Şekerbank

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal: Halkımız Et Yiyemiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal: Halkımız Et Yiyemiyor
CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, alım gücü düşen vatandaşın et tüketemediğini söyledi.
Tofidass

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, alım gücü düşen vatandaşın et tüketemediğini söyledi.

Ülkemizde et tüketimine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Sarıbal, artan nüfusa rağmen son 3 yılda kişi başına et tüketiminin sabit kaldığını belirtti.
Sarıbal’ın açıklaması şöyle:

“Nüfus artmasına rağmen son 3 yıldır kişi başına et tüketimi yerinde sayıyor. 2017 yılında 32.3 kilo olan kişi başına et tüketimi 2018'de 32.1, 2019'da ise 32.4 kilo olarak gerçekleşti. Hem alım gücünün azalması hem de enflasyonun üzerindeki zamlar nedeniyle tüketimin artmaması, fiyatları düşürmek için son yıllarda sık sık başvurulan et ve büyükbaş hayvan ithalatının da azalmasına yol açtı. Geçen yıl et ithalatı 55 milyon 752 bin tondan 5 milyon tona, sığır ithalatı da 1 milyon 460 bin baştan 689 bin başa düştü.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 2 yılda dana eti fiyatlarına yüzde 17, tavuk etine yüzde 40, koyun etine ise yüzde 33 zam geldi. Şu anda büyük marketlerde en düşük yemeklik dana eti ve kıymasının kilosu 40 liraya satılıyor. Daha az yağlı kuşbaşı dana etinin kilosu 51.95 lira iken, şişlik dana etinin fiyatı 68 liraya, antrikot ise 86 liraya, bonfile ise 105 liraya kadar çıkıyor. Kuzu etinin kilosunu ise en ucuz saç kavurmalık olarak 55, en pahalı kemiksiz külbastı olarak 93 liraya almak mümkün. En ucuz et olarak kabul edilen bütün tavuğun kilosu ise 10-11 liraya satılıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre son 3 yıldır Türkiye'de kişi başı et tüketimi neredeyse sabit kaldı. Halk düşen alım gücü nedeniyle et tüketemez hale geldi.

AB’de kişi başı 69 Kg, Türkiye’de 34 Kg et tüketiliyor
Türkiye'de et tüketimi gelişmiş ülkeler ve OECD ülkelerinin çok altında. Kişi başına et tüketimi 27 AB ülkesinde ortalama 69.8 kilo, OECD ülkelerinde 70.1 kilo ve dünya ortalaması 34.4 kilo iken ülkemizde ise 32.4 kilogramda kaldı. İnsanlarımız Avrupa Birliği (AB), ABD, Kanada ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin yarısından bile az et tüketiyor. Et tüketimi konusunda AB standardı temel hedef olmalı. Ancak AKP'nin uyguladığı tarım ve gıda politikaları ile bunu yakalamak mümkün değil.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: “Gıda Denetimleri İçin Belediyelere Yetki Verilmelidir”Önceki Haber

Gürer: “Gıda Denetimleri İçin Belediyele...

TARSİM Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı!Sonraki Haber

TARSİM Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar