Şekerbank

“Bal Arısının Kivi Polinasyonunda Yaygınlaştırılması” Projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Bal Arısının Kivi Polinasyonunda Yaygınlaştırılması” Projesi
Tofidass

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen “Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi”nin 2. yılı uygulama alanları olan Taşköprü ve Kocadere’de tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

2019 yılında Altınova’ya bağlı Subaşı beldesinde uygulanan ve 2 yıl devam edecek olan projenin 2. yılında Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesi ile Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere köyünde yapılan bilgilendirme ve tanıtım toplantısına İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Şube Müdürleri Osman Halis Özen, İskender Karael, Hacı Ali Dinçer, , Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, Çınarcık İlçe Müdürü Hakan Demirhan, Çiftlikköy İlçe Müdürü Şefik Arıca, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünden konu uzmanı Ahmet Kuvancı, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Kemal Abdurrahim Kahraman, Proje Koordinatörü Serap Ergün Yıldız, Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Alaybeyoğlu, Kivi Yetiştiricileri Birliğine yeni seçilen Uğur Fidan, Çiftlikköy Ziraat odası Başkanı Mehmet Anaçardı, İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik personeller ve kivi yetiştiricileri katıldı.

Toplantıda Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünden konu uzmanı Ahmet Kuvancı projeyle ilgili teknik bilgilendirmelerde bulunurken, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Kemal Abdurrahim Kahraman da kivide tozlanma uygulamaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Proje Koordinatörü Serap Ergün Yıldız’ da projenin 1. yılında yapılan çalışmalar ile 2. yılında yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı.

Projenin 2019 yılı uygulamaları sonucunda Geyikdere Demonstrasyon bahçesindeki ölçümlerde Tül kafesteki arısız meyve ağırlık ortalaması 36 gr., iken arılı meyve ağırlık ortalaması 126 gr, en/boy ölçüm ortalaması 3,9cm/5,3cm, tespit edildi. Subaşı Demonstrasyon bahçesindeki ölçümlerde ise Tül kafesteki arısız meyve ağırlık ortalaması 38,08 gr. İken Arılı meyve ağırlık ortalaması 108,64 gr, en/boy ölçüm ortalaması 3,5cm/4,5cm, arılı meyve en/boy ölçüm ortalaması 5cm/6,1cm tespit edildi..

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca da "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projeleri" kapsamında desteklenen 2019 yılında Altınova ilçesine bağlı Geyikdere köyünde uygulanan, 2020 yılında da Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesi ile Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere köyünde uygulanacak olan "Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" ile Kivi Yetiştiricileri böcekler arasındaki en önemli tozlaştırıcı olarak kabul edilen bal arılarının kivi bahçelerinde kullanılmasıyla ağaç başına verimi ve dolayısıyla karlılıklarını artıracaklar. Ayrıca Arıcılar Kivi bitkisinin çiçekleri bal arıları için önemli bir polen kaynağı olduğundan kaliteli polen ve bal üretimi sağlayacaklar. Kivi Pazarlamacıları da Arıların yardımıyla iyi bir döllenme sonucu meyveler kaliteli olacağından tüketiciler albenisi yüksek olan ürünleri tercih edecek ve pazarlamada önemli avantajlar sağlayacaklar.

Kivi hasat sezonunun başladığı Kasım ayında düzenlenecek Tarla Günüyle projenin ikinci yılında ortaya çıkacak sonuç tüm çiftçilere gösterilecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Egeli Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Tavas İle Çalışmaya BaşladıÖnceki Haber

Egeli Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Tava...

Yalova Tarım Ve Orman Müdürü Suat Parıldar Kadın Personelin Günlerini KutladıSonraki Haber

Yalova Tarım Ve Orman Müdürü Suat Parıld...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar