Çömez: Havran’da İncirin 100 Liraya Alıcısı Yok

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Havran’da incir üreticisinin geçen yıla göre ciddi fiyat kaybı yaşadığını belirterek Bakanlığa çağrı yaptı.

Çömez: Havran’da İncirin 100 Liraya Alıcısı Yok
Haberler'de Abone Ol

BALIKESİR — İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Balıkesir’in Havran ilçesinde incir işçileri ve üreticilerle bir araya gelerek üretimde yaşanan sorunları dinledi. Çömez, geçen yıl 170-200 lira seviyelerinde alıcı bulan incirin bu yıl 100 liraya dahi satılamadığını belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı ile iktidara çağrıda bulundu.

Çömez’in sosyal medya hesaplarından paylaştığı videoda, Havran’daki incir üretiminin hasat, kurutma ve işleme süreçleri üreticiler ve işçilerle konuşuldu.

Üretici: 100 liraya alıcı yok

Videoda konuşan erkek incir işçisi, ağaçtan düşen incirleri topladıklarını, yaklaşık üç gün kuruttuktan sonra kadın işçilerin ürünleri ayıkladığını anlattı.

İncirlerin daha sonra fabrikaya götürülerek elek ve kalibre işleminden geçirildiğini belirten işçi, ürünlerin Aydın’daki işletmelere gönderildiğini ancak bu yıl alımların yapılmadığını söyledi.

İşçi, bunun gerekçesine ilişkin olarak da yurt dışından geri gelen incirlerin bulunduğunu ifade etti. Çömez ise bu durumu, ihraç edilen incirlerin içerisinde kalıntı veya başka bir madde bulunduğu gerekçesiyle geri gelmesi şeklinde aktardı.

İşçi, depoların incirle dolu olduğunu belirterek ürünün kilogramının 100 liraya dahi alıcı bulamadığını söyledi. Geçen yıl ise birinci sınıf incirin ortalama 210 liraya, genel ortalamanın ise yaklaşık 170 liraya ulaştığını ifade etti.

“Maliyetler yüksek, mağduriyet son safhada”

Çömez, Havran’da incirlerin kurutulduğunu, ayıklandığını ve ardından fabrikalara gönderilerek paketlendiğini belirterek üreticilerin ciddi şikâyetleri bulunduğunu söyledi.

Bir erkek işçi ise “Bıraktılar kendi halimize. Sahip çıkan yok” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.

İşçi, maliyetlerin yüksek olduğunu belirterek mağduriyetin son aşamaya geldiğini söyledi.

Çömez de Havran’da geçen yıl 170, 180 hatta 200 lira seviyelerinde satıldığı ifade edilen incirin bu yıl 100 liraya dahi alıcı bulamadığını belirterek bölgede incir üretimiyle ilgili ciddi bir ekonomik sorun yaşandığını savundu.

Çömez’den Bakanlığa çağrı

Çömez, açıklamasında Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile iktidara seslenerek incir üreticisinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Çömez, “İncir sektörünün içinde bulunduğu durum gerçekten işler acısı” diyerek üreticinin geçen yılki fiyatın neredeyse yarısına ürününü satmaya çalıştığını ve bu fiyata dahi alıcı bulamadığını ifade etti.

İncir üretimindeki sorunun yalnızca üreticiyi değil, işçileri ve bölgedeki esnafı da etkilediğini savunan Çömez, üreticinin gelecek yıl üretimden çekilmesi durumunda bunun Türkiye'ye yansıyacağını söyledi.

Çömez, Bakanlık ve iktidara yönelik çağrısında, “Sahaya gelin, milletle oturun konuşun. Milletin derdini dinleyin” ifadelerini kullandı.

Zeytinyağında da fiyat şikâyeti

Videoda bir kadın üretici, incirin yanı sıra zeytinyağında da benzer bir sorun yaşadıklarını söyledi.

Üretici, zeytinyağının 100-150 lira seviyelerinde olduğunu, buna karşılık yevmiyelerin 120 liraya ulaştığını belirterek mevcut gelirin yeterli olmadığını ifade etti.

Üretici, yevmiyelerin arttığını ancak yağ fiyatlarının aynı kaldığını dile getirdi. Çömez de zeytinyağında yaşanan sorunları takip edeceğini söyledi.

Havran inciri kekik suyuyla hazırlanıyor

Videoda incirin işlenme sürecine ilişkin de bilgi verildi. Üreticiler, kurutulan incirlerin iriliğine göre ayrıldığını, ardından dağlardan toplanan kurutulmuş kekikten hazırlanan suya bandırıldığını anlattı.

Kekik suyuna bandırılan incirlerin yeniden serilerek birkaç gün kurutulduğu ve ardından paketlenerek satışa hazır hale getirildiği belirtildi.

Çömez, Havran’da üretilen incirin bölge açısından önemli olduğunu belirterek tüketicileri kekik suyuyla hazırlanan Havran incirini satın almaya ve tüketmeye davet etti.

Gazi Kutlu

Gazi Kutlu

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.

Sohbet Odaları