Şekerbank

Gıda Güvenliğiyle İlgili Zorluklar Gözden Geçirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gıda Güvenliğiyle İlgili Zorluklar Gözden Geçirildi
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü-Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Bölgesel İşbirliği Merkezi (BSEC-CSFS) projesinin ilerlemesi Bölgesel Görev Gücü Toplantısı’nda gözden geçirildi

FAO, Türkiye ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ), gıda güvenliğiyle ilgili zorluklar konusunda KEİ üye ülkeleri arasında bölgesel işbirliğini güçlendirmek için birlikte çalışıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Daimi Uluslararası Sekreteryası (KEİ PERMIS) ve FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi'nden üst düzey yetkililer ile KEİ ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü – Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Bölgesel İşbirliği Merkezi (BSEC-CSFS)" projesi kapsamında bir çevrimiçi Bölgesel Görev Gücü Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, BSEC-CSFS projesi Bölgesel Görev Gücü üyelerine sunuldu ve projenin ana hedefleri, gerçekleştirilecek faaliyetler ve uygulama yöntemleri hakkında ortak bir anlayış sağlamak amacıyla proje çalışma planı Görev Gücü üyeleri tarafından gözden geçirildi.

FAO, Türkiye ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, KEİ üyesi ülkeler arasında gıda güvenliğiyle ilgili zorluklar konusunda bölgesel işbirliğini güçlendirmek için birlikte çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) çerçevesinde finanse edilen proje, özellikle gıda güvenliği ve güvenilirliği, kurumsal kapasitelerin iyileştirilmesi, yoksulluğun hafifletilmesi ve su kaynakları da dahil olmak üzere sürdürülebilir doğal kaynak yönetimine odaklanıyor. Bu amaçla, proje kapsamında KEİ üyesi ülkelerde çiftlikten çatala kadar tüm gıda değer zincirinin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yürütecek bir Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Bölgesel Koordinasyon Merkezi (BSEC-CSFS) kuruldu.

Toplantıya FAO, KEİ PERMIS ve BSEC-CSFS'den üst düzey yetkililerin yanı sıra KEİ ülkelerinden temsilciler de katkı sundu. FAO Kıdemli Politika Uzmanı ve Proje Teknik Sorumlusu Sumiter Broca, gıda güvenliğine gıda sistemleri merceğinden bakmanın önemini vurgularken, bu benzersiz projenin temel hedefi olan gıda sistemlerini sürdürülebilir kılmanın önemine işaret etti. Broca, yaklaşan BM Gıda Sistemleri Zirvesi bağlamında projenin zamanlamasının da altını çizdi. BSEC-CSFS Bölge Program Koordinatörü Şule Özge İmamoğlu da BSEC-CSFS'nin KEİ üye ülkelerinin gıda sistemlerini daha sürdürülebilir hale getirmek ve ulusal ve bölgesel düzeyde daha iyi bir gelecek yaratmak için büyük bir fırsat sunduğunu vurguladı. İmamoğlu, Bölgesel Görev Gücü'nün sürdürülebilir gıda sistemleri konusunda işbirliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağını ve gıda sistemlerinin iyileştirilmesi için gerekli geri bildirimleri sağlayacağını kaydetti. KEİ PERMİS Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Traian Chebeleu, bu projenin uygulanmasının KEİ için tarım alanında kilit bir faaliyet olduğuna ve “KEİ Ekonomik Gündemi”nin hükümleriyle, özellikle de KEİ Ekonomik Gündemi: Gıda Güvenliği ve Güvenilirliği’nin altıncı amacının hükümleriyle uyumlu olduğuna dikkat çekti.

İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak gerçekleştirilen Bölgesel Görev Gücü Toplantısı, katılımcılara, yaklaşık 20 milyon km²'lik bir alanı kapsayan, 337 milyonluk bir nüfusa sahip ve tarımsal gıda ticaretinin önemli bir paya sahip olduğu yıllık 167 milyar ABD Doları'ndan fazla iç ticaret hacmiyle tüm KEİ bölgesi için gıda güvenliği ile ilgili konularda görüş ve düşüncelerini paylaşma fırsatı sundu. Toplantı ayrıca, yaklaşan 2021 Gıda Sistemleri Zirvesi hazırlıklarını tartışmak için elverişli bir ortam sağladı.

Tüm katılımcılar, üye devletlerin gıda sistemlerinin COVID-19 pandemisinden kurtulmasına yardımcı olma çabalarını da desteklediği için projenin öneminin altını çizdi. Toplantı ayrıca, KEİ üyesi devletlerin gıda sistemlerinin sürdürülebilirliğini analiz etmek, izlemek ve bu sistemleri gelecekteki şok ve krizlere daha dayanıklı hale getirerek uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için attıkları adımları da gösterdi.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FAO, Şanlıurfa’da yetiştiriciler için eğitimlere başlıyor!Önceki Haber

FAO, Şanlıurfa’da yetiştiriciler için eğ...

Kırsalın Kazananları BilgilendirildiSonraki Haber

Kırsalın Kazananları Bilgilendirildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar