Şekerbank

Azerbaycan, FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında uygulanan projelere katılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Azerbaycan, FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında uygulanan projelere katılıyor

FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II), Azerbaycan’ın program kapsamındaki dört projeyi onaylamasıyla daha da güçlendi. Bu onay, FAO, Türkiye ve Azerbaycan'ı gıda güvenliğini sağlama, kırsal kalkınmayı teşvik etme ve doğal kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetme hedeflerine daha da yaklaştırdı.

Türkiye Hükümeti tarafından finanse edilen projeler, Orta Asya ülkeleri, Azerbaycan ve Türkiye’nin kapasitelerini iyileştirerek gıda kayıp ve israfının azaltılmasından sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin sağlanmasına, buğday pası hastalıklarıyla mücadeleden ulusal gıda güvenilirliği sistemlerinin iyileştirilmesine kadar çeşitli alanlarda destek sunacak.

Bu projelerden ilki olan FISHCap, gıda güvenilirliği ve gıda güvenliğini de destekleyecek bir sürdürülebilir balık üretimi için tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, yönetimi, korunması ve geliştirilmesine yönelik ulusal kapasiteleri güçlendirmeyi amaçlıyor. Diğer bir proje olan CAC-Rust, ulusal kapasiteleri ve bölgesel işbirliğini güçlendirerek buğday pası salgınlarına ve ırklarına karşı buğday üretiminin üretkenliğini ve direncini artırmak için çalışacak. Gıda Kayıp ve İsrafı projesi, ülkeleri ulusal kurumlarının kapasitelerini iyileştirme ve gıda kayıp ve israfını azaltmaya yönelik ulusal ve bölgesel politika ve stratejileri geliştirme konusunda destekleyecek. Gıda güvenilirliğiyle ilgili dördüncü proje, ulusal gıda güvenilirliği sistemlerini hem ulusal hem de bölgesel ölçekte iyileştirmeyi amaçlıyor. Yararlanıcı ülkelerde resmi gıda güvenilirliği kontrollerinin ve risk iletişiminin güçlendirilmesine katkıda bulunacak olan bu proje, kamu ve özel sektörlerin öncelikli gıda güvenilirliği risklerini ele almasına olanak tanıyan bir ortam da sağlayacak.

FTPP II kapsamında uygulanacak olan bu projeler, Azerbaycan’ın tarımsal verimlilik, kırsal kalkınma ile hayvan hastalıkları ve zararlıların kontrolüne yönelik mevcut çalışmalarına katkı sağlayacak. FAO adına anlaşmaları imzalayan FAO Azerbaycan Temsilcisi Melek Çakmak, “Azerbaycan'ın FAO-Azerbaycan Ortaklık Programı (FAPP) kapsamında devam eden proje ve faaliyetlerini tamamlayan bu önemli FTPP II projelerine katılmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi. 2015 yılında kurulan FAO-Azerbaycan Ortaklık Programı, Azerbaycan ile FAO arasındaki işbirliğinde bir dönüm noktası oldu. Ayrıca, Bakü'de bir FAO Ortaklık ve İrtibat Bürosu da kuruldu.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Girdi maliyetleri tarımdan kaçışı tetikliyorÖnceki Haber

Girdi maliyetleri tarımdan kaçışı tetikl...

CarrefourSA ve HEKTAŞ İş Birliğiyle Türkiye’de Bir İlk!Sonraki Haber

CarrefourSA ve HEKTAŞ İş Birliğiyle Türk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar