Şekerbank

ZMO: Öğretim Üyelerine Uygulanan Şiddeti Kınıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ZMO: Öğretim Üyelerine Uygulanan Şiddeti Kınıyoruz
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yazılı bir açıklama ile Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak’ın Pamukkale Üniversitesi’ndeki (PAÜ) özel güvenlik ekiplerince darp edilmesini yazılı bir açıklamayla kınadı.
Tofidass

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yazılı bir açıklama ile Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak’ın Pamukkale Üniversitesi’ndeki (PAÜ) özel güvenlik ekiplerince darp edilmesini yazılı bir açıklamayla kınadı. ZMO Yönetim Kurulu adına yapılan ve ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez imzasıyla yapılan açıklamada, “Bilim insanı meslektaşlarımız Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak`ın PAÜ rektörünün talimatıyla üniversitenin özel güvenlikleri tarafından zor kullanılarak darp edilmesini şiddetle kınıyoruz” denildi.

ZMO açıklamasında, 12 Eylül askeri darbe sonrası kurulan Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) sonrası üniversitelerin özerk yapısının ortadan kaldırılmasıyla üniversiteler üzerinde kurulan baskının, aradan geçen 38 yılda sürdüğü belirtildi. Açıklamada üniversitelerin özerk olmaları, rektörlerin seçimle göreve gelmeleri, bilimin ve bilim insanlarının önündeki tüm baskı ve engellerin kaldırılması için YÖK’ün kapatılması gerektiği vurgulandı.

PAÜ’deki olayların üniversiteler üzerindeki baskıların yeni bir örneği olduğu ifade edilen ZMO açıklamasında, konuya ilişkin şu görüşlere yer verildi:

Baskıcı Uygulamaların Sonucu

“Olumsuz sürece ilişkin son örnek, Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde yaşanmıştır. Oda’mız olayın tarafları ile görüşerek medyadaki haberlere dayalı olmaksızın konuyu değerlendirmiştir.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) “Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin (BİYOM), “Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi”nde; uzun yıllardır Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ve TÜBİTAK destekli; BİYOM Yönetmeliği’nde belirtilen amaçlar doğrultusunda yerli tohum, hibrit sebze çeşitleri, doku kültürü, bitki sağlığı, genetik mühendisliği, model geliştirme, biyoteknolojik ıslah ve diğer araştırma projeleri uygulanmakta ve merkeze bağlı arazide yeni çeşitler üretimi yapılmaktadır.

Üniversite yönetiminin BİYOM arazisindeki proje alanının bir kısmına botanik bahçesi ve öğrenci sosyal faaliyet alanı/kafeterya yapma kararı alması ve iş makineleri ile kenarından olsa da araziye girmesi üzerine, merkeze ait üretim alanının tahrip olacağı ve tohum projesi kapsamındaki ürünlerin zarar göreceği gerekçesiyle bu karara karşı çıkan iki öğretim üyesine karşı, 24 Mart 2020 tarihinde, medyaya yansıyan baskı ve şiddete dayalı süreç yaşanmıştır.

Yakın dönemde eşini üniversiteye atama konusu ile kamuoyu gündemine gelen Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Hüseyin Bağ’ın, kamuoyuna da yansıyan, “Arazinin boş ekilmemiş yerinden botanik bahçesinin ve planladığımız başka projelerin pis su tahliye borusunu geçirmek için 80-100 cm derinliğinde kanal açtık, boruyu döşetip kapatacağız, daha sonra üzerine istedikleri her şeyi ekip dikebilirler. Bu çalışmada kesinlikle bahsi geçen tohum projesini aksatacak bir durum olmamıştır” ifadeleri, rektör talimatıyla bilim insanlarına zor kullanılması gerçeğini ve yanlışını değiştiremez.

Kendileri ile görüştüğümüz Odamız üyesi olmayan meslektaşlarımız Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, yaşanan şiddet olayına karşı yargı yoluna başvuracaklarını belirtmişlerdir. Meslektaşlarımız bilim insanlarının üniversitenin özel güvenlikleri tarafından zor kullanılarak darp edilmesini şiddetle kınıyoruz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayraktar: “Biz Senin İçin Tarladayız Sen Evde Kal Türkiyem”Önceki Haber

Bayraktar: “Biz Senin İçin Tarladayız Se...

Hazineye Ait Tarım Arazilerinden Alınacak Kiralar 6 Ay ErtelendiSonraki Haber

Hazineye Ait Tarım Arazilerinden Alınaca...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar