Şekerbank

Veteriner Hekimler Covid-19 aşısında öncelikli gurup içerisinde yer almalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Veteriner Hekimler Covid-19 aşısında öncelikli gurup içerisinde yer almalıdır

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden yapılan yazılı  basın açıklamasında;

Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan ve bugüne kadar sadece ülkemizde 18 binin üzerinde vatandaşımızın can kaybına yol açan Covid-19 Pandemisi, olağanüstü tedbirlere ve mücadeleye rağmen, dünya genelinde hızla yayılmaya ve ölümlere sebep olmaya devam etmektedir.

Ülkemiz ve milletimizin geleceği açısından hayati derecede öneme haiz yerli ve milli Covid-19 aşısının geliştirilmesi ve üretimi konusunda başta veteriner hekim kökenli virolog akademisyenlerimiz olmak üzere bütün ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarımız büyük bir özveri ve gayret içerisinde beşeri hekimlerle birlikte ortak bir şekilde çalışmalarını devam ettirmektedir. Yapılan bu çalışmaların büyük bir kısmının veteriner hekim kökenli Virolog akademisyenlerimiz tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Veteriner Araştırma Enstitülerinde ve özel sektöre ait veteriner aşı ve biyolojik ürün imalatı yapan tesislerde gerçekleştiriliyor olması veteriner hekim meslek mensupları tarafından gurur ve övünç kaynağı olmuştur.

Çalışmaların en kısa sürede tamamlanması ve Covid-19 ile mücadelede milli aşımızın uygulanması bizleri son derece gururlandıracak ve mutlu edecektir.

Veteriner hekim meslek gurubu olarak bizler bu süreçte ülkemiz genelindeki yaklaşık 32.000 meslektaşımız ile Veteriner Halk Sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması kapsamında hizmetlerimize bir an olsun dahi ara vermeksizin çalışmalarımızı ülkemizin en zorlu coğrafyasında ve en ücra köşelerinde sürdürmeye devam ettik ve etmeye de devam edeceğiz.

 Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak yaptığımız 8 Aralık 2020 tarihli basın açıklamasıyla veteriner hekimlerin de öncelikli olarak aşı kapsamına alınması gerektiği uyarısını yapmıştık.

Ancak geldiğimiz süreçte başta Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar nezdinde yaptığımız şifahi görüşmelere ve yazışmalara rağmen ve Covid-19 pandemisi ile ilgi yapılan çalışmalarda onca emeği ve katkısı ortada iken, veteriner hekimler Sağlık Bakanlığı tarafından aşılamada öncelikli gurup olarak değerlendirmeye dahi alınmamıştır.

Adalet ve hakkaniyetten yoksun ve uzak olan bu karar ve uygulama "Tek Sağlık” konsepti gereğince temel sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan veteriner hekim meslek mensuplarında adeta şok etkisi yapmış, son derece üzmüş ve hayal kırıklığına uğratmıştır.

COVID-19 aşısının ülkemize başta sağlık personeli olmak üzere riskli meslek guruplarına uygulanacağı açıkça ifade edilirken, sağlık personeli olmalarına rağmen veteriner hekimler hangi gerekçeyle bu gruba dahil edilmemiştir?

Veteriner hekimler de bu ülkenin bir sağlık çalışanıdır ve bu adaletsizliği hak etmemektedir. Tüm dünyada veteriner hekimlerin toplum sağlığı hizmetlerinin vazgeçilmez bileşeni olarak insanlık için ne kadar önemli bir görev yaptıkları ortada iken, bu görevlerini görmezden gelenlere tekrar hatırlatmak isteriz ki; Veteriner hekimliğin asıl amacı insan sağlığına hizmet olup, Covid-19 ile bir kez daha veteriner hekimsiz toplum sağlığının olamayacağı görülmüştür.

 Covid-19 sadece beşeri hekimleri değil, veteriner hekimleri de yıpratmıştır. Ülkemiz genelinde, kamuda ve serbest olarak çalışan yaklaşık 32 bin meslektaşımız veteriner halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, çevre sağlığı, gıda güvenliği ve sınır aşan hastalıklar konusunda kliniklerinde ve ülkemizin en ücra yerlerinde mesai mefhumu gözetmeksizin 7/24 görev yapmaya ve katkı vermeye devam ederlerken halkımız ile yakın mesafelerde bulunmaları söz konusudur. Bu durum hem veteriner hekimler, hem de hayvan sahipleri için risk oluşturmakta ve Covid-19 hastalığının yayılmasının ciddi anlamda artmasına sebep olmaktadır. Nitekim yüzlerce veteriner hekim meslektaşımız Covid-19’a yakalanmış, tedavi görmüş, 14 veteriner hekim meslektaşımız da hayatını kaybetmiştir.

Daha önce açıkladığımız gibi, Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak; Söz konusu Covid-19 aşısının uygulanmasında; kamuda, özel sektörde çalışan ve mesleğini serbest olarak icra edenn veteriner hekim meslek gurubunun öncelikli ve riskli gurup olarak değerlendirilerek ilk etapta aşılanması, Covid-19 enfeksiyonun bulaşma riskinin azaltılmasına ve  söz konusu salgının eradikasyonuna önemli ve ciddi katkılar sağlayacaktır.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.

ALİ EROĞLU

Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Merkez Konseyi Başkanı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Son 3 Yılın İhracat Şampiyonu Balparmak’ın Yurt Dışı Hedefi APİTERA Markasıyla BüyümekÖnceki Haber

Son 3 Yılın İhracat Şampiyonu Balparmak’...

Propolisin Kilosu 10 Bin Türk Lirasına DayandıSonraki Haber

Propolisin Kilosu 10 Bin Türk Lirasına D...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar