Şekerbank

Dünyada Tarımsal Üretimin Artması İle Kötü Beslenme Azalıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyada Tarımsal Üretimin Artması İle Kötü Beslenme Azalıyor
FAO, EİT ülkelerinde sürdürülebilir tarımsal kalkınma ve gıda güvenliğini sağlamada desteğini yineledi

6. Ekonomik İş Birliği Teşkilatı (EİT) Tarım Bakanları Toplantısı bugün Bakü'de başladı.

Azerbaycan Hükümeti ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, üye ülkelerin tarım bakanlarını, delegasyon başkanlarını ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini ağırladı.

Toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren Azerbaycan Tarım Bakanı Inam Karimov, EİT’nin gıda güvenliği ve doğal kaynaklar yönetimindeki  bölgesel iş birliği için en önemli platformlardan biri olduğunun altını çizdi.

EİT Genel Sekreteri Hadi Soleimanpour, açılış konuşmasınd gıda güvenliği ve tarımsal kalkınmanın bölgenin önceliği olduğunu dikkate aldıklarını ve bu sebeple FAO ile birlikte Gıda Güvenliği için EİT Bölge Programı’nı formüle ettiklerini ifade etti.

Açılış konuşmalarından birini yapan Bekir Pakdemirli, T.C. Tarım ve Orman Bakanı bölgenin ciddi bir tarımsal ve gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

“İhtiyaçlarımız her geçen gün artıyor ve 2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun 10 milyarı aşmış olması bekleniyor. Bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için, tarımın önemini iyice anlamalıyız. Tarım, sağladığı yaklaşık yüzde 37’lik istihdamla, EİT bölgesindeki büyüme ve kalkınmanın ana kaynaklarından biri.  EİT ülkelerindeki GSMH’nın yüzde 11’inin de tarım sektöründen geldiğini hesaba katmalı, daha çok çalışarak ekonomide tarımın payını arttırmalıyız” dedi.

EİT üyeleri ayrıca e-tarım, tarımda inovasyon, iklim değişikliği, hayvancılık, arazi verimliliği, tarımın dijitalleşmesi, gıda kaybı ve israfı alanlarında da iş birliği gerekliliğine değinerek FAO’nun daimi desteğini aradıklarını ifade ettiler.

EİT Bakanlar toplantısına katılan ve FAO’nun desteğini yineleyen FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, EİT Bölgesel Gıda Güvenliği Programı’nın kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği ilerlemeyi takdir ettiklerini belirtti. Yakın zamanda FAO’nun teknik desteğiyle, EİT Bölgesi’ne ait ilk ‘Gıda Güvenliği Özeti’ni çıkardıklarını ifade eden Gutu, rapor ile bölgede gıda güvenliğine erişimdeki kilit engelleri tanımladıklarını sözlerine ekledi.

Gıda Güvenliği Özeti’ndeki bulgular EİT ülkelerinin son 20 yılda tarımsal üretimde artış yaşarken, kötü beslenmeyi azalttıklarını gösteriyor. Ancak, rapor aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda bu ilerlemede bir durgunluk yaşandığına da dikkatleri çekiyor. Tahminlere göre, bölge nüfusunun yüzde 13’ü (59 milyon kişi) hala yetersiz besleniyor. Buna nazaran bölgede yükselen fazla kiloluluk ve obezite, üye ülkelerde endişe yaratıyor” dedi.

Gündem 2030 kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA) 2 – ‘Açlığa Son’ vermede geride kalma riski olduğunun altını çien Gutu, hem üye ülkeleri, hem de aralarında FAO’nun da bulunduğu uluslararası kuruluşlar arasında iş birliğini kolaylaştırması için, EİT’na daha proaktif bir yaklaşım sergilemesi çağrısında bulundu. 

Açılış konuşmaları sonrasında, üye ülkelerin bakanları ve delegasyon başkanları Bakü Deklarasyonu’nu kabul ettiler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Topraksız Köylüye DestekÖnceki Haber

Topraksız Köylüye Destek

Akay: Kömürlü Kazanları Modernize Ederek Yüzde 10 Verim Artırmayı BaşardıkSonraki Haber

Akay: Kömürlü Kazanları Modernize Edere...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar