Şekerbank

CHP Tekirdağ Vekili Aygun’dan Tarım Bakanlığı’na Proje Tepkisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Tekirdağ Vekili Aygun’dan Tarım Bakanlığı’na Proje Tepkisi
Tofidass

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde; 2017 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde başlatılan “Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi” kapsamında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu hayvan varlığının elde edilmesini amaçlayan projenin rafa kaldırıldığını, devlet kaynaklarının boşa harcandığını belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı, her Bakan’ın farklı tutumu nedeniyle projeler çöplüğüne döndü. Elektrikli traktör projesi rafa kaldırıldı, diğer projeler de bitiriliyor. Ortaya çıkan kamu zararını kim karşılayacak? Tarımda bu kadar sıkıntı yaşanırken, projeler nasıl bu kadar çabucak sonlandırılıyor” diye sordu.

Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, üstün ırklı sığırdan alınan yumurtaların döllenerek, taşıyıcı dişi sığırlara aktarımının planlandığını vurgulayarak, “Ne var ki TİGEM’in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan oluşan 15 bin baş taşıyıcı anne adayının embriyo nakli ile gebe bırakılması planlanırken, kesime gönderildiği ortaya çıkmıştı” diye konuştu. Aygun, büyük hedef konulan projenin aniden sonlandırılması ile 43 milyon lira kamu zararı tespit edildiğini belirterek, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

TİGEM’i taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline dönüştürmeyi amaçlayan ve büyük bir kaynak aktarılan bu proje neden durdurulmuştur? Embriyo transferi yapılacak taşıyıcı anne adayı damızlık sığırlar neden kesime gönderilmiştir? 

TİGEM Yönetim Kurulu’nun bu projede ortaya çıkan 43 milyon liralık kamu zararı için aldığı karar nedir? Kamu çıkarlarının korunması için şerh koyacağı belirtilen Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Anbar, neden TİGEM’İN 2019/2020 yıllarına ait hesapların ibra edileceği TBMM Kit Komisyonu toplantısından önce Ceylanpınar Tarım İşletmesinde görevlendirilmiştir? 

Faruk Çelik’in bakanlığı döneminde ülke hayvancılığını kalkındıracak proje olarak hayata geçirilen proje, Bekir Pakdemirli döneminde neden rafa kaldırılmıştır? Devlette devamlılık esas değil midir? 

Embriyo transferi projesinin TİGEM Yönetim Kurulu kararı olmadan uygulamaya geçirildiği iddiaları doğru mudur? 

Tarım Bakanlığı müfettişlerinin ve Sayıştay denetçilerinin hazırladığı rapor çerçevesinde kamu zararı nasıl karşılanacaktır?

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Venezuela-Türkiye hattında ‘gizemli’ ticaretÖnceki Haber

Venezuela-Türkiye hattında ‘gizemli’ tic...

Arabacıbozköy’de Kiraz Hasadı Devam EdiyorSonraki Haber

Arabacıbozköy’de Kiraz Hasadı Devam Ediy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar