Şekerbank

Bakan Kirişci "Bu Yıl Ki Tarımsal Destek Ödeneğimiz 39,2 Milyar Lira"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Kirişci "Bu Yıl Ki Tarımsal Destek Ödeneğimiz 39,2 Milyar Lira"

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kars'ta Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda tarım sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantıdaki konuşmasında tahıl koridorunun dünyaya kattığı önemden bahsederek, yapılan tahıl koridoru anlaşmasıyla Türkiye'nin global bir oyuncu konumunu ortaya koyar hale geldiğini ifade eden Bakan Kirişci, "Artık tanklar, toplar ve tüfekler bile bazen bazı ürünlerin karşısında diz çöktü. Neyin önünde, gıdanın önünde diz çöktü. Tarımın önünde diz çöktü. Tarım hepsinin önüne geçti." dedi.

"Bu Yıl ki Ödeneğimiz 39,2 Milyar Lira"

Bakan Kirişci, ülkede üreticilerin ürettikleri ürünlerden bihaber olan ya da bunu kasti olarak görmezden gelen çevrelerin bulunduğunu, her şeye rağmen salgın süreci de dahil olmak üzere Türkiye'de tarımsal üretimin devam ettiğini vurguladı.

Global oyuncu olmanın gereklerini, tarımda da daha büyük olmanın şartlarını oluşturup buna göre de yol yürünmesi gerektiğini ifade eden Kirişci, şöyle konuştu:

"Bu anlamda bu yıl ki ödeneğimiz 39,2 milyar lira. Bu sadece bizim verdiğimiz tarımsal destekler. Yani Ziraat Bankasının sıfır faizli kredi verdiğini düşünün. Yüzde 80 enflasyon olan bir ülkede sıfır faizli size kredi veriliyor. Bu kredinin sübvansiyonu aynı şekilde bir destek değil midir? Evet destektir. TMO arpa desteği verdi, ekmek yapımı için, un sanayisine sübvansiyonu için buğday verdi. Onlar da onu un yaptı, unu götürdü fırıncıya verdi. Burada da bir sübvansiyon var. Burada da yine TMO'nun yüklendiği bir finansal yük var. Bu yüklerin hepsini bir topladığınızda ciddi manada bir destek vermiş oluyoruz. Bu desteklerin yerinde, anlamlı ve üretici tarafından ciddi manada hissedilebilir olması gerekiyor. Eğer hissedilmiyor ise o zaman biz kendi sistemimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Madem global bir oyuncu olacağız bunları da yerine getirmemiz gerekiyor."

Kent tarımının önemine dikkati çeken Bakan Kirişci, Kars örneğini vererek, sadece burada hayvancılık yapmanın yeterli olmayacağını belirterek, bitkisel üretim alanında da kentlerin kendini ispatlamak zorunda olduğunu belirtti.

Kirişci, sertifikalı üretimin önemini vurgulayarak, "Sertifikalı tohumluğun yaygınlaşmasını istiyoruz. Sertifikalı tohumluk 20 yılda 13 kat artış göstererek 215 milyon dolar gibi bir gelir edilmeye başlanmış. Bu anlamda 24 lira olan buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik gibi tohumlar için bu desteği dekar başına 50 liraya çıkardık. Yüzde 108'lik bir artış gerçekleştirdik." dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Ve Orman Bakanı Kirişci, Çiğ Süt Desteklemelerini AçıkladıÖnceki Haber

Tarım Ve Orman Bakanı Kirişci, Çiğ Süt D...

Buzağı Desteği 500 Liraya Yükselirken, Suni Tohumlamadan Doğan Buzağılara İlave 200 Lira ÖdenecekSonraki Haber

Buzağı Desteği 500 Liraya Yükselirken, S...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar