Şekerbank

FAO ve WHO Elâzığ’da Gıda Sempozyumu’nun ikincisi için buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO ve WHO Elâzığ’da Gıda Sempozyumu’nun ikincisi için buluştu
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Dünya Gıda Günü dolayısıyla Elazığ’da 'Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam' sempozyumun için bir araya geldi. İki gün sürecek olan sempozyuma Elâzığ Valisi Ömer Toraman, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Elâzığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, üniversite rektörleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışı FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun açılış konuşması ile başladı. Sayın Gutu, FAO’nun aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için herkesin her yerde yeterli, uygun fiyatlı, güvenli ve besleyici gıdaya erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu amaca ulaşmak için tarım gıda sistemlerinin dönüştürülmesi çağrısının artık daha önemli olduğunu ekledi. Sözlerine şöyle devam etti: “Dönüşüm” ile sadece acil durumlara yanıt veren bir tarım gıda sistemini kastetmiyorum. Bunun yerine, uzun vadeli dayanıklılık oluşturmamız ve gıda üretme ve tüketme şeklimizi temelden değiştirmemiz gerekiyor. Bunu ancak doğal kaynakları yok etmeden sürdürülebilir bir şekilde kullanarak başarabiliriz.”

Sempozyum, WHO Türkiye Program Direktörü Toker Ergüder’in konuşması ile devam etti. Sayın Ergüder konuşmasında, bu etkinliğin geleneksel hale gelmesi için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak ikinci kez bu etkinliğin gerçekleştirilmesine destek veren tüm kurumlara teşekkürlerini iletti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, artan dünya nüfusunun gıda talebini karşılayabilecek tek sektörün tarım sektörü olmasına rağmen ekonomilerdeki payı ve tarım arazilerinin azaldığını belirtti. Sayın Tunç sözlerine şöyle devam etti.” 2050 yılına kadar dünya genelinde gıda ihtiyacının FAO verilerine göre yüzde 60 artacağı tahmin edilmektedir. Hem kaynakların azalması hem de ihtiyaçların artması ile önümüzdeki 100 yılda bütün dünyayı, devletleri, bilim adamlarını ve STK'ları zorlu bir görev beklemektedir. Dünya ile Türkiye'yi de etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde sağlık ile gıda tarım sektörünün önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ülkemizdeki ekolojik kaynakların kalkınma modeli perspektifi ile etkin, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde harekete geçirilip ekolojik, bitkisel ve hayvansal katma değer vasıtasıyla ekonomik güvenliği, gıda arz güvenliğini ve insan sağlığını güvence altına almak misyonu çerçevesinde politika üretiyor ve uyguluyor olacağız.”

Elâzığ Valisi Ömer Toraman ise, “Gıda ile sağlık çok yakın iki kavram olarak hayatımızın merkezinde. Dolayısıyla bu sempozyuma da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün ve Dünya Sağlık Örgütü'nün destek vermesi anlamlı. İnşallah bu sempozyum çok faydalı olacaktır, değerli hocalarımızın bilgilerinden istifade edilecektir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı iş birliğinde organize edilen sempozyumda daha iyi üretim, daha iyi çevre, daha iyi yaşam ve daha iyi beslenme konulu paneller gerçekleştirilecek.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AGCO, Bursa Tarım Fuarı’na ödüllü traktörleri ve yeni yerli modelleriyle katıldıÖnceki Haber

AGCO, Bursa Tarım Fuarı’na ödüllü traktö...

Gürer “Soğan tarlada kaldı”Sonraki Haber

Gürer “Soğan tarlada kaldı”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar