Şekerbank

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına giden yol: Barış, istikrar, güvenlik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına giden yol: Barış, istikrar, güvenlik
FAO Türkiye’nin düzenlediği etkinlikte, Dünya Gıda Günü kapsamında, Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2020: Uygun maliyetli ve sağlıklı beslenme için gıda sistemlerinin dönüştürülmesi (SOFI 2020) raporunun sonuçları paylaşıldı.
Tofidass

FAO Türkiye, Dünya Gıda Günü kapsamında, Ahu Orakçıoğlu’nun moderatörlüğünde bir online etkinlik düzenleyerek, Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2020: Uygun maliyetli ve sağlıklı beslenme için gıda sistemlerinin dönüştürülmesi (SOFI 2020) raporunun sonuçlarını paylaştı. 

FAO, IFAD, UNICEF, WFP ve WHO tarafından ortaklaşa hazırlanan bu önemli yıllık rapor, devletleri ve halkı açlığı sona erdirme, gıda güvenliğini sağlama ve beslenmeyi iyileştirme alanlarındaki ilerlemeler konusunda  bilgilendirmeyi amaçlıyor. Rapor, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi bağlamında bu alanlardaki hedeflere ulaşmanın önündeki temel zorlukların derinlemesine analizini sağlıyor.

SOFI 2020, 2030'da sıfır açlığın hala ulaşılabilir bir hedef olup olmadığını değerlendirmek için ülkelerin performanslarını izleyerek dünyadaki açlık, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin kapsamına ilişkin en yeni ve güvenilir tahminleri sunuyor.

SOFI 2020 hakkındaki bir video gösterimiyle başlayan etkinlik, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun açılış konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında, dünyadaki açlığın 2014 yılından bu yana kademeli olarak arttığını vurgulayan Gutu, raporların bulgularına bakıldığında 2019, yılında dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişiminin olmadığını söyledi. Gutu, herkes için sağlıklı beslenme ihtiyacının altını çizerken, beslenmenin sağlık ve çevre açısından etkilerini en yüksek düzeyde tutabilmek için sürdürülebilirliğe güçlü bir şekilde vurguladı. Ek olarak, kötü beslenmenin sadece çocuklarımızın gelişimini aksatmadığını hatırlatan Gutu, yetişkinler arasında giderek artan obezitenin nedenleri arasında kötü beslenmenin de olduğuna işaret etti.

Gutu’nun konuşmasından sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in video mesajının yayınlandığı etkinlik, FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara’nın sunumuyla devam etti. SOFI 2020 raporundan çarpıcı verileri paylaşan Obara, mevcut gıda sistemlerinin görünmeyen maliyetlerine değinerek, bu trendlerin devamı halinde açlığın bölgesel dağılımının değişeceğini ve Afrika’nın 2030 yılında yetersiz beslenmenin en yüksek olduğu kıta olacağını belirtti. Obara, 2030 hedeflerine ulaşmak için barış, istikrar ve güvenliğin elzem olduğunun işaret etti. Obara, Türkiye’de çocuklar arasında kötü beslenme azalırken yetişkinler arasında obezitenin arttığını da sözlerine ekledi.

Obara’nın sunumundan sonra gerçekleşen panelde, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, UNDP Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner ve IFAD Ülke Program Müdürü Taylan Kıymaz, COVID-19’un Türkiye’deki tarım ve gıda sektörüne ve kırsal bölgelerdeki geçim kaynaklarına etkilerini masaya yatırarak ve kurumsal olarak COVID-19’a verdikleri yanıtlar konusunda izleyicileri bilgilendirdiler.

Türkiye’nin gıda tedarik zincirleri bakımından COVID-19’a hazırlıklı yakalandığını ifade ederek konuşmasına başlayan Selışık, pandeminin ilk aşamalarında salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemler nedeniyle üretim safhasında yaşanan sorunların, daha sonra uygulanan doğru politikalarla giderildiğini belirtti. Bizleri besleyen nüfusun %80’inin kırsalda yaşayan küçük çiftçiler olduğunu anımsatan Selışık, küçük çiftçilere bilgi ve finansal destek sağlamanın kritik önemde olduğunu vurguladı. Selışık bu bağlamda, tarımda kooperatif ve benzeri örgütler bünyesinde yer almanın, çiftçilere pazarlara ulaşma ve gerekli teknik bilgilere erişme bakımından yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

COVID-19’u insanlığın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana maruz kaldığı en büyük tehditlerden birisi olarak nitelendiren Seher Alacacı Arıner, salgının ekonomik etkilerini ortaya koymak için UNDP Türkiye’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarını izleyicilerle paylaştı. Söz konusu araştırmanın bulgularına göre, küçük ölçekli işletmeler, büyük ölçekli işletmelere kıyasla pandemiden daha fazla etkilendiklerini aktaran Alacacı, iş gücü piyasasında ise kadınların pandemiden daha fazla etkilendiklerini söyledi.

COVID-19’un küresel ve bölgesel etkilerine işaret ederek konuşmasına başlayan Taylan Kıymaz, dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında Sahraaltı Afrika’nın pandemiden daha derin bir şekilde etkilendiğini ifade etti. Pandeminin Türkiye’deki tarım sektörüne etkilerine de değinen Kıymaz, işçi temininde yaşanan sorunları çözmek için IFAD’ın attığı adımları izleyicilerle paylaştı. Kıymaz, COVID-19’un Türkiye’deki tarım sektöründeki etkilerini hafifletmek ve daha etkili bir planlama yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın iş birliği içinde çalışmasının önemini vurguladı.

Etkinlik, panelistlerin izleyicilerden gelen, özellikle SOFI2020 raporu ve FAO, UNDP ve IFAD’ın COVID-19’a verdikleri yanıtlar konusunda soruları cevapladıkları soru-cevap bölümüyle sona erdi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Lely, yeni döngüsel çözümlerinin lansmanıyla gelecek vizyonunu güçlendiriyorÖnceki Haber

Lely, yeni döngüsel çözümlerinin lansman...

Gemerek Pandoğa’nın İlk Buzağıları Yeni Yuvalarına UğurlandıSonraki Haber

Gemerek Pandoğa’nın İlk Buzağıları Yeni...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar