Şekerbank

İspanya' daki kuraklık kriz seviyesine ulaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İspanya' daki kuraklık kriz seviyesine ulaştı
Tofidass

İklim değişikliğinin neden olduğu kuraklığa çare arayan İspanya'da su adeta altın değerinde. Toprak artık daha az yağmur suyu depolayabiliyor. Çözüm alternatiflerinden biri de hidrojen üretmek.Yangınların yok ettiği ormanlar, çorak araziler, yüzlerce çilek ve ahu dudu tarlası, limanda ağır sanayi... İspanya'nın güneyindeki Huelva vilayetinde iklim değişikliğinin neden olduğu sorunların çoğunu bir arada görmek mümkün. WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Greenpeace (Yeşil Barış) gibi uluslararası çevre kuruluşlarının yıllardır yayınladıkları raporlarda, yakınlardaki bir gübre fabrikasının zararlı atıkları nedeniyle Avrupa'nın en önemli sulak alanlarından biri olan ve koruma altınına alınan Doñana Doğal Parkı bölgesindeki yeraltı sularının zehirli hale geldiğine ve bilinçsiz tarım nedeniyle toprak verimliliğinin bariz şekilde azaldığına dikkat çekiliyor.

Her yerde su kıtlığı yaşanıyor

İspanyol meteorologlar, 90'lı yıllardan itibaren herkesin, ülkenin başına 21'inci yüzyılda gelecekleri bildiğini hatırlatıyor. Hazırlanan meteoroloji raporlarında, günümüzde yağmurların aslında ciddi ölçüde azalmadığı, ancak iklim değişikliği nedeniyle havanın daha çok ısındığı belirtiliyor. Bu nedenle giderek daha kısa aralıklarla ama daha şiddetli yağan yağmur, toprak tarafından iyi emilmiyor.

Sadece Huelva'da değil, Murcia'da ve ülkenin merkezinde de yeraltı su seviyesi düşüyor, çünkü toprağa yeterli miktarda yağmur suyu sızmıyor.

Tuzdan arındırma çok fazla elektriğe mal oluyor.

Zeytin bahçeleri kuruma riskiyle karşı karşıya

İspanya'nın sanayisi ve susuzluk çeken tarım arazileri, kıyı bölgelerindeki 765 tuzdan arındırma tesisi sayesinde ayakta kalabiliyor. Ancak artan enerji fiyatları, deniz suyunun tuzdan arındırılmasını hayli maliyetli hale getiriyor. İspanyol enerji uzmanı ve çevre araştırmacısı Antonio Turiel, "Tuzdan arındırma tesisleri, eğer ortada başka bir seçenek yoksa bir çözümdür, ancak ideal değildir" diyor.

İspanya tarihinde kaydedilen en şiddetli kuraklık nedeniyle "yeşil altın" giderek daha ender rastlanır hale geliyor. Bu yılın rekoltesi şimdiden yaklaşık üçte bir oranında düştü - ve hâlâ yağmur belirtisi yok.

İspanya'nın tüm yağ üretiminin yarısını yapan Jaén eyaletindeki Interóleo fabrikasında, zeytin yağları "İspanya'da üretilmiştir" etiketleri yapıştırılmak üzere konveyör bandından geçerek cam ve plastik şişelere püskürtülüyor.

Ancak İngiltere dahil çok sayıda ülkeye ihracat yapan tesis, üretimin düştüğüne; fiyatların yükseldiğine ve durumun küresel gıda krizini şiddetlendirdiğine tanık oluyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Şahin, Karapınar Gölü’nde yapılacak çalışmalar öncesi incelemede bulunduÖnceki Haber

Başkan Şahin, Karapınar Gölü’nde yapılac...

Tarım etkili biçimde desteklenmeliSonraki Haber

Tarım etkili biçimde desteklenmeli

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar