Şekerbank

Hobi Kuluçka Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hobi Kuluçka Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Kuluçka makinesi, yumurtaların kuluçkalanması için anne tavuğa olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir cihazdır. Kuluçka makinesi, yumurtalara ihtiyaç duydukları ideal ortamı sağlayarak 21 günlük kuluçka döneminin başarıyla sonuçlanmasını sağlamaktadır.
Tofidass

Kuluçka makinesi, yumurtaların kuluçkalanması için anne tavuğa olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir cihazdır. Kuluçka makinesi, yumurtalara ihtiyaç duydukları ideal ortamı sağlayarak 21 günlük kuluçka döneminin başarıyla sonuçlanmasını sağlamaktadır.

Kuluçka makineleri, profesyonel kullanımın yanı sıra hobi amaçlı da kullanılabildiği için piyasada çeşitli özelliklere sahip makineler bulmak mümkündür. Hobi amaçlı kuluçka makinesi seçerken genel olarak yılda kaç adet civciv elde etmek istediğinizi, kuluçka makinesinde aradığınız özellikleri ve kuluçka sürecine ayırabileceğiniz zamanı değerlendirmelisiniz.

Eğer daha önce kuluçka makinesi deneyiminiz yok ise yüksek teknolojili ve kalitesi bilinen bir marka tercih etmeniz çok önemlidir. Hobi kuluçka makinesi modellerine göz atmak için ayyildizkulucka.com adresinin "hobi kuluçka makinesi" sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kuluçka Makinesi Nedir?

Evde hobi amaçlı tavuk yumurtası kuluçkalamak istiyorsanız ve kuluçka tavuğunuz yoksa güvenilir bir kuluçka makinesine ihtiyacınız var demektir. Piyasada her biri farklı özelliklere sahip çok sayıda kuluçka makinesi bulunduğundan dolayı kuluçka makinesi almadan önce pek çok faktörü göz önünde bulundurmalısınız.

Kuluçka makineleri, anne tavuğun yumurtaları için sağlayacağı sıcaklığı ve nemi veren, aynı zamanda yumurtaları döndüren makinelerdir. Normalde anne tavuk kuluçka dönemi boyunca yumurtaların düzgün şekilde gelişmesi için uygun ortamı sağlamaktadır. Bu ortamı kuluçka makineleri ile hem manuel hem de otomatik olarak sağlamak mümkündür.

Kuluçka makinelerinin çoğu sıcaklığı ve nemi otomatik olarak ayarlama ve yumurtaları otomatik olarak çevirme özelliğine sahiptir. Bununla birlikte hobi amaçlı kullanılan daha küçük modellerde yumurtaları manuel olarak çevirmek ve nemi ayarlamak gerekebilir. Bu nedenle hobi kuluçka makinesi alırken makinede bulunması gereken özellikleri önceden belirlemek önemlidir.

Hobi Kuluçka Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hobi kuluçka makinesi alırken pek çok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Kuluçka makineleri, sahip oldukları teknolojiye göre yumurtaları otomatik olarak çevirme ile otomatik nem ve sıcaklık kontrolü gibi özellikler sunabilmektedir.

Hobi kuluçka makinesi alırken dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Kuluçka makinesinin yumurta kapasitesi

Kuluçka makineleri bir düzine yumurta alacak kadar küçük kapasiteli olabileceği gibi birkaç düzine yumurta alacak kadar büyük kapasiteli de olabilir. Evde hobi amaçlı yumurta kuluçkalamak istiyorsanız, binlerce yumurta kapasiteli kuluçka makinelerinden almanıza gerek olmayacaktır.

Hobi amaçlı alacağınız kuluçka makinesinin kapasitesiyle ilgili göz önünde bulundurmanız gereken üç temel nokta bulunmaktadır:

  • Civcivlerin yumurtadan çıkmalarını izlemek eğlenceli ve heyecan verici bir deneyim olsa da civcivler büyüyünce elinizde tavuklar ve horozlar olacaktır. Bu nedenle hobi amaçlı kuluçka makinesi almadan önce civcivler büyüdüğünde onlarla ne yapacağınızdan emin olun.
  • Alacağınız makine ne kadar iyi olursa olsun, makineye koyduğunuz yumurtaların tamamının çatlamayacağını unutmayın. Koşullar en ideal halinde olsa dahi yumurtaların yaklaşık yüzde 80’i başarılı olacaktır. Bu nedenle yumurtaların başarısız olması halinde buna hazırlıklı olup olamayacağınızı düşünün.
  • Kuluçka makinesi kullanmaya başladıktan sonra tekrar tekrar yumurtadan civciv çıkarmak isteyeceğinizi göz önünde bulundurun. Yumurta kuluçkalamayı düzenli hale getirmenin sizin açınızdan uygun olup olmadığını düşünün.

Hobi amaçlı kuluçka makinesi alacaksanız, önce küçük kapasiteli bir makineyle başlayıp süreçten keyif alırsanız makinenizi büyütmeyi düşünebilirsiniz.

Kuluçka makinesinin yeri

Hobi amaçlı büyük ve otomatik bir makine almak pratik bir şey olsa da alacağınız makineyi korunaklı bir yerde tutabileceğinizden emin olmalısınız. Yumurtaların 21 günlük kuluçka dönemi boyunca rahatsız edilmeden güvenli bir şekilde saklanmaları gerektiği için evde kuluçka makinesi koyabileceğiniz yerleri değerlendirerek buna göre makine seçimi yapmalısınız.

Kuluçka makinesinin gözlem penceresi

Tüm kuluçka makinelerinde gözlem penceresi bulunmamaktadır. Ancak civcivlerin yumurtadan çıkışını görmek istiyorsanız, gözlem penceresi bulunan kuluçka makinelerine göz atmalısınız. Kuluçkanın son günlerinde ve civcivlerin yumurtadan çıkışları sırasında makine kapağının açılmaması önemli olduğu için penceresi olmayan makinelerde civcivleri gözlemlemeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle civcivlerin yumurtadan çıkışlarını görmek istiyorsanız, üzerinde şeffaf bölme bulunan bir kuluçka makinesi tercih etmelisiniz.

Kuluçka makinesinin temizlenme kolaylığı

Kuluçka makinesinin temizliği çok önemlidir. Bakteriler, yumurtaların gözenekli yapısından girebilmekte ve embriyoların ölmesine neden olabilmektedir. Kuluçka sonrası kuluçka makinesinin içi çok pislendiği için pisliği tamamen temizlemek gerekir. Hangi kuluçka makinesini seçerseniz seçin, makinenin çoğu parçasının sökülebildiğinden ve temizlenebildiğinden emin olmalısınız.

Sıcaklık ve nem ölçümü

Kuluçka döneminde sıcaklığın ve nemin belli seviyelerde ve stabil olması gerekir. Bazı makineler bunu otomatik olarak sağlarken bazı makinelerde ise ayrıca termometre ve higrometre kullanarak sıcaklığı ve nemi ayarlamak gerekir. Sıcaklığı ve nemi manuel olarak ayarlamak zor olabileceğinden hobi amaçlı dahi olsa bütçeniz dahilinde otomatik makinelere bakmanız daha iyi olacaktır.

Yumurtaların çevrilmesi

Doğada anne tavuk yumurtalarını düzenli olarak çevirir. Bu sayede embriyonun kabuğa yapışması engellenir ve civcivin yumurtadan çıkma şansı artar. Profesyonel makinelerde yumurtalar otomatik olarak çevrilirken daha basit makinelerde yumurtaları manuel olarak çevirmeniz gerekir. Bu nedenle hobi amaçlı makine bakarken yumurtaları her gün çevirmek için vaktiniz olup olmadığını göz önünde bulundurmalı ve zamanınız yoksa otomatik yumurta çevirme özelliğine sahip bir makine tercih etmelisiniz.

Kuluçka günlerinin sayılması

Kuluçka döneminde 18. günden sonra yumurtaların çevrilmemesi gerekir. Bu nedenle kuluçkanın günlerini doğru bir şekilde saymanız gerekir. Bunun için defter kullanabileceğiniz gibi telefonunuza hatırlatıcı kurabilirsiniz. Ancak günleri karıştırabileceğinizi düşünüyorsanız, otomatik olarak gün sayan makinelere bakabilirsiniz.

Kuluçka makinesinin otomatikliği

Hobi amaçlı kullanacağınız kuluçka makinesinin ne kadar otomatik olması gerektiği, yukarıdaki faktörlere göre farklılık gösterecektir. Ev tipi oldukça basit kuluçka makineleri tercih edebileceğiniz gibi çok daha karmaşık ve otomatik makineler de tercih edebilirsiniz. Bunun için kuluçka döneminde sizi nelerin beklediğini iyi düşünmeli ve buna göre bir seçim yapmalısınız.

Kuluçka makinesinin maliyeti

Kuluçka makinesini maliyeti oldukça değişkendir. Bunun için makineye ödeyebileceğiniz maksimum tutarın belirlemelisiniz. Kuluçka makinesi ne kadar büyükse ve ne kadar otomatikse ödeyeceğiniz miktar o kadar fazla olacaktır. Bununla birlikte kuluçka makinesinin pahalı olması mutlaka kaliteli olduğu anlamına gelmediği için bilindik markalar tercih etmeye dikkat etmelisiniz. Bu sayede kuluçka dönemini daha fazla sayıda yumurtanın başarıyla tamamlamasını sağlayabilirsiniz.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 2
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TMO, çeltik alım fiyatlarını açıkladıÖnceki Haber

TMO, çeltik alım fiyatlarını açıkladı

Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara AktarıldıSonraki Haber

Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Ak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar