Şekerbank

Zeytin Hasat Şöleni Ayvalık’ta Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zeytin Hasat Şöleni Ayvalık’ta Yapıldı
Tofidass

Ayvalık’ta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından, "Zeytin Hasat Şöleni" gerçekleştirildi. Mutluköy Mahallesi Nostalji Tesisleri'nde gerçekleşen etkinliğe Vali Ersin Yazıcı ve Büyükkşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da katıldı. Şölen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Şölen Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay’ın açılış konuşması ile başladı. Kıtay, Ayvalık'ta "İlk Elden, İlk Hasat" sloganıyla ilk kez düzenledikleri organizasyonla katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Daha sonra Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, milletvekili Mehmet Tüm birer konuşma yaptı. Daha sonra kürsüye Başkan Uğur, hükümet ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından zeytin üreticisine verilen desteklere vurgu yaptı.

ZEYTİN AĞACI SAYISI 90’DAN 170 MİLYONA ÇIKTI

Hükümetin zeytin üretimi ve zeytin üreticisine verdiği desteğe vurgu yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Türkiye’deki zeytin ağacı sayısının 2002 yılında 90 milyon olduğunu söyledi. Zeytin ağacı sayısının hükümetin desteği ile 170 milyona çıktığını belirten Başkan Uğur, “Zeytin ürettiğimiz fakat tüketemediğimiz bir meyve suyu, vitamin, sağlık için önemli bir değer. Tabi biz tüketemiyoruz, üretiyoruz. 2002 yılında 90 milyon olan zeytin ağacı varlığı 170 milyona çıktı. Eğer hükümet desteklememiş olsaydı, 90 milyon olan zeytin ağacı varlığı 170 milyona çıkmazdı. Zeytin zararlıları ile mücadele. 30 Mart 2014 tarihinde Balıkesir Büyükşehir oldu, biz geldik söz verdik; belediye başkanı seçilirsek zeytin zararlıları ile mücadele edeceğiz dedik. 2014’te uçakları tuttuk ilaçlamaları yaptık. 2014’te yaptığımız mücadele ile 5 lira olan 5-6 asit yağlar, 5-6 lira, 1 asit yağlar 10-11 lira. Üreticinin cebine en az 40-50 milyon lirayı biz koyduk. Ülke ekonomisine kazandırdık. 2015 sezonu zeytin sineği olmadı. Bu yılda bu mücadeleyi yaptık. Bu yılda harcadığımız para 4.5 milyon lira. Zeytin üreticisinin yanındayız. Slogan ile zeytin üretimini arttıramazsınız. Biz zeytine dokundurtmayız ile bu iş olmaz. Bu yıl İspanya’da 1 milyon 400 bin rekolte var. Geçen seneden de stoklarında 200 bin devretmiş, ne oldu? 1 milyon 600 bin ton. Geçen yıl bizde devreden 50 bin ton var. Yani bu yıl sezona 200 bin ton ile giriyoruz” dedi.

UĞUR: “GELİŞMİŞ ÜLKELERİ TAKİP EDECEĞİZ”

Zeytin üreticisinin kendisini yenilemesi gerektiğini ifade eden Başkan Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siz eğer tarımda yeni teknolojileri uygulamazsanız, yeni teknolojiler kurmazsanız üretim artmaz. Zeytinliklerimiz dekarda 10-11 ağaç. Ağaçlarımızın yaşı büyük. İspanya’da bir dekara 400 ağaç dikiliyor. 4. Yıl verim almaya başlıyor. 10. Yılda ağacını kesiyor, tekrar dikiyor. Dokunduruyor ağacına. Burada çiftçinin gelirini arttırmak için dekar başına verimi arttırmak lazım. Dekar başına verimi arttırmadıktan sonra siz ‘Ben zeytini koruyacağız, devlet desteklesin, devlet hastanesinde, askeriyesinde zeytinyağı yedirsin’. Bu devletçilik anlayışı. Artık bu yok. Serbest piyasa ekonomisinde hem Avrupa’yı örnek alalım diyorsunuz. Hem de devletçi ekonomiyi uygulamaya çalışıyorsunuz. İkisi bir arada olmaz. Gelişmiş ülkeleri takip edeceğiz, çiftçinin üretimim şekline bakacağız. İşte ben dokundurtmam, fabrika yaptırtmam. Ülkenin sanayiye de ihtiyacı var, yaş ocağına da ihtiyacı var, kimya sanayine de ihtiyacı var. Tabi ki insan sağlığı ve çevre önemli, bu işleri yaparken de çevre ve insan sağlığına gerekli duyarlılığı göstererek yapmak lazım. Yoksa slogan ile bu işler olmuyor.

BAŞKAN UĞUR: “ZEYTİNDE ÜRETİM ARTMALI”

Zeytin üreticisinin dekar başına üretimi arttırması gerektiğini belirten Başkan Uğur, “Zeytin üreticisi geçen yıl fiyatları 18-20 liraya kadar fiyat çıktı. O kadar fiyat yükselttik ki zeytinyağında o kadar vergi olmasına rağmen, dışarıdan Tunus’tan da yağ geldi. Siz fiyatı bu kadar yüksek tutarsanız yağ ithalatı da cazip hale geliyor. Çiftçinin de üreticinin de biraz kanaatkar olması lazım. Bu yılda fiyatlar düştü. 5-6 asit yağ 8-8.5 lira, sızma yağlar ise 11-12 lira. Biz tabiki bunu tüketmemiz lazım, dekar başına üretimi arttırmamız lazım. Bunlar olmadan bu iş olmaz. Zeytini koruyacağız diye de ülkede yapılacak yatırımlara, sanayiye karşı çıkmamalıyız. Ülkenin sanayiye de ihtiyacı var. Üretim ve ihracatı arttırmamız lazım. Hükümetimiz zaten diyor ki kaç tane zeytin ağacı buradan çıkarttıysan o kadar dikeceksin. Bundan güzel ne var. Buna karşı çıkmak doğru değil” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERE MİLYONLARCA LİRALIK DESTEK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Daire Başkanlığının tarıma verdiği öneme vurgu yapan Başkan Uğur, “28 adet selektör makinesi desteği: 612.833,00 TL, 25.277 m2 sera naylonu: 46.940,00.TL, 3 adet balıkçı barınağı limanı dip temizliği: 60.632,00 TL, 6.612 adet ergonomik kovan altlığı desteği: 260.000,00 TL, 29 adet Süt soğutma tankı desteği: 1.461.194,00 TL, 1.000 adet Buzağı kulübesi ve aşı desteği:749.300,00 TL, 2 adet mobil yem analiz cihazı desteği: 390.000,00 TL, Sulama borusu, bağcılık tesisi, ceviz soyma mak desteği: 39.861,00, TL, Tıbbi aromatik bitki desteği: 147.034,00 TL, 9 noktada 2015-2016 yılı kurban kesim hizmeti: 1.291.569,00 TL, 10 adet küçük kapasiteli mezbaha hizmeti: 4.500.000,00 TL, Veteriner ve kasap hizmet alımı: 457.445,00 TL. Bu mezbaha hizmetlerinden birini de Ayvalık’ta veriyoruz. Ayvalık’ta, Gömeç’te, Burhaniye’de ve Edremit’te. Buralarda mezbaha yoktu. İnsanlar sağlıksız etler yiyordu. Şimdi Büyükşehir kurmuş olduğu mezbahalar ile denetimi ve sağlıklı bir şekilde kesimler yapılıyor. 2014-2015 yılı zeytin sineği mücadelesi: 4.763.973.75 TL. olmak üzere toplam: 14.780.781,00 TL dir. Büyükşehir olarak 10 numaralı ilimizde üreticilerimize çiftçilerimize desteklerimiz bundan sonra da devam edecek. Balıkesir halkı bunu hak ediyor” dedi.

UĞUR: “AYVALIK KÖRFEZİ PIRIL PIRIL OLACAK”

Bu yılki havadan zeytin ilaçlamalarının gecikmeli yapıldığını söyleyen Başkan Uğur, bunun sebebinin ilaçlama uçaklarının kalkışına izin verilmemesi olduğunu belirtti. Yapılan ilaçlamanın su  bazlı olduğunu kaydeden Başkan Uğur şöyle konuştu: “Attığımız zeytin sineği ilaçları da yağda değil, suda çözünen türden. Yağda çözünenler yağın içerine geçebiliyor ve ihracatta sorunlar çıkabiliyor. Buna da dikkat ediyoruz. Ayvalık bizim için önemli. Ayvalık dünya markası. Türkiye’nin en zenginlerinin Ayvalık’ta yazlığı var. Tatile Ayvalık’a geliyorlar. Havasıyla, suyuyla, deniziyle, zeytiniyle, zeytinyağı ile marka olmasa, güzel olmasa bu zenginler buraya gelmez. Ama maalesef Ayvalık uzun yıllar kan kaybetti. Körfezi kirlendi. Uzun yıllar kanalizasyon deşarjları Ayvalık Körfezi’ne yapıldı. Ayvalık’ta su sıkıntısı vardı. Su şebekesi bir taraftan patlıyor akmıyordu. Büyükşehir olduktan sonra Ayvalık’a önem verdik. Ayvalık’ın hatlarını yeniledik. 10 bin tonluk su deposu yaptık. Bu yıl aruzalar dışında, Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde sular kesilmedi. Ayvalık’a akan 28 deşarjı kapattık. Cunda Adası’na giden yerde 120 metrelik bir kanal açıyoruz. Derinleştirmesi ile 200 metrelik bir köprüden geçeceğiz, pırıl pırıl bir körfez olacak. İlk boğaz köprüsü denen yerde de derinleştirme yapacağız. 3. Derinleştirmeyi de Ayvalık Boğazında yapacağız. O zaman Ayvalık, Ayvalık olacak. Ayvalıkla ilgili planlarımız var. Lale Adası’nda kruvazör liman. Cunda köprüsünde yat limanları.  Tuzla alanında yat limanları. İnsanlar Ege’de Akdeniz’de gidiyor yatını bağlıyor. Yer yok. İstiyoruz ki Ayvalık ve Körfez’i mark yapalım buraya gelsinler. Ülkemiz, Balıkesir ve Ayvalık için çalışıyoruz.

VALİ YAZICI: “AYVALIKLILARA AĞLAMAK SIZLAMAK YAKIŞMAZ”

Şölende son olarak Balıkesir Vali Ersin Yazıcı, Ayvalık’ın Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olduğunu söyledi. Bu coğrafyada yaşayanların şanslı olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, “Bu güzellikler içerisinde ülkemizde yapacağımız çalışmalar ve üretimler ile katkı sunmamız gerekiyor. 15 Temmuz’da hain bir saldırı yaşadık. Birileri devletimize, milletimize kastetmeye çalıştı. Bizim ne yazık ki bizden başka dostumuz yok. 4-5 yıl önce dünyanın belli başlı ülkelerine birileri demokrasi götüreceğiz diyordu. Oralara demokrasi gitmedi. Bizim demokrasimize yapılan hain teşebbüsü de bir tepki göremedik. Peki ne yapacağız. Kimseye ihtiyacımız yok Allah’ın izni ile. Biz çok büyük bir milletiz. Büyük milletin torunlarıyız. Bundan sonra herkes daha çok çalışarak, daha fazla üreterek bu millet olması gerektiği gibi olması gereken noktaya yükselecek. Zeytin üreticisine ağlamak sızlamak yakışmaz. Ayvalık’ın bu güzel insanlarına ağlamak sızlamak yakışmaz. Kendimize inanacağız ve güveneceğiz” diye konuştu.

KALİTELİ ZEYTİN ÜRETENLERE PLAKET

Konuşmaların ardından düzenlenen ve zeytinciliğin önde gelen sorunlarının ele alındığı panelde, Edremit Zeytincilik İstasyonu Müdürü Murat Çakır ile Ziraat Yüksek Mühendisi Nurdan Akbaş, zeytin üreticilerinin sorunlarını anlatarak, bu sorunların çözümlenmesi için yapılması gerekenler hakkında katılımcılara brifing verdi. Panelin ardından, kaliteli zeytin üreticileri Kadir Çakır, Abdullah Servet Ertem, merhum Hüsnü Baysal adına oğlu Hasan Baysal'a Yazıcı ve Uğur tarafından plaketleri takdim edildi.

Daha sonra zeytin ağaçlarının bulunduğu alana geçen protokol üyeleri ve katılımcılar, burada bir zeytin ağacında makine yardımıyla sembolik hasat yaptı. Yazıcı ve Uğur tarafından toplanılan zeytinler, Nostalji Tesislerinin sahibi Erdinç Tügen tarafından sıkılarak anında zeytinyağına dönüştürüldü ve katılımcılar yılın ilk hasat zeytinyağının tadına baktı. Protokol üyeleri ve katılımcılar, Ayvalık'ta ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şöleni dolayısıyla zeytinyağı firmaları tarafından kurulan stantları da ziyaret etti. Etkinlik, halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından katılımcılara keşkek, pilav ve ayran ikramıyla sona erdi.

Hasat şölenine Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kekik turşusu ile jüri özel ödülünü aldıÖnceki Haber

Kekik turşusu ile jüri özel ödülünü aldı

Aydınlı İncir üreticisi prim desteğini bekliyorSonraki Haber

Aydınlı İncir üreticisi prim desteğini b...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar