Şekerbank

EİT Bölgesinde Nüfusun Yüzde 13'ü Gıda Güvensizliği Yaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
EİT Bölgesinde Nüfusun Yüzde 13'ü Gıda Güvensizliği Yaşıyor
Eğitim, nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünün hala gıda güvensizliği yaşadığı EİT bölgesinde, gıda güvensizliğini azaltmaya yönelik projelerin geliştirilmesini desteklemek üzere tasarlandı.
Tofidass

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi’ni (ECO-RCC) güçlendirme projesi kapsamında, 16-17 Mart tarihlerinde EİT ülkelerinin temsilcileri için Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) üzerine iki günlük bir giriş eğitimi düzenlendi.

Eğitim, İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak liderlik, problem çözümü ve kamu politikası konularında deneyime sahip Madrid’deki IE Üniversitesi’nden Profesör Borja Santos Porras tarafından verildi. Eğitim, katılımcılara proje geliştirme ve uygulama için gerekli olan PDY’nin temelleri ve araçlarını öğrenme fırsatı sundu. Ek olarak, katılımcılara Problem Güdümlü Yinelemeli Uyarlama (Problem-Driven Iterative Adaptation) gibi proje yönetimine yeni yaklaşımlar da sunuldu.

Eğitimden önce açılış konuşması yapan ECO-RCC Koordinatörü ve Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Volkan Güngören, EİT bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilecek projelerin başarıyla uygulanması için proje döngüsü yönetiminin önemli olduğunu vurguladı. Güngören, ”Doğru planlanmadığında, en iyi fikirler bile boşa gidebilir” dedi.

Güngören’den sonra düşüncelerini paylaşan FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Kıdemli Uzmanı Sumiter Broca, eğitimin katılımcılara hem temel hem yeni PDY yaklaşımlarını öğreteceğini ve farklı yaklaşımların karmaşık problemlerin temel sebeplerini anlamalarına ve olası çözümleri belirlemelerine yardımcı olacağını belirtti.

Eğitim proje döngüsü yönetimi hakkında katılımcılara temel kavramlar, bileşenler, izleme ve tasarımı da içeren kapsamlı bilgiler sağladı. Eğitimi tamamlayan katılımcılara ECO-RCC ve FAO tarafından eğitim sertifikası verildi.

Bu eğitim aynı zamanda, yeni ECO Gıda Güvenliği Bölgesel Programı’nın uygulanması için kapasitelerin iyileştirilmesini amaçlıyor. Eğitim, nüfusun yaklaşık yüzde 13'ünün hala gıda güvensizliği yaşadığı EİT bölgesinde, gıda güvensizliğini azaltmaya yönelik projelerin geliştirilmesini desteklemek üzere tasarlandı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (ECO-RCC), ulusal ve bölgesel ölçeklerde gıda güvenliğinin önündeki temel engellerin belirlenmesini ve önceliklendirilmesini kolaylaştırmak ve bu engelleri ortadan kaldırmaya yönelik alınabilecek eylemleri bölgesel bir yaklaşımla planlamak amacıyla, EİT’nin gıda güvenliğiyle ilgilenen program tabanlı bir yan kuruluşu olarak 2012 yılında kuruldu. Merkez, FAO-Türkiye Ortaklık Programı'nın (FTPP) ilk fazı çerçevesinde finanse edilen ve Merkez’in kurumsal kapasitesini geliştirmek amacıyla FAO tarafından yürütülmüş olan “EİT Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (GCP/RER/044/TUR)” projesinin desteğinden yararlandı.

Projenin ikinci fazında uygulanmakta olan yeni projeyle, ECO-RCC’nin kapasitesi üye ülkelere sistemli ve faydalı şekilde destek sunabilecek ve onların kendi gıda güvenliği ve beslenme politika ve programlarını  iyileştirmelerine imkan sağlayacak tavsiye, rehberlik ve bilgiyi sağlayabilecek şekilde güçlendirilecek.

Proje kapsamında, önümüzdeki aylarda kapasite geliştirmeye yönelik birkaç eğitim daha planlanıyor.

 FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Süt Desteklemesi Ödemeleri YapıldıÖnceki Haber

Süt Desteklemesi Ödemeleri Yapıldı

İşgalden Kurtarılan Karabağ’da Türkiye’nin Öncülüğünde Tarım Faaliyetlerine BaşlandıSonraki Haber

İşgalden Kurtarılan Karabağ’da Türkiye’n...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar