Şekerbank

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: ‘Çiğ Süt Fiyatını Fransızlar Mı Belirliyor?’

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: ‘Çiğ Süt Fiyatını Fransızlar Mı Belirliyor?’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, süt fiyatlarının arz-talep dengesi ile olması gereken seviyeye gelmesine karşın uluslararası bir Fransız şirketinin baskısı nedeniyle süt üreticisinin mağdur edildiğini, AK Parti’nin ise bu mağduriyete seyirci kaldığına dikkat çekti.
Tofidass

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, süt fiyatlarının arz-talep dengesi ile olması gereken seviyeye gelmesine karşın uluslararası bir Fransız şirketinin baskısı nedeniyle süt üreticisinin mağdur edildiğini, AK Parti’nin ise bu mağduriyete seyirci kaldığına dikkat çekti. CHP’li Akın; “Yani üretici değil aracılar ve şirketler kazansın baskısı ile ortada bir Fransız oyunu çevriliyor. AK Parti iktidarı da bu oyuna seyirci kalıyor. Tarım Bakanı seyirci kalıyor. Maliye Bakanı seyirci kalıyor. Üretici ve tüketicinin hakkını kim koruyacak? Ne yazık ki süt oyunlarındaki son perde üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulusal Süt Konseyi’nin “Çiğ Süt Tavsiye Fiyatını” gündemine almadan toplanmasına tepki gösterdi. CHP’li Akın, Balıkesir başta olmak üzere birçok ilde zarar eden süt üreticisinin mağduriyetini gidermek için süt birlikleri ve üretici örgütlerinin, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle soğutulmuş çiğ süt fiyatını 12 lira olarak belirlediğini anımsattı. 

CHP’li Akın; 12 liranın içinde 50 kuruş destekleme prim desteği bulunduğunu, soğutma bedeli ve diğer maliyetlerin de bunun içinde yer aldığını belirtti. CHP’li Akın; soğutma bedeli ve primle birlikte soğutulmuş çiğ süt fiyatının 12 lira olarak belirlenirken, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 8 lira 50 kuruş tutarındaki fiyatın süt konseyinin tavsiye fiyatının piyasada hiçbir karşılığı kalmadığına dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz aralık ayında çiğ süt üretim maliyeti, 15 Ekim’den itibaren uygulanan 8,5 lira tavsiye fiyatının üstünde yaklaşık 8 lira 75 kuruş. Ama üreticinin çiğ üretim maliyeti 10 lirayı buluyor. Üretici 12 lira fiyattan 2 lira kazanacakken şimdi de Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketinin baskısıyla fiyat düşürülmek isteniyor. Marketlere baskı yapan şirketin tekelleşme anlayışı ile hareket ettiğini gözlemliyoruz. İktidarın tarım ve maliye bakanları ise üreticiden tüketiciye mağduriyet yaşatan bu Fransız oyununa sadece bakıyor. Seyirci olarak mağduriyeti izliyorlar.” 

‘SÜT ÜRETİCİSİ İKTİDAR ELİYLE ZARAR ETTİRİLİYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, son 15 aylık süreçte süt fiyatlarının üreticiyi zarar ettiren seviyede kaldığına dikkat çekerek buna karşılık yem başta olmak üzere diğer maliyetlerin sürekli arttığına işaret etti. CHP’li Akın, “Bugün gelinen noktada süt fiyatı arz-talep dengesi 12 lira civarında. Marketler özellikle ‘üç harfli’ olarak bilinenler süt fiyatını Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyatı referans alıyorlar. Konsey fiyatı ise hala 8 lira 50 kuruş, aynı konsey çiğ süt maliyetini 8 lira 70 kuruşu olarak açıklıyor. Göz göre göre üretici zarar ediyor! Tüketici ise sütü pahalıya alıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars VHO’dan Suni Tohumlama KursuÖnceki Haber

Kars VHO’dan Suni Tohumlama Kursu

Bolu’da Üreticilere Balık Yetiştiriciliği Eğitimi VeriliyorSonraki Haber

Bolu’da Üreticilere Balık Yetiştiriciliğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar