Şekerbank

Bakan Kirişci Gençlerden Su Verimliliği Seferberliği İçin Destek İstedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Kirişci Gençlerden Su Verimliliği Seferberliği İçin Destek İstedi
Tarım Ve Orman Bakanı Prof. Dr. Kirişci gençlere seslendi: "Su verimliliği seferberliği ve suda sıfır kayıp sloganıyla yola çıktığımız bu faaliyetlerimize sizlerden destek bekliyoruz"
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, su seferberliği, suyun verimli kullanılması gibi konularda, gençlerden destek beklediklerini ifade ederek, gerek tarımı gerekse çevreyi emanet ettikleri gençlerin Türkiye'yi bu alanlarda daha ileriye taşıyacaklarını söyledi.

Kirişci, Gençlik ve Spor Bakanlığınca organize edilen 7. Dönem Tematik Kış Kampları kapsamında gençlere yönelik video konferans üzerinden "Akıllı Tarım ve Çevre" konulu bir konuşma yaptı.

Gençlerin ülkenin geleceği ve umudu olduğunun altını çizen Kirişci, tarımın öneminin de gençler tarafından iyi bilindiğini dile getirdi. Tarımın hiçbir zaman gündemden düşmediğini, insanlık var olduğundan beri tarımsal üretimin önemini koruduğunu hatırlatan Kirişci, pandemi döneminde de tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.

"2022 YILINDA 30 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK"

Bakan Kirişci, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından da insanlarda panik oluştuğunu, dünyada gıda krizinin konuşulmaya başlandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye bu dediğim süreçlerin hiçbirinde bunları kendi halkına asla yaşatmadı. Kaldı ki sadece 85 milyon vatandaşımızın doyurulması işi değil, aynı zamanda bu vatandaşlarımızın yanı sıra Türkiye'yi güvenli liman olarak gören ve bize gelip sığınanlara, onlara da bu konularda tedarikçi olduk. Yetmedi ülkemizi ziyarete gelen yine 52 milyon turisti de yine kendi ürettiklerimizle doyurmayı başardık. Dahası Türkiye 2022 yılında tam 30 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi."

Bütün bunların gerek üreticiler gerekse sanayicilerin ortak çabasıyla başarıldığını ifade eden Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim tarımsal gayri safi hasıla olarak Avrupa'da birinci, dünyada da ilk onda olduğumuzu mutlaka belirtmek istiyorum. Dış ticaret bu manada önemlidir.  'Evet, ülke ihraç ediyor olabilir ama ithalat da yapıyor, acaba burada biz net ihracatçı mıyız?' sorusunu da sorabilirsiniz haklı olarak. Bu yıl dahil, 2022 de dahil, anormal girdi fiyatlarının olduğu bir dönemde çok şükür 6.6 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası verdiğimizi, yani net ihracatçı olduğumuzu göğsümüzü gere gere ifade edebilirsiniz."

SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ

Bakan Kirişci, küresel ısınmaya bağlı ortaya çıkan su kısıtlılığına da değinerek, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığına işaret etti.

Ülkede nüfus artışına paralel olarak su ihtiyacının da arttığını vurgulayan Kirişci, "Mademki su stresi altında olan bir ülkeyiz o zaman 31 Ocak'ta Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesine alarak gerçekten bizleri çok mutlu ettiği 'Su Verimliliği Seferberliği ve Suda Sıfır Kayıp' sloganıyla yola çıktığımız bu faaliyetlerimize sizlerden destek bekliyoruz. Yapmamız gereken şey o kadar çok zor da değil. Çünkü şunu bilmemiz gerekiyor. Türkiye'de temizlenip, arıtılıp su sistemimize, su şebekelerimize verilen su miktarı 6,2 milyar metreküp. Bu 6,2 milyar metreküpün maalesef 2,1 milyar metreküpü daha musluklardan akmadan şebekelerdeki yetersizlikler nedeniyle su kaybı ve kaçağı yaşanmaktadır." diye konuştu.

Gelecek kuşaklar için çevreyi korumak ve gözetmek zorunda olduklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "Bizim mutlaka bu suyla ilgili çok özenli davranmamız ve buna ilişkin birtakım tedbirler almamız ve bu tedbirleri de zorunlu olarak uygulamamız gerekiyor. Ben sizlerin bunları gerçekten eksiksiz noksansız yapacağınıza yürekten inanıyorum. Çünkü yeni nesil bu konularda daha duyarlıdır diyorum. Bu duyarlılığınızın başkalarına da örnek olacağını düşünüyorum. Gerek tarımın gerekse çevrenin sizlere emanet olduğunu ve bu emanetin siz gençler aracılığıyla ileriye doğru taşımamız gerektiğini de belirtiyorum." dedi.

"TARIMCEBİMDE İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMENİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN"

 Kirişci, gençlerin tarıma ve ormana kazandıracağı çok şey olduğu düşüncesinden yola çıkarak Tarım ve Orman Gençlik Konseyini kurduklarını anımsatarak, gençlerden Bakanlığın vizyonel projelerinden biri olan 'TarımCebimde' uygulamasını cep telefonlarına indirmelerini istedi.

'TarımCebimde'nin özelliklerinden bahseden Kirişci,  şunları kaydetti:

"Ben sizlerden bu mobil uygulamayı kullanmanızı ve buna ilişkin değerlendirmenizi bizlerle paylaşmanızı özellikle sizlerden istirham ediyorum. Gördüğünüz gibi tarım sektörü kazma kürekle yapılan sadece alıntı teri dökülen bir sektör değil, aynı zamanda sizin gibi gençlerimizin akıl terine de ihtiyaç duyan bir sektördür."

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EİB’nin ihracatını tarım sektörleri ayakta tuttuÖnceki Haber

EİB’nin ihracatını tarım sektörleri ayak...

Pancar ve Tarımsal Destekleme Ödemeleri BaşladıSonraki Haber

Pancar ve Tarımsal Destekleme Ödemeleri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar