Şekerbank

Yeraltı Suyu Varlığı için KOP ve MEVKA İş birliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeraltı Suyu Varlığı için KOP ve MEVKA İş birliği
KOP Bölgesindeki Su ve Enerji Verimliliği için imzalar atıldı.
Tofidass

KOP İdaresi ile MEVKA iş birliğinde yürütülecek “YAS’da Su ve Enerji Revizyonu Projesi” için imzalar atıldı. Su kısıtı bulunan bölgenin Yeraltı Suyu (YAS) kaynaklarının daha sürdürülebilir ve ekonomik kullanımını amaçlayan projede belirlenen sulama örgütlerine makine ve teçhizat desteği verilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren; Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Mevlâna Kalkınma Ajansı (MEVKA) arasında önemli bir iş birliği protokolü imzalandı. Bölgenin tarımsal sulama faaliyetlerinde kullanılan suyun büyük çoğunluğunun YAS sahalarından temin edilmesi ile ortaya çıkan yüksek enerji maliyetlerinin bölge çiftçisinin verim ve rekabet kaybına neden olmaması için hazırlanan “YAS’da Su ve Enerji Revizyonu Projesi” için KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur ile MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Türkiye’nin toplam tarım alanlarının yüzde 12’sine sahip olan ve Konya, Aksaray, Niğde ve Karaman illerinden oluşan Konya Kapalı Havzasında; çiftçilerin en önemli girdi maliyetlerinden olan enerji masraflarının azaltılması ve kullanılan su miktarını izlemeye yarayan modern ölçüm sistemleri ile hangi bitkiye ne kadar su verildiğinin takibini yaparak su tasarrufu sağlanmasını amaçlayan pilot proje ile sulama örgütlerine 1 Milyon 875 Bin TL tutarında makine ve teçhizat desteği verilecek.

KOP İdaresi tarafından 2018-2019 yılları arasında yürütülen YAS Sahalarında Su ve Enerji Kullanımının Artırılması ve Verimliliğin Artırılması Projesi’nden elde edilen veriler ışığında halen kullanılmakta olan düşük verimli pompa-motor aksamları, yeraltı suyu başta olmak üzere elektrik akımı ve sulama sistemindeki değişimlere göre motor devrini kendi kendine ayarlayarak elektrik tüketimini en aza indiren, sistemin reaktif konuma geçmesini engelleyerek personel istihdamını ortadan kaldıran ayrıca kuyulara uzaktan erişim imkânı sunan sistemler ile değiştirilecek.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçiler yüzde 50 hibeli fidanları almaya başladıÖnceki Haber

Çiftçiler yüzde 50 hibeli fidanları alma...

İklim Değişikliği Yeni Felaketler YaratıyorSonraki Haber

İklim Değişikliği Yeni Felaketler Yaratı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar