Şekerbank

Fındık Filiz Güvesi ile Mücadelenin Zamanı Geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Filiz Güvesi ile Mücadelenin Zamanı Geldi
Fındık Filiz Güvesi ile Mücadelenin Zamanı Geldi

Fındıkta önemli bir zararlı olan 'Fındık Filiz Güvesi' ile mücadele zamanı gelmiştir. Fındık Filiz Güvesi larvalarının ilk zararı Temmuzda yapraklarda görülür. Larvalar, yaprağın alt yüzünde orta damarla yan damarın birleştiği koltuklarda beslenerek üçgen şeklinde karakteristik kahverengi lekeler oluşturur. Bu lekeler larvanın ördüğü ağ ve beslenme artıklarından meydana gelir. Larvalar orta damarda bir galeri açar ve beslenmediği zaman orada gizlenir.

Fındık Filiz Güvesi larvaları sonbaharda püs dediğimiz erkek organlara, göz diplerine ve kozalaklara geçerler. İki erkek organı birbirine birleştirerek gelişmesini engeller.

İlkbaharda ise henüz gelişmekte olan sürgünlere girerek kurumalarına neden olurlar. Bu sürgünler ağ ile dala yapıştırılmış olduklarından düşmezler. Zarar görmüş göz ve sürgünler koparılınca ortada larva giriş deliği görülür. Bir larva 5 ayrı sürgünü kurutabilmektedir. Tüm fındık üretim alanlarında yaygın olan bu zararlı yer yer çok büyük oranda zarara neden olmaktadır.

          Mücadeleye karar vermek için bahçede mutlaka bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla;

         1 – 10 da         olan bahçelerde                      10 ocak

         10-30 da         olan bahçelerde                      20 ocak

         30 da'dan        büyük bahçelerde                   30 ocak işaretlenir.

Her işaretli ocaktan alt, orta ve üst kısımlardan 10'ar olmak üzere toplam 30 yaprak alınıp, zarar belirtisi olanlar sayılır. Zarar görmüş yaprak oranı % 15 ve fazlası olduğunda kimyasal mücadeleye karar verilir.

Çiftçilerimizin bu zararlıya karşı zararlının mevcut olduğu bahçelerde mutlaka ilaçlama yapmaları ve ilaçlamanın Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekmektedir.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İlaçlamada atomizör kullanılıyorsa ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalıdır.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri,  bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak 'Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi' sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.

Üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gübre Stokçularına TepkiÖnceki Haber

Gübre Stokçularına Tepki

Aylık 3 bin TL'ye çalıştıracak eleman bulamıyorSonraki Haber

Aylık 3 bin TL'ye çalıştıracak eleman bu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar