Şekerbank

Giresun’da Suni Tohumlama Projesi “ETKİYAP” Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giresun’da Suni Tohumlama Projesi “ETKİYAP” Başladı
Tofidass

Giresun’unda dahil olduğu 43 İlde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve 2021-2023 yılları arasında 3 yıl süreyle devam edecek olan "Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamaları ile Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP)” kapsamında; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile protokol imzalayan serbest veteriner hekimler vasıtasıyla Alucra, Bulancak, Çamoluk, Doğankent, Güce, Keşap ve Piraziz ilçelerinde suni tohumlama hizmeti verilmeye başlanmıştır.

Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın; “Projeye; suni tohumlama uygulamalarının yetersiz, iklime bağlı kış mevsiminin uzun, coğrafi şartlardan dolayı ulaşım imkanlarının güç olduğu Alucra, Çamoluk ve Doğankent ilçelerimiz dahil edilmiş olup, bu ilçelerde simental, montofon, angus ve şarole gibi etçi ve kombine ırk boğaların spermaları ile suni tohumlama uygulamalarının yaygınlaştırılarak kırmızı et üretiminde, canlı ağırlık ve karkas randımanında artış sağlanması, yetiştiricilerin birim hayvandan elde ettikleri gelirlerin artırılması ve ilimiz ile bölge ekonomisine olumlu katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Ayrıca jersey ırkı ve melezlerinin yaygın olarak yetiştirildiği Bulancak, Güce, Keşap ve Piraziz ilçelerimizde ise jersey ırkı popülasyonunun korunması ve ıslahına yönelik olarak da jersey ırkı boğaların cinsiyeti belirlenmiş dişi spermaları ile suni tohumlama uygulamaları yapılacaktır. Jersey sığırı, Karadeniz bölgesine çok iyi adapte olmuş ve ufak yapılı olmasına rağmen süt verimi ve süt yağ oranı oldukça yüksek bir ırktır.

Proje kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile protokol imzalayan serbest veteriner hekimlere; proje bütçesinden temin edilen simental, montofon, angus ve şarole ırkı boğaların spermaları, Amerikan jerseyi boğaların cinsiyeti belirlenmiş dişi spermaları ile teknisyen tankı, deklanjatör, payet tutma ve kesme pensi, pistole kılıfı, uygun tohumlama zamanını belirlemede kullanılan kızgınlık dedektörü ve diğer suni tohumlama ekipmanları teslim edilmiştir. Ayrıca ithal dondurulmuş spermaların muhafazasında kullanılan sıvı azot gazı ikmali de periyodik olarak İl Müdürlüğümüz kanalıyla gerçekleştirilecektir.

Proje de yer almak üzere  protokol imzalayan serbest veteriner hekimler tarafından; Alucra, Çamoluk ve Doğankent ilçelerinde bütün dişi sığır cinsi hayvanlara, Bulancak, Güce, Keşap ve Piraziz ilçelerinde ise sadece jersey ve jersey melezi ırkındaki dişi sığır cinsi hayvanlara yönelik telefon ihbarlı veya tur şeklinde suni tohumlama hizmeti verilecektir.

Giresun ilimizde ETKİYAP Projesi çerçevesinde 2021 yılında 2 bin 500 başı jersey ve jersey melezi olmak üzere toplamda 8 bin baş dişi sığır cinsi hayvana suni tohumlama hizmeti verilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ankara’nın hedefi kendi markası ile tarımın da başkenti olmakÖnceki Haber

Ankara’nın hedefi kendi markası ile tar...

Kemaloğlu: Bu Yıl Buğday Fiyatı Çok KonuşulacakSonraki Haber

Kemaloğlu: Bu Yıl Buğday Fiyatı Çok Konu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar