Şekerbank

Fındık Yetiştiriciliği Ve Sağlığı Teknik Eleman Eğitimi Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Yetiştiriciliği Ve Sağlığı Teknik Eleman Eğitimi Toplantısı Yapıldı
Tofidass

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda ''Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor'' projesi kapsamında planlanan “Fındık Yetiştiriciliği ve Sağlığı Teknik Eleman Eğitimi Toplantısı” Zirai Karantina Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM; Fındıkta, Samsun ilinin 2021 yılı itibarıyla Türkiye’de üretim olarak 2. sırada yer aldığını, fındığın Ülkemiz ve Samsun için önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirterek, yetiştiricilik ile ilgili doğru teknik uygulamalar ile verimliliği artırmanın mümkün olabileceğini ifade etti.

Sağlam konuşmasında;  bilimsel ve gelişmiş üretim teknikleriyle birim alandaki verimin miktar ve kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak,  İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda İl/İlçe Müdürlüklerimizce, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, On dokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ziraat Odaları ve Üretici Birliklerimizin katılım sağlaması ile planlanan ''Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor'' projesinin uygulamaya konulduğunu, Eylül 2022 ve Eylül 2024 tarihleri arasında 2 yıl olarak planlanan projenin fındık yetiştiriciliği yapılan 13 ilçede, 500 mahallede oluşturulacak örnek fındık bahçelerinde en az 1000 fındık üreticisiyle çalışılmasının planlandığını vurguladı.

Toplantıda; Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ümit SERDAR “Fındık Yetiştiriciliğinde Bahçe Tesisi, Budama, Kültürel İşlemler”, Doç. Dr. İslam SARUHAN “Fındıkta Bitki Koruma Problemleri”, Doç. Dr. Ayhan HORUZ “Fındıkta Bitki Besleme ve Gübreleme Teknikleri”, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Ayşe ERTAŞ PEKER “Fındık Bahçelerinden Analiz İçin Toprak ve Yaprak Örneği Alımı ve Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi”  ve İl Müdürlüğünden Dr. Tuba KATI ÇEKENGİL “Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor” Proje Tanıtımı konularında sunum yaptı.

Toplantıya 77 Teknik Eleman katıldı

Projeyle Samsun ilinde ekonomik anlamda fındık üretimi yapılan ilçelerde, uygun teknikler kullanılarak oluşturulan bahçeler ile fındık üreticilerine örnek olunması, yapılacak olan teknik uygulamalar ile verim ve kalite artışı sağlanacak. Samsunlu üreticilerin verimden düşmüş fındık bahçelerinin yeniden verimli hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda dekar başına elde edilen fındık veriminin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve üreticilerin sosyo-ekonomik refah seviyelerinin güçlendirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Obeziteye Karşı Düzenli Olarak Bulgur TüketinÖnceki Haber

Obeziteye Karşı Düzenli Olarak Bulgur Tü...

Anaokulu Öğrencileri Tarım İl Müdürlüğünü Ziyaret EttiSonraki Haber

Anaokulu Öğrencileri Tarım İl Müdürlüğün...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar