Şekerbank

Dünyanın gıda ambarı organik tarımın kitabını yazdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın gıda ambarı organik tarımın kitabını yazdı
Tofidass

Egeli ihracatçılar 35 yıllık tecrübeleri ile organik tarımın ülkemizde çevre dostu sürdürülebilir tarımın gelişmesine katkı sağlıyor.

268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştiren Türkiye’nin organik ürün ihracatı 1 milyar doları aştı.

Başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi organik ürünlerin üretim ve ihracatında büyük bir paya ve öneme sahip.

Ege İhracatçı Birlikleri, dünyada organik tarımın öncü kuruluşları arasında yer alan Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği'ni destekleyerek organik tarım alanındaki yeniliklerin paydaşlara aktarılmasını sağladı.

EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Mehmet Ali Işık, “Türkiye’de organik üretim ve ihracat Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde 35 yıl önce İzmir’den başladı. Ülkemizin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Egeli ihracatçılar olarak gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle sürdürülebilirlikte birçok projeye yatırım yapıyoruz. Tecrübelerimizi, bilgilerimizi, hedeflerimizin neler olduğunu ETO ile işbirliğinde organik tarım üzerine çıkardığımız kitabımızla bütün Türkiye’ye daha iyi duyurmayı hedefliyoruz. ETO, 30 yıldır ekolojik üretici, ürünlerin ve organik tarımın gelişmesini, benimsenmesini ilke edinen üreticiden ihracatçıya üniversitelerden tüketiciye tüm kesimi kucaklayarak katma değer yaratan başlıca paydaşlarımızdan biri.” dedi.

Mehmet Ali Işık, “Türkiye üzüm, incir, kayısı, fındık, kiraz ve vişne gibi organik ürünlerde dünya lideri. Küresel organik gıda pazarı 2022 yılında 135 milyar avroya yaklaştı. Şu anda organik ihracatımız 1,6 milyon tonluk üretimle 1 milyar dolar bandında. İhracat hedefimiz ilk etapta 1,5 milyar dolar, daha sonra da 2 milyar dolara ulaşmak. Kuru meyvelerden zeytinyağına, hububattan pamuğa 268 farklı ürünü 311 bin hektar arazide organik olarak gerçekleştiren ülkemiz yaklaşık 53 bin organik ürün çiftçisiyle Avrupa'da 4’üncü sırada yer alıyor.” dedi.

Başkan Işık, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak organik ürün ihracatının kayıt altına alınması konusunda koordinatör birlik olarak görevliyiz. Türkiye organik tarım ulusal yönlendirme komitesi ve IFOAM - Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu üyesiyiz. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında oluşturduğumuz Organik ürünler Çalışma Komitemiz tüm sektör paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor ve organik gıda, üretim ve talebini iç pazarda büyütmek, sektörün dış pazarda rekabet gücünü ve tanınırlığını arttırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.” diye konuştu.

Başkan Işık, “Dünyanın en büyük organik fuarı olarak kabul edilen Biofach Organik Ürünler Fuarı’nda Türkiye milli katılım organizasyonunu Türkiye’de organik sektöründe koordinatör birlik olan EİB düzenlemektedir. Organik ürün ihracatında katma değerli ve inovatif ürün yaratma şansı da daha yüksek. Biofach Organik Ürünler Fuarı’nda ülkemizden katılım sağlayan firmalar, başta organik kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı gibi organik kuru meyvelerimiz olmak üzere, fındık, fıstık, badem, kuru domates ve domates konsantresi, konserve ve salamura meyve ve sebzeler, baharat ürünleri, hububat ,bakliyat ve yağlı tohumlar, meyve suları ve konsantreleri, yarı kuru sebzeler, dondurulmuş sebze ve meyveler gibi belli başlı gıda ürünlerini Almanya ve dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılara sunma fırsatı elde ediyoruz.” dedi.

Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, “Organik tarım bilgiye dayalı olarak tarımda doğal kaynakların, toprağın, suyun, biyolojik çeşitliliğin, insanın, hayvanın birlikte değerlendirilerek hem çevreyi hem insan, hayvan, bitki sağlığını gözetecek biçimde doğru yönetilmesini gerektirir. Bu çerçevede bilgi hem araştırmalardan hem de doğrudan uygulamalardan ortaya çıkan deneyimlerle sürekli zenginleşmekte ve güncellenmekte. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) olarak daha önce 2002’de basılıp 2012’de yenilenmiş olan temel başucu kitabını yenileyerek ortaya çıkan yönetmeliklerdeki değişiklikler, bilimsel bulgular veya bazı onarıcı teknikler gibi yeni uygulamaları ve bunun yanında da günümüzün sorunlarından olan iklim değişikliği ve benzeri sorunlara çözüm olması için ek bilgileri içerecek biçimde genişletip yeniledik. İlgili tüm sektör kuruluşlarının organik tarımı sadece belli bir grubun satın aldığı ya da sadece ihracata yönelik ürün, üretim sistemi değil mevcut yaşadığımız dünyada hem tarımsal ekosistemleri doğru yönetmek hem de bize doğanın verdiği ek hizmetlerin en fazla sağlanacağı biçimde teknikleri öğrenebilecekleri bir kaynak kitap.” diye konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çilek ve marul dikerek tarımla tanıştılarÖnceki Haber

Çilek ve marul dikerek tarımla tanıştıla...

Buzağı Desteklemesi 2023 Yılı 2’nci Dönem Müracaatları BaşladıSonraki Haber

Buzağı Desteklemesi 2023 Yılı 2’nci Döne...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar