istediğimiz verimi almayı da düşünüyoruz. Bunu ilimize, bölgemize yaygınlaştırmayı düşünüyoruz" dedi.

Kinoa'nın proteinin yüksek olmasından dolayı dünya açısından önemli bir bitki olduğunu ifade eden İl Müdürü, "İnşallah bundan sonra dünya nüfusunun gıda ihtiyacı karşılamak adına da alternatif ürünlerde deneyip yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Bu vesileyle bereketli olmasını diliyorum. Kinoa bitkisi Bakanlığımızın başlattığı Itri, Tıbbi, Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri projesi kapsamında hem tohum desteği hem de dekara 100 TL üretimde destek veriyoruz. Temmuz ayı sonu itibari ile de hasadı yapılacak " diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Beyaz kiraz üreticileri dertliÖnceki Haber

Beyaz kiraz üreticileri dertli

Tıbbi Adaçayı Hasadı Tarla Günü DüzenlendiSonraki Haber

Tıbbi Adaçayı Hasadı Tarla Günü Düzenlen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar