Şekerbank

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Toplantısı Yapıldı
Tofidass

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketlerinin Kontrolü Genelgesi konularında, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda bir hizmet içi eğitim toplantısı yapıldı. Toplantıya; İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, İl Müdür Yardımcısı Bekir Karaosmanoğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye Pınar ile Samsun Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü’nden görevli uzman personel, İl ve İlçe Müdürlüklerinden konuyla ilgili teknik personel katıldı.

            Toplantıda konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam; "Hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen (Zoonoz) hastalıklar nedeniyle toplum sağlığı ciddi olarak tehdit altında kalabilmektedir. Takdir edersiniz ki hayvan sağlığının güvence altına alınmadığı bir ortamda insan sağlığını korumak ve gıda güvenilirliğini temin etmek de mümkün değildir. Bu anlamda hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenilirliği ve halk sağlığı konularında veteriner hekimlerin önemli sorumlulukları bulunmaktadır.

            İhbarı zorunlu olan ve ihbarı zorunlu olmayan hayvan hastalıkları ile mücadele edilerek, hayvan sağlığını ve dolayısıyla da halk sağlığını korumak amacıyla Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Projesi yürütülmektedir. Hayvan hastalıkları ile mücadele yanında; hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması, hayvan hareketlerinin kontrolü, halk sağlığı ve hayvan refahının sağlanması, hastalıkların teşhis ve tedavi hizmetleri, sağlıklı hayvansal ürün elde edilmesine yönelik çalışmalar da ilgili personelimizce gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ve Dünyada görülen COVİD 19 salgını süresince bile hayvan hastalıkları ile mücadelede kişisel koruyucu tedbirler alınarak, hayvan sağlığı konularında da saha faaliyetlerimizden olan aşılama, küpeleme, hayvan hareketleri dezenfeksiyon, mihrak, kordon karantina tedbirleri İlimiz genelinde aksatılmadan yürütülmüştür.

            Hayvan hastalıkları ile mücadelede; İlmizde Şap Hastalığına Karşı Mücadele kapsamında 2021 yılında İlkbahar ve Sonbahar Aşılama Programlarında Şap aşısı uygulanan hayvan sayısı 679.968‘dir. Kuduz Hatalığına Karşı Oral Aşı Temini Projesi kapsamında yaban hayatında tilkilere yönelik olarak Kuduz hastalığına karşı da Bakanlığımızca belirlenen Bölgeler ve İlimizde havadan aşı atımı gerçekleştirilmektedir. Proje faaliyetleri sonucunda son yıllarda aşılama yapılan alanlarda Kuduz vakalarında ciddi oranda azalma şekillenmiştir. İlimizde 2021 yılında, Kuduz aşısı uygulanan hayvan sayısı 18.650‘dir. Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) Hastalığının Kontrolü ve Önlenmesi Projesi kapsamında ise LSD aşısı uygulanan hayvan sayısı 346.087‘dir.

            Brusella hastalığı ile mücadele kapsamında, büyükbaş hayvanlara 64.388, küçükbaş hayvanlara 32.672 aşılama gerçekleştirilirken; Koyun Keçi Vebası (PPR) hastalığı ile mücadele kapsamında 76.354, Şarbon hastalığı ile mücadele kapsamında da büyükbaş hayvanlara 20.276, küçükbaş hayvanlara 5793 aşılama yapılmıştır. Çiçek (Koyun Keçi Çiçeği) hastalığıyla mücadele kapsamında 22.076 hayvana aşılama çalışması yapılmış ve aşılama programlarımız başarı ile tamamlanmıştır.      Küpeleme ve kayıt altına alma faaliyetleri kapsamında büyükbaş hayvanlara 139.157, küçükbaş hayvanlarda ise 108.393 küpe uygulaması yapılmıştır. Bu faaliyetleri, Pandemi ve iklim şartları gözetmeksizin yürüten tüm hayvan sağlığı personeline teşekkür ediyorum.” dedi.

Toplantıda konu uzmanları tarafından Hayvan Hastalık ve Zararları ile Mücadele Programı çerçevesinde İlimizde yürütülecek olan Hayvan Sağlığı 2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı Kararları, Hayvan Hastalıkları, İlimiz genelinde 2022 yılında büyükbaş, küçükbaş, kedi, köpek, tek tırnaklı hayvanlara uygulanan Aşılama Programları ile Türkvet, Vetbis, Petvet, Numune Alma, Hayvancılık Desteklemeleri, Hizmet İçi Eğitim ve Çiftçi Eğitim konularında sunumlar yapıldı. Ayrıca İlimiz genelinde yapmış olduğumuz ve devam etmekte olan Projelerle ilgili bilgiler verildi.​

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kıbrıs’ın yerel lezzetleri ve kültürel ürünleri İzmirliler ile buluşuyorÖnceki Haber

Kıbrıs’ın yerel lezzetleri ve kültürel ü...

Türk çiftçisi üretiyor, ihracatçı dövize dönüştürüyorSonraki Haber

Türk çiftçisi üretiyor, ihracatçı dövize...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar