Akkuş Şeker Fasulyesi üretimi 2 bin 200 tona ulaştı

Akkuş Şeker Fasulyesi üretimi 2026’da 11 bin 700 dekar alanda 2 bin 200 tona ulaştı. Üreticiler, sulama yatırımıyla 6 bin dekar alanın daha üretime katılmasını bekliyor.

Akkuş Şeker Fasulyesi üretimi 2 bin 200 tona ulaştı
Haberler'de Abone Ol

ORDU — Ordu’da coğrafi işaretli Akkuş Şeker Fasulyesi üretimi, destekler ve projelerle 2012’de 200 dekar alanda 25 ton seviyesindeyken 2026’da yaklaşık 11 bin 700 dekar alanda 2 bin 200 tona ulaştı. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, sulama yatırımlarının hayata geçirilmesi hâlinde en az 6 bin dekar alanın daha üretime kazandırılabileceğini belirtti.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akkuş Ziraat Odasının iş birliğinde, Akkuş ilçesinin Yolbaşı Mahallesi Merkez mevkisinde coğrafi işaretli Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tanıtımı ve hasadı amacıyla tören düzenlendi.

Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, Akkuş Kaymakamı Kerem Yüce, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Levent Bayram, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya ve üreticilerin katıldığı törende, fasulye üretiminin geliştirilmesi ve sulama yatırımları ele alındı.

Üretim 25 tondan 2 bin 200 tona yükseldi

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Akkuş Şeker Fasulyesi üretiminin geliştirilmesi için Bakanlık, Valilik, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve diğer kaynaklarla çeşitli projelerin hayata geçirildiğini söyledi.

Üretimdeki artışa ilişkin verileri paylaşan Ay, şu ifadeleri kullandı:

“2012 yılında sadece 200 dekar alanda 25 ton üretim yapılırken, verilen destekler ve uygulanan projeler ile birlikte 2026 yılında yaklaşık 11.700 dekar alanda yaklaşık 2.200 tonluk üretim miktarına ulaşılmıştır.”

Ay, Ordu’da Akkuş Şeker Fasulyesi üretiminin 42 mahallede yapıldığını da belirtti. Üreticilere sağlanan tohum desteğine ilişkin bilgi veren Ay, “2026 yılında 29 üreticiye 65 dekar alan için 390 kg. tohum dağıtımı, toplam son 3 yılda 292 üreticiye 1.105 dekar alan için 6.640 kg. tohum desteği sağlanmıştır” dedi.

Sulama yatırımıyla 6 bin dekar ek alan hedefleniyor

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, şeker fasulyesinin bölge halkı için yalnızca bir tarımsal ürün olmadığını, aynı zamanda emek ve yerel kültürün önemli bir parçasını oluşturduğunu söyledi.

Kaya, “Şeker fasulyesi sadece bir ürün değildir, bu bölgenin alın teri, el emeği mutfaklarımızın baş tacıdır. Ortak hedefimiz; bu eşsiz lezzeti sadece yerel pazarlarda değil, tüm Türkiye'de ve dünyada hak ettiği noktaya taşımaktır” diye konuştu.

Akkuş Şeker Fasulyesi’nin 19 mahallede, 11 bin 700 dekar alanda üretildiğini ve yaklaşık 2 bin 200 ton ürün elde edildiğini belirten Kaya, sulama altyapısının geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Kaya, Külekili, Ceyhanlı ve Meyvalı mahallelerinin sulama suyu projesinin yüksek maliyet nedeniyle hayata geçirilemediğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Bu proje hayata geçirildiğinde en az 6.000 dekar alan daha üretime katılarak 1.000 ton kaliteli ürün elde edileceği beklenmektedir.”

Güler: Sulama tesisi projesi hazır

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Akkuş’taki üretimin sürdürülebilirliği için sulama yatırımlarının önemini vurguladı. Sulama tesisi projesinin hazır olduğunu belirten Güler, gölet ve sulama tesisiyle bölgedeki tarımsal üretime katkı sağlanacağını söyledi.

Güler, “Akkuş sulama tesisi hayırlı olsun. Proje hazır. Bu projeyle birlikte bu fasulyenin suya ihtiyacı var. Her zaman böyle bu seneki gibi yağmur yağmayabilir. Dolayısıyla bizler tedbirimizi alacağız ve bu çalışmayı, projeyi sayın kaymakamımla yürüteceğiz. Hem göletle hem sulama tesisiyle inşallah bereketli toprakları şenlendireceğiz” dedi.

Güler ayrıca Akkuş’ta gürgen üretimiyle bağlantılı bir organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik çalışma yürütüldüğünü ve bu amaçla 350 dönümlük alan seçildiğini açıkladı.

DOKAP’tan üreticiye destek mesajı

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, Akkuş’ta şeker fasulyesinin yanı sıra organik sırık fındık üretimine yönelik çalışmalara da destek verdiklerini belirtti. Üreticilerin tarımsal projelerin merkezinde yer aldığını vurgulayan Gültekin, kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Gültekin, “Aslolan üreticilerimiz, onu söyleyeyim. Biz kaynağı buluruz. Bu yolda gönül veren, emek veren, üretim aşamalarında her aşamasında yer alan çiftçilerimizi kutluyorum, tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci de üreticilerin emeğine dikkat çekerek, “Mesele bizim gayretimiz değil, esas olan çiftçinin, üreticinin gayretidir” dedi. Demirci, bölgede tarımsal üretimin büyük ölçüde beden gücüyle yapıldığını belirterek çiftçilerin emeğinin önemini vurguladı.

Üreticilere ve şeflere plaket verildi

Konuşmaların ardından plaket töreni düzenlendi. Michelin yıldızlı şef Sinem Özler’e plaketi Ordu Valisi Muammer Erol, Şef Tolga Bozok’a ise Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler tarafından verildi. Hasat programının gerçekleştirildiği bahçenin sahibi ve Akkuş Şeker Fasulyesi üreticisi Süleyman Doğan’a plaketini Akkuş Kaymakamı Kerem Yüce takdim etti.

Dua edilmesinin ardından Vali Muammer Erol, Başkan Mehmet Hilmi Güler ve diğer protokol üyeleri bahçede temsili Akkuş Şeker Fasulyesi hasadı gerçekleştirdi.

Gazi Kutlu

Gazi Kutlu

Fotoğraflar

17 görsel

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.

Sohbet Odaları