Şekerbank

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’ndan “Dünya Arı Günü” Mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’ndan “Dünya Arı Günü” Mesajı
Tofidass

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, 20 Mayıs Dünya Arı Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı. Ödül, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 20 Mayıs’ı “Dünya Arı Günü” olarak belirlediğini ve bu özel günün 2018’den bu yana kutlandığını hatırlattı. Bu yılki tema, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Arıların Gençlikle İlgisi” olarak seçildi ve gençler arasında arılar ve tozlayıcıların önemine dair farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Ödül, arıların ekosistem ve biyoçeşitlilik için taşıdığı hayati önemi vurgulayarak, Albert Einstein’ın “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır” sözünü anımsattı. Arıların tozlaşma yoluyla bitkilerin devamlılığını sağladığını ve insan beslenmesinde önemli bir yer tutan bitki türlerinin büyük bir kısmının arıların tozlaşması sayesinde elde edildiğini belirtti. Ayrıca, arıların tarımsal ürünlerin verimini ve kalitesini artırdığını ifade etti.

Dünya Arı Günü’nün kutlanmasıyla, arı ve diğer tozlayıcıların sağlık ve çevre için oynadığı rolün yanı sıra karşılaştıkları zorluklara dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi. Kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve bireylerin tozlayıcıların korunması ve çeşitliliğinin artırılması için sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Ödül, covid-19 pandemisi sürecinde arı ürünlerinin tüketiminin önemine değinerek, bal, polen, propolis ve arı sütü gibi ürünlerin bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olduğunu söyledi. Türkiye’nin kovan sayısı bakımından dünyada ikinci, bal üretimi bakımından altıncı sırada olduğunu, ancak kovan başına verimlilikte 17. sırada yer aldığını belirtti. Ülkemizin avantajlı çiçeklenme koşulları ve uzun üretim mevsimi göz önünde bulundurulduğunda, kovan başına ortalama bal üretiminin 30 kg civarında olması gerektiğini ifade etti.

Ödül, hedeflenen bal ve arı ürünleri üretim miktarlarına ulaşmak için kamu, akademi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün iş birliğiyle sektörel durum tespiti yapılması ve stratejiler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Arı sağlığını tehdit eden hastalıklarla mücadele, yerel arı ırklarının tescili ve ıslahı, çiftçi-arıcı koordinasyonunun geliştirilmesi ve arıcılık eğitimlerinin artırılması gibi konulara dikkat çekti.

20 Mayıs Dünya Arı Günü’nün arılar için farkındalık yaratma fırsatı olduğunu belirten Ödül, bugünün ülke, meslek, sektör ve yetiştiriciler için önemli katkılar sunmasını temenni ettiğini ve bu anlamlı günü kutladığını dile getirdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
DEVA Partili Karal’dan hükümete tepki: Çiftçi ürününü sokağa dökerken hiç mi vicdanınız sızlamıyor?Önceki Haber

DEVA Partili Karal’dan hükümete tepki: Ç...

Bakan Yumaklı’dan Genç ve Kadın Arıcılara MüjdeSonraki Haber

Bakan Yumaklı’dan Genç ve Kadın Arıcılar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar