Şekerbank

Yeni proje, Türkiye ve Moldova ile Orta Asya ülkeleri arasında tarımsal araştırma alanında işbirliğini teşvik ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni proje, Türkiye ve Moldova ile Orta Asya ülkeleri arasında tarımsal araştırma alanında işbirliğini teşvik ediyor
Tofidass

FAO ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) arasında imzalanan proje sözleşmesi (LoA) kapsamını kamuoyu ve paydaşlarla paylaşmak üzere 11 Nisan 2022 tarihinde çevrimiçi bir açılış toplantısı düzenlendi. Etkinliğe FAO ve TAGEM'den üst düzey yetkililerin yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Moldova Cumhuriyeti'nden temsilciler, araştırmacılar ve uzmanlar katıldı. LoA, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) kapsamında tarımsal araştırma alanında bilgi alışverişini, bir ağ oluşturulmasını ve kapasite geliştirmeyi destekliyor.

Toplantı, TAGEM Genel Müdürü Nevzat Birişik'in açılış konuşmasıyla başladı. Birişik, ülkeler arasındaki işbirliğinin önemine değinerek projenin temel amacının tarımsal araştırmalar alanında değişik konular üzerine çalışma grupları oluşturarak yararlanıcı ülkeler için sürdürülebilir bir ağ oluşturmak olduğunu açıkladı. Birişik ayrıca projenin kapsayacağı temaları da detaylandırdı: bitki yetiştirme, bitki koruma ve tarım 4.0.

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, projenin tarımsal araştırma, geliştirme ve inovasyon alanlarında bölgesel işbirliğini güçlendirerek ve hedeflenen ülkelerden ilgili kurumları bir araya getirerek FTPP'ye yeni bir dinamizm getireceğini vurguladı.

Moldova Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dmitri Croitor, Moldova Cumhuriyeti'nin tarımsal ve bilimsel araştırmalar alanında geniş deneyime sahip olduğunu belirterek, projenin deneyim alışverişini kolaylaştırarak yararlanıcı ülkeleri birbirine yakınlaştıracağına olan inancını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından, her ülkeden bir temsilci proje hakkındaki görüşlerini paylaştı. FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, projenin gelişimi, hedefleri ve ana çerçevesini sundu. Toplantının son bölümünde TAGEM Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Fatma Sarsu, TAGEM'in genel yapısını ve misyonunu katılımcılarla paylaşaraak projenin planlanan faaliyetlerini ve çalışma planını detaylandırdı. Toplantı soru – cevap kısmı ve genel değerlendirmelerle sonlandı..

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Topraksız teknolojik tarıma hem örnek hem öncü olacakÖnceki Haber

Topraksız teknolojik tarıma hem örnek he...

Güneşin Kızları Tarlada Projesi Kapsamında Bafra’da Tohumluk DağıtımıSonraki Haber

Güneşin Kızları Tarlada Projesi Kapsamın...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar