Şekerbank

Evde bitki yetiştirme

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Evde bitki yetiştirme
Evde bitki yetiştirmeye başlamak salatanıza, makarnanıza ya da etinize kendi yetiştirdiğiniz bitkilerle lezzet vermek size inanılmaz keyif verecek. Sadece birkaç kurala dikkat etmeniz, bitkilerinizle sık sık ilgilenmeniz ve sevgi vermeniz yeterli.
Tofidass

Ne yetiştireceğinize karar verin

Evde yenilenebilir bitki yetiştirmeye karar verdiyseniz en popüler şifalı bitkileri şöyle sıralayabiliriz: maydanoz, nane, roka, reyhan, dereotu, biberiye, kişniş ya da kekik gibi bitkilerdir.

İlk adım

Bitkileri isterseniz tohumdan yetiştirebilirsiniz, isterseniz bir fidanlığa giderek bir fide demeti satın alabilirsiniz. Karar size kalmış. Fide alacaksanız yaprakların yeşil olmasına dikkat edin. Kökleri sarı ya da beyaz olmalı.

Yer seçin

Bitkiler için ışık çok önemlidir. Şifalı bitkilerin her biri farklı ışıktan hoşlanır. Bazı bitkiler sıcak ve nem sever, ama güneş ışığını direk almaları iyi olmaz. Bitkiniz için en iyi yaşam alanını bulana kadar evin içinde farklı yerler deneyebilirsiniz.

Saksı bulun

Bitkinizin yaşayacağı saksının büyüklüğü ya da derinliği önemlidir, ancak eviniz pencereniz ya da balkonunuz için bir dekor olması açısından da bir o kadar önemlidir. Saksıyı odanız için bir tamamlayıcı olarak görebilirsiniz.

Fidanlıklarda ya da ev aksesuarları satan dükkânlarda saksı çeşitlerini bulabileceğiniz gibi evde daha önce bulunan bir kutuyu ya da tenekeyi bir fırça ya da kurdele yardımıyla süsleyerek kendi eseriniz olan bir saksı da yapabilirsiniz.

Yerleştirme

Saksınıza çiçeğinizi konumlandırma sırasında odaklanmanız gereken en önemli noktalar toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. Suyu iyi emen ve bitkiyi daha çok besleyen bir toprak türü seçmeniz önerilir. Evde yetiştirilecek bitkilere ait saksıların altında bir delik olması ve o delikten süzülen suların bir saksı altlığında toplanması önemlidir.

Etiketleme

Özellikle tohumdan bitki çıkaracaksanız, fesleğeni reyhandan, maydanozu kekik otundan ayırmak için bir etiketleme yapmanız iyi olur. Etiketleme sistemi elinizin her an bahçenizin üzerinde olduğu izlenimi verir; daha yaratıcı stickerlar kullanıp bu işi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Zararlıları tanıyın

Bitkilerinizi haşerelerden koruyabilmeniz için yaprakları çok sık incelemeniz ve problemi büyümeden çözmeniz gerekir. Yapraklardaki renk değişimleri, küçük ısırıklar böcek tırtıl gibi zararlıların habercisidir.

Tetikte olun

Genel olarak korumacı ve gözlemci olun. Bitkiniz neye ihtiyacı olduğunun belirtilerini vermeye çalışır. Yapraklar yeşil ve dolgun ise toprak nemli ise sorun yoktur.

Budama

Yaprakları koparmak ya da budama yapmak sizi üzebilir ama yeni yaprakların çıkmasına ve gelişmesine olanak tanıdığı için gereklidir. Bitki yetiştirmenin en eğlenceli tarafı bakımını yapmaktır.

Çabalarınızın meyvesini yiyin

Taze bitkilerinizi özel tariflerinizde kullanın ve farkı görün. Kendi yetiştirdiğiniz yeşillikleri salataya, pişirdiğiniz ete, rostoya, makarnanın üzerine koymak enfes bir haz almanızı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cemre ne zaman düşecek? 2017 İlk cemre ne zaman düşer?Önceki Haber

Cemre ne zaman düşecek? 2017 İlk cemre n...

Meteoroloji'den kötü haber! Soğuk hava ve kar...Sonraki Haber

Meteoroloji'den kötü haber! Soğuk hava v...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar