Şekerbank

Üreticilere Yüzde 75 Hibeli Ayçiçeği Tohumu Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticilere Yüzde 75 Hibeli Ayçiçeği Tohumu Dağıtıldı
Karabük Valisi Fuat Gürel, "Özellikle pandemi sürecinde anladık ki üretmeden tüketmenin mümkün olmayacağını bu süreçte gördük. Tedarik zincirlerinin ne kadar önemli olduğunu, tedarikin güvenliğinin sağlanmasının, özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan dolayı ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk."
Tofidass

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü finansmanı ile gerçekleştirilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında % 75 hibe desteği ile yağlık ayçiçeği tohumluk dağıtımı törenle üreticilerimize teslim edildi.

Törene Vali Fuat Gürel, Eskipazar Kaymakamı Furkan Korkusuz, Karabük AK Parti İl Başkanı İsmail ALTINÖZ, Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, İl/ ilçe kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Tören öncesi yağlık ayçiçeği dikimi yapacak 24 çiftçiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dursun Küçükyılmaz tarafından yağlık ayçiçeği tarımı hakkında eğitim verildi.

Vali Fuat Gürel dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, “Karabük'ümüzün çok nadide bir ilçesindeyiz, Eskipazar ilçemiz hem antik bir kentte ev sahipliği yapmakta aynı zamanda ilimizin en fazla tarım arazilerinin olduğu, hayvancılığın olduğu önemli bir merkezimiz. Eskipazar ilçemizle alakalı bizim de çalışmalarımız mevcut, hem turizmle alakalı hem sanayi ile organize sanayi bölgesiyle ilgili çok önemli yatırımlarımız mevcut. Bunun ötesinde mevcut tarım arazilerinin kullanılmasıyla da ilgili Tarım Müdürlüğümüzün çok önemli çalışmaları var, yıllardır bu bölgede tarım iyi bir şekilde yapılmakta.

Özellikle pandemi sürecinde anladık ki üretmeden tüketmenin mümkün olmayacağını bu süreçte gördük. Tedarik zincirlerinin ne kadar önemli olduğunu, tedarikin güvenliğinin sağlanmasının, özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan dolayı ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk. Ve bu kapsamda tarım arazilerimizin en fazla olduğu Eskipazar'da tarım arazilerinin iyi bir şekilde kullanılması, tarımın çeşit açısından, hangi ürünlere uygun olduğunun tespiti açısından arkadaşlarımız çalışmalar yaptı ve geçen sene burada ayçiçeğiyle alakalı bir çalışma yapıldı, 250 dönüm civarında bir ayçiçeği ekimi yapıldı ve başarılı oldu. Bu kapsamda il müdürümüzün milletvekillerimizin, siyasilerimizin girişimleriyle de bölgemiz ayçiçeği üretiminde teşvik kapsamına alındı. Tabii sadece bununla yetinilmedi, aynı zamanda tohumluk desteğiyle de alakalı bir çalışma yapıldı, bu manada İl Tarım ve Orman Müdürümüz Çetin Bey'e teşekkür ediyorum. 3000 dönüme yetecek kadar tohum inşallah verilmiş olacak. Hem tohumluk destekleri hem makine tedarikiyle alakalı Tarım Bakanlığımızın çiftçilerimize çok büyük destekler var, İl Özel İdaremizin de destekleri var, yeter ki çiftçilerimiz üretime dönsünler, tarıma dönsünler ve üretimin bir parçası olsunlar.

Devletimiz, milletvekillerimiz ve siyasilerimizle beraber yöredeki tarımın alt yapısının güçlendirilmesi ile ilgili kurumlarımızla birlikte çok iyi çok iyi çalışmalar yürütmekte. Yeter ki vatandaşlarımızın tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi yönünde niyetleri olsun destek istesinler, köylerine geri dönsünler, köylerde üretimin parçası olsunlar, bu anlamda devletimiz her türlü desteği sağlayacaktır.

İlimizin yağlık ayçiçeği ekimi desteklenen dört ilden biri olmasında emeği geçen milletvekillerimize ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı arz ediyorum. Yağlık ayçiçeği tohumlarının çiftçilerimize, Eskipazar ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin AYVALIK ise, "2021 yılında 270 ton sertifikalı hububat tohumluğu, 23 ton yem bitkileri tohumluğu, 1 ton baklagil tohumluğu dağıtımı gerçekleşmiş olup üreticilerimizin kullanımına sunmak üzere tamamı genel bütçemizden finanse edilen 1 adet pnomatik mibzer ve 1 adet ara çapa makinası alımı gerçekleştirilmiştir.

2022 yılında da aynı proje kapsamında hibe oranımız tüm projelerde %75 olacak şekilde 200 ton buğday, 100 ton tritikale ve 50 ton arpa tohumluğu dağıtmayı planlıyoruz.  11.03.2022 tarih ve 31775 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Yağlık Ayçiçeği Eskipazar ilçemizde destekleme kapsamına alınması ile birlikte ayçiçeğine ayrılan bütçeyi tüm talebi karşılayacak şekilde artırarak ilçemizde yaklaşık 3.000 dekar alanda ekim yapılması hedeflenmektedir. Ekim döneminde üreticilerimiz mağduriyet yaşamaması için İl Özel İdaremizin imkanları ile alet makine envanterimize 1 adet daha pnomatik ekim mibzeri daha kazandırdık.

Ülkemiz ve İlimiz adına bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Eskipazar ilçesindeki 24 çiftçiye yağlık ayçiçeği tohumları Vali Fuat Gürel ve protokol üyeleri tarafından teslim edildi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ordu’da Çiftçilere 300 Adet Jersey Irkı İnek DağıtıldıÖnceki Haber

Ordu’da Çiftçilere 300 Adet Jersey Irkı...

Büyükşehir, Çiftçiye Destek Olacak Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Ormanı KurduSonraki Haber

Büyükşehir, Çiftçiye Destek Olacak Tıbbi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar