Şekerbank

Buzağı Yerine İneğe Destek Verilmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Buzağı Yerine İneğe Destek Verilmeli
Tofidass

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in buzağı öldüğünde hayvancılık desteğinden mahrum kalan sığır yetiştiricilerinin, “Buzağı yerine, ineğe teşvik verilmesi” talebini içeren soru önergesine Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’dan olumsuz yanıt geldi. Bakan Fakıbaba, hayvancılık desteklemeleri kapsamında, inek yerine buzağıya destek uygulamasının devam edeceğini açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, damızlık sığır yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından biri olan ‘Buzağı ölümleri’ ve bu olumsuzluk nedeniyle hayvancılık desteklemelerinden mahrum kalan yetiştiricilerin yaşadığı sorunları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği önergeye, TBMM gündemine getirdi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık desteklemeleri kapsamında daha önce inek için verilen teşvikin, bir süredir buzağıya verilmeye başlandığını belirterek, “Ancak yeni uygulamayla buzağının ölümü halinde yetiştirici destekten mahrum kalıyor. Besici için inek başı teşvik verilmesi halinde buzağı ölümü halinde en azından besiciye bir destek verilmiş olmaktadır. İnek için teşvik uygulamasının yeniden başlanması düşünülmekte midir?” şeklinde soru yöneltti.

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba ise Hayvancılık desteklemeleri kapsamında; damızlık sığır yetiştiriciliği yapan üreticilerimize buzağı desteğinin yanı sıra bazı kriterleri yerine getiren yetiştiriciler için süt desteği verildiğini belirtti.

Fakıbaba, “Bakanlığımızca sığır türünde buzağı desteklemesi 2016 yılından itibaren uygulamaya konulmuştur. Buzağı desteklemesi ile yetiştiricilerin işletmelerinde en az 120 gün buzağıları bulundurma ve dişi buzağılara brucella, şap ve LSD aşı şartı zorunluluğu getirilerek buzağı ölümlerinin önlenmesi ile birlikte işletmelerde dişi hayvan sayısının artırılması sonucu ileride anaç sığır sayısının artması ile besi materyali ihtiyacının karşılanması amaçlanmıştır” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Önceki yıllarda hayvancık desteğinin buzağı yerine inek için verildiğini anımsattı. Ömer Fethi Gürer, “Son yıllarda buzağı ölümlerinde ciddi oranda artış olmuştur. Besici, bir türlü önlenemeyen buzağı ölümleri nedeniyle, büyük sorun yaşamaktadır. Buzağısı ölen yetiştirici, hayvancılık desteğinden de yararlanamamaktadır. Besiciler, hayvancılık desteğinde, yeniden buzağı yerine inek için teşvik verilmesini talep etmektedir. Çünkü besici buzağı ölünce teşvikten mahrum kalmaktadır. Teşvik buzağı yerine inek için verilirse, en azından buzağı ölse bile üretici teşvik almaya devam edecektir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Genç Çiftçi Serasında İlk Hasadını Yapmanın Sevincini YaşadıÖnceki Haber

Genç Çiftçi Serasında İlk Hasadını Yapma...

Bakanlık Yanlıştan Geri DönmüştürSonraki Haber

Bakanlık Yanlıştan Geri Dönmüştür

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar