Şekerbank

Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret Tescil Lansmanı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret Tescil Lansmanı Yapıldı

Türk Patent ve Marka Kurumunun coğrafi işaret olarak tescil ettiği Ağrı geven balının lansmanı, Ağrı Valiliği Toplantı Salonunda yapıldı.

Lansmana Vali Dr. Osman Varol’un yanı sıra Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ebumuhsin Bulut, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, SERKA İl Koordinatörü Gökhan Özince, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç, Ağrı Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi proje uzmanları, ilimizde arıcılık faaliyetleri yürüten üreticiler ve basın mensupları katıldı.

Lansmanda; lezzetlerin çeşitliliğini yitirmemesi ve kırsal kalkınma için son derece önemli olan coğrafi işaretin alınmasının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Vali Varol: “Ağrımızın değerlerini ortaya çıkarmak ve bu değerleri tescillemek için uzunca bir süredir tüm paydaşlarımızla üzerinde çalıştığımız coğrafi işaret çalışmalarından bir tanesi yakın zamanda sonuç verdi, Ağrı geven balının benzersiz ve bize özel olduğu yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda tescillendi. Son yıllarda üreticilerimize verdiğimiz destek ve yürüttüğümüz çalışmalarla ilimizde arıcılık faaliyetleri çok ciddi bir ivme kazandı. Bugün yaklaşık 25 bin kovan varlığı olan Ağrımızda, yılda 230-280 ton arası bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Ağrı geven balının tanıtımında çok önemli olan bu tescille sektörün daha da gelişeceğine ve üreticilerimizin gücünün artacağını inanıyorum. Ağrımızın potansiyelini ortaya koyan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Ağrı geven balı coğrafi işaretinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Vali Dr. Osman Varol ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesini, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç’a takdim etti.

Ağrı Geven Balı Hakkında

Ağrımızın bitki örtüsü bakımından zengin bir floraya sahip olması, yörede önemli bir arıcılık potansiyeli doğurmakta; zirai ilaçlama faaliyetinin çok yoğun olmaması, gerek bal kalitesinde gerekse arı popülasyonunun korunmasında önemli bir ayrıcalık sağlamaktadır. Yörenin coğrafi ve toprak yapısı itibari ile arıların en fazla yararlandığı endemik geven bitkisi çiçeğinden elde edilen bal; tat, koku, aroma ve yüksek propolin değeri ile diğer ballardan ayrılıp kente özgü Ağrı geven balını medyana getirmektedir. Bal ve arı ürünleri konusunda büyük potansiyele sahip olan Ağrımızda arıcılık faaliyetlerini arttırmak ve kentin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılan Ağrı geven balı, 17 Mart 2022’de tescil edilmiştir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Organik Tarımı Öğreniyorum" Projesi Kapsamında Mavibahçe'de Eko Pazar AçıldıÖnceki Haber

"Organik Tarımı Öğreniyorum" Projesi Kap...

Balıkesir Büyükşehirden Kazdağları’na Bal OrmanıSonraki Haber

Balıkesir Büyükşehirden Kazdağları’na Ba...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar